Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Hetedik alkalommal rendezett Kutatók Éjszakája programot a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Szeptember utolsó péntekén a kutatókra figyel az egész világ. A Kutatók Éjszakája országos tudománynépszerűsítő fesztivál eseményeiből Szekszárdon a KPVK látogatói sem maradtak ki.

Ebben az évben is a Tolna Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesülettel közösen szerveződött a Kutatók Éjszakájának programja. Dr. Mezey Barna, az ELTE ÁJK tanszékvezető egyetemi tanára tartott a tudományos kutatások iránt érdeklődők számára előadást a szekszárdi campuson. A jogtörténész Régi idők tömlöceit idézte fel: a börtönök borzongató, megrázó világát - néha mégis egy-egy vidám pillanatot is az előadásba csempészve. A büntetésvégrehajtás históriáját, a gyanúsítottak fogva tartását az ókori, középkori és újabb kori börtönökben, a tömlöcbüntetést, illetve a hóhér fontos szerepét emelte ki, utalva az ezekhez köthető, máig ismert érdekes szokásokra, hiedelmekre, szólásokra. A belépéskor kapott sorsjeggyel Mezey professzor úrnak a témával azonos című könyvét nyerhette meg a három legszerencsésebb látogató. 

 

 

A Kutatók Éjszakája azonban a szekszárdi egyetemi karon hagyományosan már délelőtt elkezdődik, amikor a KPVK változatos tudományágakban kutatómunkát folytató oktatói és hallgatói a helyi és a környező települések általános és középiskoláit látogatják meg, hogy minél több diák számára kínáljanak bepillantást a tudomány mindennapjaiba. A Kutatók az iskolákban program keretében ebben az évben hat általános és középiskola tanulói élvezhették a szekszárdi kutató főszereplők élvezetes előadásait. Az oktatók közül a I. Béla Gimnáziumban Angler Kinga turisztikai, vendéglátóipari és szállodai közgazdász, turizmusszervező, közgazdász tanár látogatott el, hogy prezentálja a globalizációs problémák hatását az emberiség számára élelemként is szolgáló állat- és növényvilágra. A gimnazisták körében sikert aratott a program. A Tolnai Szent István Gimnáziumban Vas-Guld Zsuzsanna élelmiszermérnök, doktorandusz, a KPVK oktatója ismertette meg a diákokkal a parafa szüretet, a parafaaratást, a parafa érdekességeit, kreatív felhasználási területét, és természetesen borászati alkalmazását is. A rendkívül érdeklődő és aktív tanulók csoportmunkában is dolgoztak: a gyakorlatban is szemrevételezték a különböző parafadugó típusokat.

 

A Garay János Gimnáziumban Dr. Brachinger Tamás PhD egyetemi adjunktus, népművelő, politológus, a KPVK adjunktusa érzékeltette a diákokkal az álhíreknek a mindennapjainkban játszott szerepét. A mindig aktuális témájú előadás rendkívül jó hangulatban zajlott, a diákok aktívan hangot adtak véleményüknek, az előadót pedig vastapssal jutalmazták.

 

A Baka István Általános Iskolába Dr. Varga Tünde festőművész, KPVK Illyés Gyula Pedagógusképző Intézet környezetkultúra szakának egyik oktatója látogatott el, aki a népművészet és a díszítőművészet képi ábrázolásait használva varázsolt különleges, játékos programot. A motívumokból a gyerekek nagy örömmel készítettek önálló alkotásokat – sordíszeket, körszimmetrikus motívumokat (mandalákat), színes papír kollázsokat.

A PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskolában Konyecsni Gábor a PTE KPVK-n végzett tanító, jelenleg a PTE BTK neveléstudomány mesterszak és a KPVK kommunikáció és médiatudomány (moderátor ) FOKSZ szak hallgatója tartott rendhagyó órát. Ezen a gyerekek a digitális történetmesélés technikájával saját történetüket nemcsak szavakban, hanem képekben is megfogalmazhatták, az elkészült filmeket pedig az internet segítségével mások számára is elmesélhetővé tették. Filmek készültek a tanulás nehézségeiről, osztálykirándulásról, koncertélményről.

A résztvevők valamennyi helyszínen nagyon élvezték mind az előadásokat, mind a műhelymunkát.

 

 

 

 

 

rovat: 
You shall not pass!