Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Kutatók Éjszakája - IUVENIS Ifjúságügyi Konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Kutatók Éjszakája

IUVENIS Ifjúságügyi Konferencia, Kecskemét

2017. szeptember 29.

2017. szeptember 29-én került megrendezésre az országos programsorozatként emlegetett, sokak által izgatottan várt Kutatók Éjszakája. Annak ellenére, hogy a Pécsi Tudományegyetem idén is számos érdekes programmal és előadással várta a kíváncsi résztvevőket, mégis egy másik egyetem programjáról kell most hírt adnunk.  

A kecskeméti Neumann János Egyetem IUVENIS Ifjúságszakmai Műhelye és az Ifjúságszakmai Egyeztető Tanácskozás idén első alkalommal rendezte meg az Ifjúságügyi Konferenciát. Az eddigi, meghívásos jellegű, Ifjúságügyi Kongresszussal ellentétben az idei alkalomra az ifjúságüggyel foglalkozó szakmabeliek pályázatait várták. Az előadók és előadásaik egy előzetes – téma absztraktja alapján történő – szűrésen estek át, így alakult ki az a neves szakemberekből és lelkes fiatal kutatókból álló csoport, akik különböző szekciókban – összesen négyben - tartottak előadást a Kutatók Éjszakájának keretein belül megrendezésre kerülő konferencián.

 

Pécs városát, valamint a Pécsi Tudományegyetemet összesen hárman képviselték. Szeifer Csaba, a Csorba Győző Megyei Könyvtár munkatársa, Varga István, a Kar Szekszárdi Képzési Központjának oktatója, valamint jómagam, Arany Zsuzsanna, másodéves informatikus könyvtáros mesterszakos hallgató.

 

Mindhárman az ifjúságot érintő kérdésekkel foglalkoztak, de más-más korcsoporton, más-más szempontrendszeren keresztül.

 

Szeifer Csaba a könyvtárak mint közösségi terek megjelenését vizsgálta az ifjúsági életben, Baranya aprófalvas településeinek lehetőségeit, amelyek a két könyvtárbusz segítségével folyamatosan fejlődnek.

 

Varga István tanár úr A fiatalkorú bűnelkövetőkkel folyó segítő munka magyarországi kezdetei című előadásában a hazai ifjúságsegítő munka kezdeteiről, valamint a törvényi, jogszabályi szabályozásairól beszélt.

 

Arany Zsuzsanna előadásában a Dr. Egervári Dórával közösen készített kutatásuk eredményeit ismertette, amely az információs műveltség gamifikációs módszerekkel történő fejlesztésének lehetőségeit boncolgatja a középfokú oktatás területén.

 

A munkáikról bővebb ismertető olvasható a Konferencia programfüzetében, a kutatások teljes szövege pedig hamarosan olvasható lesz a konferencia megjelenés alatt álló kötetében.

 

A 15 perces prezentációkat minden esetben egy 5 perces vita követte, amely során a terület szakemberei és a hallgatóság reflektálhattak az elhangzott ötletekre, javaslatokra. Ez több esetben heves egyet nem értést váltott ki a jelenlévő kutatókból, és a felmerült kérdések, ötletek bőven adtak munkát a jövőre nézve is a konferencián résztvevő szakembereknek.

 

 

 

A résztvevők, Szeifer Csaba előadását hallgatva.

 

 

Bővebb információk a konferenciáról:

IUVENIS – Ifjúságügyi Konferencia. http://pk.uni-pae.hu/-iuvenis-ifjusagugyi-konferencia (2017. október 4.)

IUVENIS Ifjúságszakmai Konferencia Programfüzet. http://pk.uni-pae.hu/images/muhelyek/IUVENIS/iuvenis%20programf%C3%BCzet%20web.pdf (2017. szeptember 30.)

rovat: 
You shall not pass!