Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Idén is Nemzetközi lesz a Tavasz

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Egyetemünk Nemzetköziesítési Programjának keretében, a Külügyi Igazgatóság szervezésében már második alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tavasz / International Spring elnevezésű rendezvénysorozat. A programsorozat célja, hogy az egyetem és a város polgárai a világ minden részéről érkezett és itt tanuló többezer hallgató szokásait, kultúráját közelebbről is megismerhessék.

A színvonalas produkcióknak különböző egyetemi és a városi helyszínek adnak otthont; a programok megszervezésében a Külügyi Igazgatóság koordinálásával az egyetem karai és intézetei, a hazánkba akkreditált nagykövetségek, kulturális- és civil szervezetek és maguk a hallgatók is tevékenyen részt vesznek.

Az események márciustól május végéig zajlanak.

 

 

 

Március 19-én, hétfőn az Ázsia Napokkal veszi kezdetét a rendezvénysorozat, e napon kerül sor Indonézia bemutatkozására.

18 órától a BTK/TTK Ifjúság úti aulájában tradicionális táncbemutatók, dokumentumfilmvetítés és gasztronómiai kóstoló színesítik a programot. A rendezvényt Wening Esthyprobo Fatandari, Indonézia Magyarországi Nagykövete, valamint Dr. Gábriel Róbert, a PTE TTK Dékánja nyitják meg.

 

Március 20-án a Kína Nap alkalmából egyúttal a 3 éves pécsi Konfuciusz Intézetet is ünnepeljük. Ennek keretében délután 15.30-tól a Művészetek és Irodalom Házában indul a program, majd 17 órától Dr. Tarrósy István előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Rektori Hivatal Szenátusi Termében. E napon 18 órakor nyílik meg a Tudásközpontban a pécsi Konfuciusz Intézet eddigi munkásságát bemutató fotókiállítás, majd 19 órától a Kodály Központ színpadán egy különleges produkció kerül bemutatásra, a Shaolin Kung-Fu szerzetesek misztikus erejével ismerkedhetünk meg.

 

Március 21-én, az India Napon az idén 70 éves fennállását ünneplő Indiai Köztársaság mutatkozik be. Ezen alkalomból kora délután Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete találkozik az egyetemünkön tanuló hallgatókkal (a nagy érdeklődés miatt ez a program regisztrációhoz kötött!), majd 17 órától a Zsolnay Negyed E78 színpadán és annak előterében sokszínű kulturális programok várják az érdeklődőket: fotókiállítás, szitár- és tablakoncert, táncbemutatók, egy Indiáról szóló előadás valamint interaktív jógaelőadás is helyet kapott a műsorban.

 

Március 22-én a Japán kultúrába nyerhetünk betekintést a pécsi Reménysugár Egyesület Király utcai bázisán, ahol különböző teákat kóstolgatva megismerhetjük az origami és a furoshiki készítésének rejtelmeit is. Misumi Mako, egyetemünk hallgatójának rövid prezentációja zárja az Ázsia Napok színes programjait.

Az Ázsia Napokkal azonban még közel sincs vége a Nemzetközi Tavasznak, hiszen április 16-19. között az Európa Napokkal, május 7-11. között az Ibero-Amerika Napokkal majd május 22-25. között az Afrika Napokkal folytatódnak a programok.

 

A folyamatosan frissülő és bővülő programokról facebook oldalunkon kaphatnak részletes naprakész tájékoztatást:

https://www.facebook.com/InternationalSpringPTE/

 

A rendezvények a Kodály Központban megrendezésre kerülő Shaolin bemutató kivételével INGYENESEK, a programokra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

A PTE Nemzetközi Tavasz az Európa Napokkal folytatódik tovább, a jövő hét programjairól itt olvashat röviden:

 

2018. 04.16., hétfő - Francia est

A Francia esten 18 órától bemutatjuk az Aya de Yopougon (Aya of Yop City) című animációs film (francia nyelven, angol felirattal).

A vetítés helyszíne: Zsolnay Kulturális Negyed - E/25-ös épület - 001-es terem

A filmet követően Dr. Maksa Gyula, a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék docense közvetlen beszélgetést folytat a közönséggel egy pohár bor mellett.

Majd 21 órától a Szabadkikötőben francia zenés est indul

Jean-Christophe Giraud, az Alliance Francaise Pécs munkatársa jóvoltából belekóstolhatunk a francia zene világába Edith Piaf sanzonjaitól és Serge Gainsbourg lírai és érzelmes vallomásain keresztül egészen Daft Punk korszakáig elnyúlva.

Facebook esemény és több információ: https://www.facebook.com/events/173926093309270/

 

2018.04.17., kedd - Horvát Nap

Művészetek és Irodalom Háza

17.00: A csodálatos Horvátország - Vesna Haluga, Horvátország főkonzuljának előadása (angol nyelven, magyar tolmácsolással)

17.30 Horvátok Magyarországon - Dr. Blazsetin István, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének vezetőjének és a PTE Szlavisztika Intézet Horvát Tanszékének vezetőjének előadása

18.00 A Papuk avagy Horvátország első Geoparkja - Goran Radonic, a Papuk Geopark vezetőjének előadása (angol nyelven, magyar tolmácsolással)

Tudásközpont - 19 óra

Kiállítás a horvátországi University North hallgatóinak munkáiból

A tárlat április 20-ig tekinthető meg.

