Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

A média hatásait ismerte meg az időskorú közönség

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Dr. habil Szécsi Gábor CSc egyetemi tanár, tanszékvezető (PTE KPVK KKTI) tartott előadást a média hatásairól a Paksi Harmadik Kor Egyeteme programsorozat 2017-2018-as tanév tavaszi szemeszter második rendezvényén február 26-án. A mediatizált ember című tudományos ismeretterjesztő előadáson kiderült a szép korú közönség számára, hogy a médiának jótékony hatásai is lehetnek az idősekre. Az eseménysorozatot 2016 őszén indította el a PTE KPVK a Paks Városi Önkormányzat együttműködésével és azóta is nagy sikernek örvend.

 

 

 

Dr. Szécsi Gábor prezentációjában körvonalazódott, hogy valamennyien a média rabjai vagyunk, viszont a befolyásoló hatás csökkent annak köszönhetően, hogy széles körű választék van a televíziós csatornák között. Előadásában kiemelte, hogy nagyon sok pozitív hatás érheti a fogyasztót, de ehhez tudatosan kell befogadni a média üzenetét. – Nem tudjuk kiiktatni, mediatizálódunk mindannyian, olyan témák mentén értekezünk, amit a média sugall, ha az értékvilágtól távol tudjuk is tartani magunkat, a témától nem – fogalmazott az előadó. Azt is nyomatékosította, hogy a tudatos befogadás esetén sokat segíthet a valós nézőpont kialakításában, ha a befogadó rendszeresen követi a televíziót, a hírportálokat vagy a nyomtatott sajtót. Dr. Szécsi Gábor kihangsúlyozta, hogy manapság az internet és az okos telefonok által az interaktivitás lehetősége kiterjedt és így a befogadó is formálhatja a tartalmat a közösségi oldalakon, blogokon.

 

Dr. Szécsi Gábor biztatta a nagy létszámban jelen lévő idős közönséget, hogy kövessék a médiát, vegyenek részt közösségi oldalakon és legyenek tudatos befogadók, mert ez gyógyír az esetleges időskori elmagányosodás ellen.

 

Az előadásról a médiában megjelent:

„Az idősek számára jótékony hatása van a médiának” (Tolnai Népújság)

 

A sorozat következő előadása 2018 március 12-én:

Milyenek az orosz emberek?

Előadó: Végvári Borisz tudományos segédmunkatárs (PTE)

 

A szemeszter teljes programja és az előző előadások videófelvételei itt megtekinthetők

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Paksi Harmadik Kor Egyeteme további programjaira!

 

A képzésen rendszeresen résztvevők emléklapot vehetnek át a szemeszter teljesítéséről. A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezni Rappayné Főglein Adrienn dékán-helyettesi titkárnőnél lehet, telefonon (74/528-300 - 1111 mellék), vagy e-mailben: rappayne.adrienn@kpvk.pte.hu

rovat: 
You shall not pass!