Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Az egészségtudományok szerepe az idősellátásban

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az egészségtudományok idősellátásban betöltött szerepéről beszélt a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme október 17-i előadásán Prof. Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

 

 

A rektortól, aki szülész-nőgyógyász szakorvos egyebek között azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy az egészségügyi világszervezet szerint ma 75 éves kortól kezdődik az időskor. Előadásában rámutatott, hogy a megnövekedett átlagéletkort a társadalmi szabályok még nem követték. Bódis professzor véleménye szerint a mostani nyugdíjkorhatár túl merev, úgy véli, szerencsésebb lenne tól-ig határokat megvonni, az emberek általános egészségi állapotától függően, hiszen vannak, akik 60 éves korukra teljesen elhasználódnak és vannak, akik még 75 évesen is aktívak, ambíciózusak. Hangsúlyozta, hogy a negatív demográfiai helyzet napjaink Európájának egyik legnagyobb problémája.

Érdekes információkat tudhatott meg a hallgatóság a rektor előadásának betegségekre vonatkozó részéből is. Például, hogy nők életének egy nagyobb szakaszában azért kisebb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mert a vérük hígabb a férfiakénál. Egy két évtizeddel ezelőtti, finnországi kísérlet azonban azt is kimutatta, hogy a rendszeresen vért adó férfiak között a nőkéhez hasonló, jobb eredményeket mértek a szív- és érrendszeri kockázatok terén.

 

A Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme következő programja:

2016. november 7. 15:00
Modern múlt avagy fenntartható jövő

Előadó: Dr. Horváthné Papp Ibolya okleveles környezetvédő, adjunktus  (PTE KPVK)

 

Az SZHKE további előadásai

 

rovat: 
You shall not pass!