Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Kutatók Éjszakája programok a KPVK-n

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Ha szeptember, akkor Kutatók Éjszakája Szekszárdon is!

A PTE KPVK 2011-ben kapcsolta be Szekszárdot a Kutatók Éjszakája országos programsorozatába. Idén hatodik alkalommal várja érdekes programokkal látogatóit a KPVK szekszárdi campusa. Szekszárdon a Kutatók Éjszakája már reggel elkezdődik.

 

Programok

9, 10, 11, 12 és 13 órakor:

Kísérletezzünk együtt - Dr. Jurisits József Ericsson- és "Rátz tanár úr" díjas nyugalmazott matematika-fizika szakos középiskolai tanár, tankönyvszerző szórakoztató fizikaórája

 

17.30  Nekem a család… a Bárka Művészeti Szalon alkotóinak kiállításmegnyitója

 

18.00  Egy borvidék arculatváltozása - Pillanatképek a Szekszárdi Borvidék múltjából és jelenéből  Dr. Máté Andrea adjunktus, a KPVK oktatójának 15 évre visszatekintő kutatásából megismerjük a borvidék történetének néhány sajátos szereplőjét a bencés apátság szerepét, a filoxéra hatását, a Szekszárdi Bikavér nehéz sorsát és a XXI. századi kihívásokra választ kereső borvidék és termékei arculatváltozását.

 

 

Valamennyi program ingyenes, egyes programok lehetnek regisztrációhoz kötöttek.

További információ a programokról

 

 

Iskolák számára ajánlott programok:

Kutatók az iskolákban:

A KPVK tudományos kutatómunkát végző oktatói és együttműködő partnerei ismeretterjesztő előadásokkal látogatnak el szekszárdi, Tolna megyei általános- és középiskolákba, hogy a diákoknak is személyes élménnyé válhasson a kutatókkal való találkozás. A programra nem lehet regisztrálni, az előadásokat a KPVK előzetes egyeztetéssel ajánlja ki a Kutatók Éjszakája programjaiban rendszeresen részt vevő szekszárdi és környékbeli általános- és középiskoláknak.

 

A családról múlt és jelenidőben

Előadó: Dr. habil Nagy Janka Teodóra PhD főiskolai tanár  Mi a különbség a hagyományos paraszti nagycsaládok és a modern, polgári kiscsaládok között? Hogyan változik az életmóddal a gyermekek szülői példakövetése? Miben rejlik a családok megtartó ereje? Mit tudtak meg a kutatók a szekszárdi alsóvárosi családokról?

 

Milyen a világ Európán kívül? Útinapló egy ösztöndíjas szemével

Előadó: Mádi Diána a KPVKharmadéves környezetkultúra szakos hallgatója, aki rajong a keleti kultúrákért. Idén nyáron egy ösztöndíj segítségével megismerhette egész Indonéziát. Előadása a messzi Távol-Kelet  e csodálatos kultúrájába enged betekintést a tánctól az árnyjátékig.

 

 

Az E-számok nyomában: tudatos táplálkozás a mindennapokban, adalékanyagok, ízfokozók, színezékek - Előadó: Vas-Guld Zsuzsanna élelmiszermérnök, doktorandusz, a KPVK oktatója. Előadásából kiderül, tudatos fogyasztók vagyunk-e a mindennapokban, betekinthetünk az adalékanyagok, szermaradványok világába.

 

Az apostolok lovától a sebességmérésig

Előadó: Illés László rendőr alezredes (Tm Rfk.), a Közlekedéstudományi Egyesület Tolna Megyei Szervezetének kutatója a közlekedés fejlődéséről, szabályozásáról és a közlekedésbiztonság elemeiről beszél.

 

 

Az idei Kutatók Éjszakája programban a PTE KPVK együttműködő partnerei: Tolna Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület, Bárka Művészeti Szalon, Közlekedéstudományi Egyesület Tolna Megyei Területi Szervezete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

magyar
Esemény dátum: 
péntek, 2016, szeptember 30 - 09:00 - 20:00
Rovat: 
Tudomány
You shall not pass!