Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

JESZ Szekszárdon - Vérnász

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a JESZ 2017 októberében bemutatott

Vérnász

című elődására, mely az évadban utoljára Szekszárdon kerül színpadra

május 23-án szerdán  15 és 18 órai kezdettel a DBU-ban.

 

 

„Örvendetes, hogy a JESZ műsorra tűzte a Vérnászt. García Lorca drámája remek választás: feszült és fordulatos cselekménye, vérbő jellemei, vad szenvedélyessége, erős, gyakran expresszionisztikus nyelve, gazdag motívumrendszere a konkrét időbeli és kulturális kötöttségek mellett is eleven, aktuális, érvényes művé teszik a spanyol szerző alkotását. A drámaszöveget átszövő dalbetétek, zenei részek pedig külön is vonzók lehetnek egy egyetemi színház számára. Ráadásul a dráma zömében fiatal szereplői egy kivétellel amolyan archetípusok: nincs nevük, ezzel is kiemelve időfelettiségüket, általános érvényűségüket. A JESZ előadása meg is győz arról, hogy nagyon is érdemes ma még Vérnászt játszani”

Részlet Görföl Balázs kritikájából –Jelenkor online

 

„A JESZ előadása a Vérnász egyetemes vonatkozásaira koncentrál. …Az érzelmekkel, érzéki késztetésekkel szembeállítja a társadalmi, a közösségi attitűdöt… A szerelem és becsület dilemmáját.”

Részletek Rozs Tamás írásából

http://jesz.pte.hu/nem_akartam_erts_meg_nem_akartam_rozs_andras_kritikaja_vernaszrol

 

„Mikuli János rendezése végig magasfeszültségen mozog, találja meg és határozottan használja ki a hatáslehetőségeket. […] Sokat mondó az előadás ritmusának a változása, először a nagyon kellemes hatású, szépen kivitelezett, de éppen a helyzet lényegét leplező tánccal, majd a szökés-szöktetés után. A káosznak már-már őrületbe átcsapó gyönyörűen félelmetes kavargásában úgy tűnik föl, hogy minden álarc lehullott, mindenki önmagát adja, csakhogy ez a pusztulás/pusztítás szellemének teljes elszabadulásával jár, a cselekvés pedig most már végleg elvétette az irányt…

Részletek Tóth Károly írásából

http://jesz.pte.hu/fekete_paripa_hadd_ihatna_mar_toth_karoly_irasa_vernasz_cimu_eloadasrol

 

Szereposztás: http://jesz.pte.hu/vernasz

Facebook események:

Vérnász 2018.05.23. 15 órakor

Vérnász 2018.05.23. 18 órakor

 

Bővebb információk:

Radnai Éva

művészeti titkár

72/501-500/28292

jesz@pte.hu

magyar
Esemény dátum: 
szerda, 2018, május 23 - 15:00
You shall not pass!