Trafik - 20.00 óra

Zenei barangolás a horvát underground világába Dj Dubravko Vrbesic kalauzolásával

A méltán népszerű és színvonalas horvát zenei világba kalauzol el bennünket Dubravko Vrbesic: hallhatunk Psihomodo pop-ot, mely tagadhatatlanul Ramones-utánérzés; a horvát punk zenék közül biztosan felcsendülnek a Hladno Pivo ütemei, de a nagyon erőteljes rijekai rock is képviseltetni fogja magát ezen a hiánypótló zenei estén.

További információ a facebookon: https://www.facebook.com/events/2078640809083592/

 

2018.04.18., szerda - Portugál Est

Szabadkikötő - 18.00

"Portugália és Magyarország történelmének párhuzamai" - Hargitai Evelin, a Camoes Intézet ösztöndíjasának előadása (angol és magyar nyelvű előadás).

Az est további felében dokumentumfilm vetítés és egy Fado kiállítás is színesíti a programot.

A gasztronómia kedvelői José Freire portugál szakács ételkülönlegességeit is megkóstolhatja.

A programot ritmusos portugál zenei est zárja.

További információ a facebookon: https://www.facebook.com/events/913046458863885/

 

2018.04.19., csütörtök - Német Nap

11.00-17.00 Lenau Ház

Városismereti vetélkedő Pécs német történelmi emlékei mentén

A 4-5 fős csapatoknak a Lenau Házból kiindulva kell bejárni városunk belvárosát, ahol a német kultúrával, a német kisebbséggel kapcsolatos történelmi emlékeket kell felkeresniük és a játékos feladatokat megoldaniuk. Rajt délelőtt 11 órától - a kész feladatokat 17 óráig kell leadni a Lenau Házban.

Eredményhirdetés 19 órakor a Nappali Kávézóban.

21.00 Nappali Bár és Kávézó

Német táncest az elmúlt évtizedek német zenéinek legjavából A PTE BTK hallgatói és a Lenau Ház csapata közösen szervez egy német retró discot. Az este folyamán gondoskodunk 60-70-80-90-es évek legjobb német slágereiről!

További információ: https://www.facebook.com/events/445562982545352/

 

A PTE Nemzetközi Tavasz az Afrika Héttel folytatódik tovább, a jövő hét programjairól itt olvashatnak röviden:

 

A Nemzetközi Tavasz Afrika hete egy unikális Angola Nappal veszi kezdetét.

Angola első alkalommal mutatkozik be egyetemünk diákságának és városunk polgárainak.

Május 22-én, 17 órakor angolai fotókból nyílik kiállítás Angola: A jövő országa címmel.

17.30-kor a Konferenciateremben levetítésre kerül a Zinja, Angola királynője című film, mely az afrikai ország XVII. században élt legendás királynőjének izgalmas életútját követi nyomon (portugál nyelven, angol felirattal).

Akik végigülték a filmet és megéheztek, egy különleges angolai vacsora részesei lehetnek. Angola Nagykövetsége jóvoltából eredeti alapanyagokból, angolai szakácsok által, a filmvetítés ideje alatt elkészült finomságokat kóstolhatjuk meg. Ezt nem szabad kihagyni!

https://www.facebook.com/events/1698323583589810/

 

Május 23-án egy rendhagyó előadással folytatódik az Afrika Napok: a Művészetek és Irodalom Házában 17.30-tól dr. Pécsi Ágnes Az ókori Egyiptom új titkai avagy a piramisok a legújabb kutatások tükrében című előadását hallgathatjuk meg. Az ókori világ csodái, a gizai piramisok mindig is a művelt világ érdeklődésének középpontjában álltak. Számos elmélet (köztük magyar is!) született a piramisok építéséről, titkairól: állandóan harcban áll a tudomány és az un. "piramidióták". A legújabb felfedezések az un. müon-radiográfiai módszernek köszönhetőek, amely a kozmikus sugárzás egyik melléktermékét használja a kutatásokhoz. Erről és számos érdekességről lesz szó a magyar nyelvű előadásban.

https://www.facebook.com/events/1699117470179503/

 

Május 24-én egy egyedülálló dob-show részesei lehetnek, akik a Király utcában járnak: a Nappali Kávézó teraszán a szenegáli Abdoul Camara és társulata egyedi és kevéssé ismert afrikai dobokat fognak megszólaltatni, melyeket mi magunk is kipróbálhatunk. A mintegy háromórás (!) és igen látványos táncelemekkel tarkított produkció során megismerhetjük az óriás tökedényes akrobatikus táncot vagy éppenséggel a tűzevő mágikus táncot is.

https://www.facebook.com/events/177181379654963/

 

Május 25-én az afrikaláz a Made in Pécs Cafeban fog a tetőfokára hágni: 21 órától a titokzatos, ám eredeti nevén és szakmájában a városunkban jól ismert DJ Director fog jobbnál jobb afrikai muzsikákat válogatni.

https://www.facebook.com/events/471048309991402/

 

És akinek ez a programkavalkád sem elegendő, annak az Afrikai Filmnapokat ajánljuk: keddtől péntekig minden este 18 órakor egy-egy különleges, Afrikáról szóló filmet tekinthetnek meg (angol nyelven) az érdeklődők.

 

https://www.facebook.com/events/471048309991402/

 

A Nemzetközi Tavasz rendezvényeivel kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak bizalommal Szabó Attilához a szabo.attila2@pte.hu e-mail címen.

 

magyar
Esemény dátum: 
hétfő, 2018, március 19 - 18:00 - péntek, 2018, május 25 - 00:00
You shall not pass!