Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

A MIGRÁCIÓ ÉVEZREDEI–EURÓPA SZÜLETÉSE_

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A PTE BTK Történettudományi Intézet Ókortörténeti Tanszékén működő Európé Kutatóközpont „A MIGRÁCIÓ ÉVEZREDEI – EURÓPA SZÜLETÉSE” CÍMMEL Szekszárdon rendezi meg VII. Európé-konferenciáját. A konferencia fókuszában a Regöly 2011-2012. ásatás leletanyaga, annak komplex kiértékelése áll. A leletanyag hozzáférhetősége, részletes bemutatása érdekében a konferenciát rendhagyó módon nem Pécsett, hanem Szekszárdon rendezik meg az Európé Kutatóközpont szakemberei, a PTE KPVK és a PTE BTK együttműködésével.

 

A konferencia időpontja: 2017. június 30. péntek – július 1. szombat

Helyszín: PTE – KPVK, Szekszárd, Rákóczi u. 1. 42-es terem

 

Mindazt, amit ma Európának nevezünk egy, a Közel Kelet és Anatólia irányából a Kr. e. VII. évezred utolsó harmadában indult, hosszan tartó, és a korábbi életmódot alapvetően megváltoztató, új ismereteket – és populációt is – hozó migrációnak köszönhetjük.

A VII. Európé Konferenca ezért e fontos kérdés tárgyalását tűzte céljául: a vándorlások, a menekültek kutatásának lehetőségeit, felismerését és értelmezését járja körül a különféle régészeti korszakokban. A konferencia előadásai bemutatják a „zöldfolyosók” működését a kereskedelmi kapcsolatok és migrációk útvonalainak megrajzolásában. Áttekintik azokat a folyamatokat, amelyek fontos társadalmi, kulturális, olykor etnikai változáshoz is vezetnek. Az útvonalak nem csak egyirányúak és nem csak egyetlen időszakban voltak a változások indikátorai. A kérdés bonyolultságát egy friss leletanyag – Regöly 2011-12-évi ásatásának – bemutatására szervezték a kutatók, amelynek tanulmányozására, a leletanyag kézbe vételére Szekszárdon nyílik mód. Ezért a konferencia helyszíne is Szekszárd, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílik a leletanyag megtekintésére is.

A konfferencia által felvetett kérdések napjainkban is aktuálissá váltak; ezért a folyamat részleteinek és természetének pontos ismerete megkönnyítheti a migrációk lényegének megértését, és segítséget nyújthat a helyes szemlélet és válaszok megtalálásához.

 

A konferencia részletes programja:

 

A konferencia teljes programján való részvétel önköltséges.

Jelentkezés és további információ:  europe.kutatocsoport@gmail.com

 

Az előadásokra minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

 

magyar
Esemény dátum: 
péntek, 2017, június 30 - 09:30 - szombat, 2017, július 1 - 20:00
You shall not pass!