Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Kettős jubileum a neveléstudomány jegyében (PTE 650 – KPVK 40)

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 A 2017-2018-as tanévben kettős jubileumot ünnepel Szekszárd egyetemi kara: a pécsi egyetemalapítás 650. évfordulóját és a szekszárdi felsőoktatás 1977. évi megalapításának negyven éves jubileumát. Az évfordulókról megemlékező ünnepi rendezvénysorozat záró eseményeként 2017. november 21-én az egykori Szekszárdi Tanítóképző Főiskola, a Pécsi Tudományegyetem mai Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara különleges tudományos és kulturális programokat kínál a szakembereknek és az érdeklődő közönségnek.

 

A kettős jubileum eseményfüzére 9 órakor a Magyar Tudomány Ünnepéhez is kapcsolódó neveléstudományi konferenciával kezdődik, amelynek fővédnöki tisztét Prof. Dr. Csépe Valéria akadémikus, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke tölti be. Az ünnepi konferencia résztvevőit Prof. Dr. Horváth Béla DSc egyetemi tanár, dékán (PTE KPVK) köszönti, a megnyitón közreműködik az egyetemi kultúráért díjas Tehetséges Hallgatók Zenekara, a THZ.

A plenáris ülés előadói:

Dr. Rádli Katalin szakmai főtanácsadó (EMMI, Budapest), Dr. Podráczky Judit PhD dékán (KE PK, Kaposvár), Dr. Bárczi Zsófia PhD dékán (UKF Nyitra), Szombathelyiné Dr. Nyitrai Ágnes PhD főiskolai tanár (KE PK, Kaposvár), Cserné Dr. Adermann Gizella a PTE címzetes egyetemi tanára, egyetemi docens (DUE, Dunaújváros), Dr. Horváth András  Attila kutatóorvos (OKITI Nemzeti Agykutatási Program).

A délutáni program szekcióülései a jubileumról való megemlékezés mellett a neveléstudomány aktuális kérdéseit vetik fel:

1. Szekszárdi tanítóképzés 40' Szekcióelnök: Dr. Kurucz Rózsa CSc főiskolai tanár, szakfelelős (PTE KPVK IGYPI).

2. Andragógiai – Life Learning Szekcióelnök: Dr. Németh Balázs PhD egyetemi docens (PTE KPVK FEEFI).

3. A gyakorlat igényei és a képzés válaszai a csecsemő- és kisgyermeknevelő képzésben Szekcióelnök: Dr. Bús Imre PhD tanszékvezető, főiskolai tanár, szakfelelős (PTE KPVK IGYPI)

4. Gyakorló Iskola és Óvoda Szekcióelnök: Gabi Gabriella igazgatóhelyettes (PTE IGY Gyakorlóiskola, AMI és Gyakorlóóvoda)

5. Életutak-pályaképek, avagy mi lehet belőled, ha óvodapedagógusnak tanulsz? Szekcióelnök: Dr. Klein Ágnes PhD intézetigazgató, egyetemi docens, szakfelelős (PTE KPVK IGYPI).

6. Munkatudományi Kutatócsoport Szekcióelnök: Dr. Nemeskéri Zsolt egyetemi docens, szakfelelős (PTE KTK Munkatudományi Kutatócsoport).

 

A konferencia részletes programja a fent letölthető meghívóban olvasható.

 

A kettős jubileumi esemény további programjai:

16:00   A 40 éves szekszárdi kar pillanatképei, kartörténeti kiállítás

16:15   KARI TÉKA Kari kiadványok, oktatói publikációk az online könyvespolcunkon

16:30   PTE KPVK- Campus: Terek és termek ünnepélyes névadása

17:00   Pedagógiatörténeti kiállítás

17:30   Térhajlítók 650/40/10 Kiállítás a környezetkultúra szakos hallgatók és oktatók képzőművészeti munkáiból

18:00   Ünnepi műsor a kettős jubileum jegyében Közreműködnek Balázs László, Csötönyi László, Jávor Zsófia, Kálóczi Andrea, Károlyi Dorina, Orbán György a Kar végzett hallgatói, Tóthné Lázár Noémi nyugalmazott zenetanár, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola Alapfokú Művészeti Iskola Táncművészeti Tagozatának 7-8. évfolyamos növendékei, koreográfus Valkainé Daczó Eszter, valamint a campus jelenlegi hallgatói: Zsók Bianka német nemzetiségi óvodapedagógus szakos hallgató, és a Tehetséges Hallgatók Zenekara (THZ), művészeti vezető Tancz Tünde mesteroktató.

 

Az ünnepi program méltón reprezentálja Tolna megye egyetlen felsőoktatási intézményének negyven éves hagyományait és megújulási képességét, az egykori és jelenlegi egyetemi oktatók és hallgatók jelentős tudományos és művészeti alkotó tevékenységét. Fontos a Kar számára, hogy az évfordulót, a tudomány- és kultúrtörténeti kötődéseket a campus helyiségneveiben is közvetítse a jövő hallgatói számára. Ezt a célt szolgálja a Terek és termek ünnepélyes névadása, amely Illyés Gyula, Bezerédj Amália és Bezerédj István, valamint Dr. Deli István, a Kar egykori főigazgatója munkásságának állít emléket. Kiemelt események a kar és jogelőd intézményeinek történetét, valamint az intézményben folyó szakmai munkát bemutató kiállítások, A 40 éves szekszárdi kar pillanatképei, kartörténeti kiállítás, amely vándorkiállításként a későbbiek során más fogadó helyszíneken is bemutatható lesz, valamint a Pedagógiatörténeti kiállítás, amely állandó kiállításként, a karon fellelhető relikviákat bemutatva új helytörténeti és tudománytörténeti kiállítóhellyel bővíti Szekszárd kulturális kínálatának sorát.

 

Az ünnepi programok zárásaként Ünnepi műsor a kettős jubileum jegyében címmel a KPVK négy évtizedes tehetséggondozó pedagógiai tevékenységéről bizonyságot adó, a személyes kötődések, emberi kapcsolatok lélekmelengető pillanatait közvetítő gálaműsorban gyönyörködhet a jubileumi napot érdeklődésével megtisztelő közönség. A műsorban fellépnek a KPVK volt és jelenlegi hallgató, valamint az egyetemi karhoz szervesen kapcsolódó Gyakorlóiskola balett tagozatának kiváló táncosai.

 

 

magyar
Esemény dátum: 
kedd, 2017, november 21 - 09:00
You shall not pass!