Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Alapfokú borgasztronómiai tréning

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A képzés szakmai végzettséghez vagy nyelvi képzettséghez nem köthető kompetenciák fejlesztését célozza szőlőfajta ismeret, borkultúra, borgasztronómia, borkóstolás ismeretkörben. A képzési program kiemelten fontos szerepe, hogy a képzésben résztvevők tisztában legyenek a vizsgált borok állapotával, a borok értékeivel, ezáltal tudatos borfogyasztókká váljanak.

 

A képzési program magában foglalja a legalapvetőbb szőlő-feldolgozási és borkészítési technológiákat, szőlő-és borfajta ismeretet, valamint az objektív borkóstolási megközelítés gyakorlati alkalmazását, melynek alapvető célja, hogy a résztvevők különbséget tudjanak tenni a tudatos borkóstolás és az élvezetet nyújtó borivás között.

 

A program céljai között nyilvánvalóan a borok egészségre gyakorolt jótékony hatásainak megismerése, borgasztronómiai és bormarketing vonatkozások is szerepelnek.

 

A képzés tartalma:

  • Szőlőfajta ismeret, a szőlőfeldolgozás legfontosabb lépései
  • Alapvető borkészítési módok (reduktív, oxidatív borkészítési technológiák alapfogalmai, borkészítés alaplépései)
  • Borkultúra (Magyarország borrégiói, borvidékei)
  • Bormarketing (borutak, borpiac, külső megjelenés: palack, címke szerepe az értékesítésben)
  • Alapvető borjegyek (szín, illat, íz) felismerése (fajtaborok kóstolása)
  • Borgasztronómia (a borok elsődleges és másodlagos aromajegyeinek kialakulása, bor és étel párosítás alapszabályai, kulturált borfogyasztás alapjai, bor és egészség.)
  • Borgasztronómia a gyakorlatban (borok és ételek összekóstolása)

 

A képzés időtartama:

30 óra, szervezést tekintve 2x2 nap (mindig péntek-szombat).

 

Helyszíne:

Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, Szekszárd, Rákóczi utca 1.

 

Szükséges előképzettség:

nem szükséges, csak befejezett alapfokú végzettség és betöltött 18. életév

 

A képzés zárása:

tanúsítvány sikeres vizsga esetén (az elméleti részből teszt, a gyakorlati részből a kóstolt fajtabor elégséges érzékszervi elemzése, szín, illat, íz, összbenyomás értékelése)

 

A képzés díja:

45.000 forint

 

Javasolt szállás: http://kpvk.pte.hu/content/kollegium

 

A következő tréning várható indulása: 2017. ősz

 

 

A jelentkezés csak akkor tekinthető érvényesnek, ha a tanfolyam teljes költsége is átutalásra került!

 

Bővebb információ és jelentkezés: dr. Vámosi Tamás egyetemi docens (és linkként az emilem, vamosi@feek.pte.hu)

 

 

You shall not pass!