Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Kulturális terepgyakorlat 2017 – Ohne Sultan – keinen Luhter

Nyomtatóbarát változatPDF változat

2017. október 2. és 6. között került megrendezésre Karunk, a Hochschule Zittau/Görlitz és idén először az University of Opole együttműködésében az immár hagyományos kulturális terepgyakorlat. A tanulmányhét során magyar, német és lengyel hallgatók kutattak az idén 500 éves reformáció jegyében. A hét során a hallgatókat több oktató és kolléga is elkísérte: Prof. Dr. Malgorzata Swider (University of Opole), Prof. Dr. Matthias Theodor Vogt (Hochschule Zittau Görlitz), Dr. Huszár Zoltán (PTE), Dr. Várnagy Péter (PTE), Dr. Zádori Iván (PTE) és Schmieder Réka MA (PTE).

A csoport a Dráva partjánál. A képre kattintva további képek érhetőek el.

 

A hét első napján a hallgatók ellátogattak Mohácsra, ahol megtekintették a város Kanizsai Dorottya Múzeumát, megebédeltek a Duna parton, majd meglátogatták a mohácsi csata emlékhelyszínét. Pécsre érkezve a hallgatókat monumentális művészeti alkotások várták az aulában. A terepgyakorlat megnyitójával egybekötve tartottuk a Hatok művészeti csoport kiállítás megnyitóját is. Miután Dr. Zádori Iván, Prof. Dr. Malgorzata Swider és Prof. Dr. Matthias Theodor Vogt köszöntötték a terepgyakorlat résztvevőit, Dr. Husz Mária esztéta, Karunk oktatója nyitotta meg a kiállítást, amely egy hétig volt megtekinthető az aulában. A napot a HÖK meghívására paprikás krumplival zárták a hallgatók.

Kedden ellátogattak az Ős-Dráva Látogatóközpontba, ahol megismerkedtek az Ormánság természeti adottságaival, mezőgazdaságával. Ezt egy gyors kitérő követte a Drávánál, majd Szentlőrincen a Baranya Megyei Vállalkozói Központ látta vendégül a csoportot. A menü köcsögös babgulyás volt, csoki darabos túrós rétessel kísérve. A szentlőrinci tájház megtekintését követően a csoport visszaindult Pécsre, ahol egy kis városnézésben részesültek.

Szerdán öt csoportra lettek osztva a hallgatók és elindultak az Ormánság öt településére, hogy ott kutassák a reformáció történetét, szerepét, hatásait. A településeken jobbára a polgármesterek, lelkészek fogadták a csoportokat:

  • Szaporca: Váczi Gergely, építész
  • Kórós: Gotthár László, polgármester
  • Vajszló: Fodor Ákosné, lelkészasszony és Horváth István polgármester
  • Piskó: Orsós Margit, polgármesterasszony
  • Zaláta: Szabó Ágota, templomgondnok

 

A vendéglátóknak ezúton is köszönjük a meleg fogadtatást, az ebédet és a rengeteg hasznos információt! A napot a már hagyományos bólyi pincelátogatással zárták a hallgatók és kísérőik.

 

Ebéd Kóróson. A képre kattintva további képek érhetőek el.

 

Csütörtökön a pécsi református intézményeket ismerhették meg a kutatócsoportok tagjai: koradélután a Pécsi Református Kollégiumba voltunk hivatalosak, ahol a kórus énekkel és a tízedik osztályosok angol nyelvű prezentációval várták a vendégeket. Miután a hallgatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy beszélgessenek a diákokkal, elindultak a Belvárosi Református Templomba, ahol a közösség lelkésze köszöntötte őket és megtekintették az interaktív Értékes Pécs című kiállítást.

Pénteken a délutáni szipmóziumé volt a főszerep. A délelőtti főpróba után 13 órakor könyvbemutatóval kezdődött a program: Dr. Erdal Salikoglu és Horváth Viktor mutatta be az utóbbi által írt könyv török fordítását. A könyv címe: Török tükör. A bemutatót követően Dr. Salikoglu baglama koncertet adott. A szimpózium kezdetén Dr. Berke Gyula, a PTE rektorhelyettese, majd Dr. Gerner Zsuzsanna, a PTE egyetemi docense, Németország tiszteletbeli konzulja köszöntötte a résztvevőket. A köszöntőket követően Prof. Dr. Vogt ismertette a hét tematikáját, aminek az "Ohne Sultan, keinen Luther" címet adta, majd Prof. Dr. Thomas Sternberg, a Német Katolikusok Központi Bizottságának elnöke tartott ünnepi beszédet, végül, de nem utolsó sorban Dr. Pap Norbert bemutatta a szigetvári feltárások eddigi eredményeit. Rövid szünet után pedig jött a nap leglényegesebb pontja: a hallgatók bemutatták kutatási eredményeiket. Remek prezentációk születtek, amikből mindannyian sokat tanulhattunk. A program zárásaként állófogadást tartottunk.

 

Hallgatói prezentáció a pénteki szimpóziumon. A képre kattintva további képek érhetőek el.

 

 

Köszönjük mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a hét sikerességéhez és köszönjük a hallgatóknak a szorgalmukat, kíváncsiságukat, kitartásukat! Találkozzunk két év múlva!

rovat: 
You shall not pass!