Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

A 25. jubileumi BOBCATSSS konferencia az ezer tó országában

Nyomtatóbarát változatPDF változat

2017 januárjában 25. alkalommal került megrendezésre a BOBCATSSS, azaz a könyvtárosok, könyvtáros hallgatók és információs szakemberek évente megrendezett nemzetközi konferenciája. Az idei helyszín a konferenciasorozat egyik alapítója, Tampere volt.

 

A BOBCATSSS a European Association for Library and Information Education and Research (EUCLID) égisze alatt évente rendezett konferencia, amelynek neve az alapító városok (Budapest, Oslo, Barcelona, Koppenhága, Amsterdam, Tampere, Stuttgart, Szombathely, Sheffield) nevének kezdőbetűiből álló mozaikszó. Az utóbbi években más városok egyetemei is csatlakoztak a szervezőkhöz, mint például Ankara, Brno vagy Lyon.

 

A konferencia rendszerint a könyvtár- és információtudomány területén felmerülő aktuális kérdésekkel, kihívásokkal foglalkozik, teret engedve az egyetemi hallgatók kutatásainak a nagyközönséggel való megismertetésére, a nemzetközi kapcsolatépítésre és a személyes tapasztalatcserére. A konferencia legfontosabb résztvevői a hallgatók, akik nemcsak a szervezésben játszanak fontos szerepet, hanem előadásokat is tartanak, workshopokat vezényelnek le, posztereket mutatnak be.

 

Idén 30 ország 220 résztvevője képviseltette magát Finnországban. Házigazdaként a Tamperei Egyetem szerepelt, amelyhez a norvég Oslo and Akershus University College of Applied Sciences és a holland groningeni Hanze University of Applied Sciences intézmények csatlakoztak szervezőként.

 

A január 25-27. között megrendezésre került konferencia központi témája az életminőségnek az információs szolgáltatásokkal történő javítása volt. Az előadók a könyvtárak, az információ és az interaktív média témakörében küldhették be témajavaslataikat, amelyek elfogadásáról bírálóbizottság döntött.

 

BOBCATSSS 2017 Tampere

 

Az első nap két magyar előadó is szerepet kapott, ugyanis Arany Zsuzsanna, Karunk elsőéves mesterszakos informatikus könyvtáros hallgatója Tiltva? Tűrve? Támogatva? Az infokommunikációs eszközök megjelenése a közoktatásban címmel a magyar közoktatásban részt vevő tanárok és diákok IKT eszközökhöz való hozzáállását és igényeit taglalta.

 

A nap második felében Nagy Andor, Karunk végzős mesterszakos informatikus könyvtáros hallgatója az általa fejlesztett szoftver segítségével vizsgálta meg három hírportál azonos témában megjelent cikkeit, és ismertetett meg minket az automatizált tartalomelemzés folyamatával, fontosságával, felhasználhatóságával.

 

Nagy Andor előadása

 

Dr. Béres Judit, Karunk oktatója idén is képviselte a Pécsi Tudományegyetemet a konferencián. Biblioterapeuta hallgatójával, Tóth Viktóriával közös posztere egy biblioterápiás adatbázis fejlesztését mutatta be, amely nagy érdeklődésnek örvendett a konferencián megjelent szakemberek körében.

 

Béres Judit és Tóth Viktória poszterbemutatója

 

Magyarországot a konferencián idén is népes csapat képviselte. A program kategóriából kettőben is hallhattunk tőlük előadásokat, melyeket sikerrel egészítettek ki a poszteres bemutatók. A Karunk oktatóján és hallgatóin kívül megjelentek hárman az ELTE informatikus könyvtáros hallgatói közül két poszterrel és egy 20 perces előadással.

 

A gazdag programban számos, a könyvtárakat érintő és az információáramlás problémáira megoldásokat kereső előadást hallhattunk. Az akadémiai kereteken kívül, magánbeszélgetések során is folytatódott a tapasztalok cseréje, mindnyájan gazdag élményekkel töltődtünk fel a három nap során.

 

Magyarországot idén örömteli bejelentés érte a záróünnepségen: az ELTE lesz a 2018-as rigai BOBCATSSS konferencia társszervező egyeteme lett. A szervezők már hónapokkal ezelőtt megkezdték az előkészítő munkálatokat, melynek eredményeképpen 2018-ban hasonlóan színvonalas rendezvényen vehetünk majd részt.

 

Amennyiben bárki támogatni szeretné a jövő évi rendezvény megszervezését, bátran vegye fel a kapcsolatot a magyar szervezőkkel, Farkas Csengével, Kállai Anitával és Bálint Dániellel. Sok sikert kívánunk a lettmagyar összefogás jövő évi kiteljesedéséhez!

 

Találkozzunk jövőre, Rigában!  

 

Arany Zsuzsanna

Nagy Andor

rovat: 
You shall not pass!