Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

ESEMÉNYEK

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Mentor Fórum – Az év mentorpedagógusa díj átadása

 

A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja újabb Mentor Fórumot rendezett augusztus 29-én a tanárképzés szakmai gyakorlataiban résztvevő köznevelési és felsőoktatási szakemberek számára.

 

A Tanárképző Központ minden tanévben két alkalommal, tanévkezdéskor és tanévzáráskor szervezi meg ezt a fontos szakmai rendezvényt. A résztvevők a neveléstudomány, a szakmódszertan oktatói, gyakorló iskolai vezetőtanárok és a partnerintézmények mentorpedagógusai, a hallgatói önkormányzatok képviselői. A meghívottak plenáris előadásokat hallgathattak meg a tanárképzés, az iskolai gyakorlatok aktuális kérdéseiről, szekciókban oszthatták meg a tapasztalataikat és fogalmazhatták meg fejlesztési javaslatokat a képzőhely számára. A szekciók tantárgyak, tantárgycsoportok alapján szerveződnek, jó alkalmat adtak a szakképzettségek diszciplináris, szakmódszertani és tanári felkészítésben résztvevő oktatóinak tapasztalatcseréje, a képzésekkel kapcsolatos aktuális kérdések megvitatása.

 

A most megrendezésre került Fórum kiemelt eseménye volt, hogy először került sor Az Év Vezetőtanára, Az Év Mentortanára és Az Év Mentorpedagógusa kitüntetések ünnepélyes átadása. A kitüntetéseket a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központjának Tanácsa alapította 2018-ban azzal a céllal, hogy a hallgatók mentorálása, gyakorlatának a vezetésében tartósan kiemelkedő színvonalú, példa értékű munkát végző, köznevelésben dolgozó pedagógusok munkáját elismerje. A Tanács a kitüntetések adományozásáról, annak rendjéről külön egyetemi szabályzatot fogadott el, mely szabályzat alapján évről évre szeretné a legjobb munkát végző vezető- és mentorpedagógusokat jutalmazni.

 

A Mentor Fórum a szekciókban elhangzott főbb észrevételek, javaslatok összegzésével zárult.

 

A meghívottak köre a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda vezetőtanárai, mentortanárai, a partnerintézmények gyakorlatvezető mentortanárai, a tanári felkészítés oktatói, szakfelelős és szakmódszertanos oktatók, a hallgatókat befogadó iskolák igazgatói, oktatásszervezők, a köznevelés és a felsőoktatás érintett vezetői.

 

 

 

A rendezvényen AZ ÉV MENTORPEDAGÓGUSA díjat vehetett át Runyai Zsuzsanna, a PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola szakvezető tanítója. A XXIII. Országos Anyanyelvi Tanítási Versenyen I. helyezést elért Nagy Lilla Adrienn végzős tanító szakos hallgató felkészítésében vett részt Tancz Tünde mesteroktató, szakmetodológussal együtt (PTE KPVK). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dél-Dunántúli Regionális Pedagógusképző Fórum ülése

 

A rendezvény első része a Dél dunántúli Regionális Pedagógusképző Fórum ülésével indult, majd ezt követően a Partnerintézménnyé vált köznevelési intézmények  Címátadó Ünnepségére került sor. Dr. Berke Gyula a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese köszöntötte a hallgatóságot, majd Dr. Gerner Zsuzsanna, a Dél-Dunántúli Regionális Pedagógusképző Fórum elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző központjának főigazgató mondta el ünnepi beszédét az egybegyűlteknek. Dr.Podráczky Judít DRPF társelnök, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dékánja méltatta az elmúlt időszakot, és annak kiemelkedő alakjait köszöntötte. További információk az ülésről:https://youtu.be/S6rbRYJDuZg

 

Ez évben első alkalommal pályázhattak bölcsődék, óvodák és általános iskolák alsó tagozatai a "PTE Partnerintézménye" címre. 2017. november 30-án ünnepi keretek között vehették át a címadó tábláikat a sikeresen pályázó nevelési, oktatási intézmények. Tolna és baranya megye köznevelési intézményei közül összesen 38 nyert „PTE Partneintézménye” címet, 12 bölcsőde, 13 óvoda, és 13 általános iskola. Az ünnepélyes átadás során az intézmények képviselői egy táblát kaptak, amely az egyes intézményekre kihelyezve látható teszi, hogy az adott intézmény szakmai munkája révén alkalmas hallgatóink fogadására, továbbá a szoros együttműködésre. A pályázat célja olyan partnerintézményi kör kialakítása volt, mely köznevelési intézmények elkötelezettek a pedagógusjelöltek szakmai fejlődésének támogatásában, képzett (mentor) pedagógusaik pedig elhívatottak a hallgatók felkészítésében. Jelen esemény a minőségbiztosítás jegyében zajlott, a köznevelési intézményeket és a felsőoktatás közötti összekapcsolódást hívatott elősegíteni.

 

DRPF ülés prezentációi

 

You shall not pass!