Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

A Kárpát–medence turizmusának és vidékfejlesztésének aktuális kérdései

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Konferencia felhívás

Tisztelettel meghívjuk a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Intézete által szervezett

 

„A Kárpát–medence turizmusának és vidékfejlesztésének aktuális kérdései”

című nemzetközi tudományos konferenciánkra.

Karunkon és jogelődjén, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán 2006 óta folyik turizmusoktatás. A képzés 10 éves jubileuma és az egyetemünk alapításának 650 éves évfordulója alkalmából konferenciánkkal szeretnénk hozzájárulni a turizmuskutatás, valamint a terület- és vidékfejlesztés legújabb eredményeinek megismertetéséhez, a hazai és a környező országok hasonló területein dolgozó szakemberek közötti személyes kapcsolatok erősödéséhez. Konferenciánkra elméleti és gyakorlati szakemberek, felsőoktatásban dolgozó oktatók és doktori iskolák hallgatóinak jelentkezését várjuk.  

 

A szervezőbizottság elnöke: Dr. Gonda Tibor

A szervezőbizottság tagjai: Dr. Slezák–Bartos Zsuzsanna, Dr. Máté Andrea, Angler Kinga, Vas-Guld Zsuzsanna, Krizl Edit, Dr. Koltai Zoltán

Helyszín: PTE KPVK, 7100 Szekszárd, Rákóczi út 1.

Időpont: 2016. november 10. csütörtök

 

Jelentkezési határidő: 2016. október 30.

A jelentkezéseket a tervezett előadás címével várjuk.

Jelentkezni a www.turizmuskonferencia.hu honlap regisztrációs felületen, valamint a  pecsi.edit@kpvk.pte.hu email címen lehet.

A konferencia regisztrációs díja 5000 Ft/fő, amely összeg tartalmazza az ebéd és a kávészünetek díját, valamint a publikációk megjelenésének a költségét. A publikációkat a  Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok című folyóirat (www.turisztikaitanulmanyok.hu) formai követelményeinek megfelelően kérjük november 17-ig.

Határainkon túlról érkező előadók és érdeklődők számára a regisztráció ingyenes.

 


 

 

A konferencia tervezett programja

 

„A Kárpát–medence turizmusának és vidékfejlesztésének aktuális kérdései”

Nemzetközi turisztikai konferencia a turizmusföldrajz, a turizmusmarketing és a vidékfejlesztés szakemberei számára

2016. november 10. Szekszárd

 

 

Plenáris ülés - Levezető elnök: Dr. Gonda Tibor intézetigazgató

10:00   Dr. Horváth Béla dékán köszöntője

10:15   Az emlékév üzenete és kiemelkedő eseményei. Előadó:Dr. Jarjabka Ákos, a PTE Jubileum 650 Emlékév rektori megbízottjának előadása és köszöntője

10:30   Irányváltás az EU regionális politikájában. Előadó: Dr. Pálné Kovács Ilona akadémikus, MTA KRTK

11:00   Fejlődik a magyar vidék?! A vidékfejlesztéshez kapcsolódó pályázati célok és lehetőségek.  Előadó:Agrár- vagy vidékfejlesztésben érintett államtitkár (felkérés alatt)

11:30-12:00 Szünet. Bio-büfé:Bemutatkozik a 2015 évi EDEN (European Destinations of ExcelleNce)versenyének győztese, a Mecseki Zöldút

12:00  Aturizmusképzés története a Pécsi Tudományegyetemen. Előadó: Dr. Aubert Antal intézetigazgató, egyetemi tanár

12:20  A Duna Régió Stratégia rendszere és célkitűzései, különös tekintettel a PA3 (kultúra és idegenforgalom) prioritás terület tevékenységére és Duna régiós turisztikai projektkezdeményezésekre vonatkozóan.  Előadó: Dr. Oroszi Viktor György, Külgazdasági és Külügyminisztérium

12:40  A Kárpát-medence láthatatlan turistái. Előadó: Dr. Michalkó Gábor egyetemi tanár

13:10-14:00 Ebéd

14:00-15:30 Szekció ülések

15:30-15:45 Kávészünet, helyi termékek kóstolója

15:45-17:00 Szekcióülések

 

I. Szekció: Innováció a turisztikai termékfejlesztés és a turizmusmarketing területén. A turizmus új térségi szereplőinek az eredményei (TDM-ek és turisztikai klaszterek)

Napjainkban az innovációk korát éljük, így a turisztikai termékfejlesztés és a turizmusmarketing területén sincs ez másképpen. Az innovációk egyik legjobb közvetítői az ún. turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek, illetve a klaszterek, akik tevékenységük által sokat tesznek egy-egy desztináció vagy egy-egy turisztikai termék esetében a modern kor kihívásainak megfelelő piaci jelenlét és piacra vitel érdekében. Az innováció, a megújulás képessége napjaink sokat kutatott témája, amelyre mind a kereslet, mind a kínálat, mind pedig a közvetítő szektor részéről jelentős figyelem irányul.

Szekcióvezetők: Dr. Máté Andrea és Dr. Slezák-Bartos Zsuzsanna

 

II. Szekció: Az ökoturizmus új lehetőségei és formái a Kárpát – medencében és a „nem növekedés” kérdésköre

Az alternatív turizmuson belül napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai termék az ökoturizmus. Az ökoturizmus fejlesztése az utóbbi időben különösen hangsúlyos szerepet kapott (pl. programok kidolgozása, látogatóközpontok megnyitása) a Dél-Dunántúlon is, hiszen az emberekben növekszik az igény a védett természeti területek megismerése, valamint a csendes, nyugodt desztinációk felkeresése iránt. A téma nemcsak a növekvő érdeklődés miatt, de a környezeti nevelés és a fenntarthatóság szempontjából is különös figyelmet érdemel. A szekcióban külön figyelmet szeretnénk szentelni a „nem növekedés” kérdéskörének.

Szekcióvezetők: Dr. Raffay Zoltán és Handó János (Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter)

 

III. Szekció: Turizmus és vidékfejlesztés

A turizmus vidékfejlesztésben betöltött szerepe napjainkban vitathatatlan. Egyre több vidéki település és vidéki térség gondolja úgy, hogy a turizmus fejlesztése hosszú távon gazdaságilag megerősítheti a településeket és térségeket. Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy a turizmus nem minden problémára jelent megoldást, éppen ezért is érdemel figyelmet a turizmus és a vidékfejlesztés kapcsolatának, lehetőségeinek vizsgálata. Karunk számára fontos kutatási terület, hogy a helyi termékek előállítása és turisztikai hasznosítása hogyan segítik a kistelepülések fejlődését.

Szekcióvezetők: Dr. Koltai Zoltán és Dr. Póla Péter

 

A konferenciáról folyamatosan frissülő aktuális információkat szerezhet a www.turizmuskonferencia.hu honlapról!

 

A konferenciánk médiatámogatója:

 Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok – www.turisztikaitanulmanyok.hu

 

 

magyar
Esemény dátum: 
csütörtök, 2016, november 10 - 10:00 - 18:00
You shall not pass!