Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Német diákok pedagógiai gyakorlatát segítette a szekszárdi egyetemi kar

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Wunderland Óvodával fennálló évtizedes partnerkapcsolat keretében fogadott szakmai gyakorlaton lévő tauberbischofsheimi német diákokat a PTE KPVK.

 

 

A szociálpedagógiát tanuló német diákok kéthetes pedagógiai gyakorlatra érkeztek a Wunderland óvodába. Ennek keretében, 2018. február 21-én a szekszárdi egyetemi kar német nemzetiségi óvodapedagógus hallgatóival közösen, egy különleges, német nyelvű tréningen vehettek részt.

A foglalkozás vendégelőadója, Nichterné Ruppert Kinga óvodapedagógus, zeneterapeuta, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont Német Nemzetiségi Óvodájának országosan elismert szakembere azt mutatta be a hallgatóknak, hogy a nyelvi fejlesztés nem csupán a beszéd fejlesztéséből áll, hanem komplex módon tartalmaznia kell egyebek mellett a zenei és mozgásos, motorikus képességek készséggé fejlesztését is. Mindezt játékosan, a meséket, a zenét, mondókákat, az adott nyelvhez kötődő kulturális hagyományokat segítségül hívva lehet elérni úgy, hogy a gyermekek megszeressék az idegen nyelvet és magától értetődően használják.

Az egyebek mellett körjáték-, mondóka és daltanulással, közös zenéléssel töltött, interaktív órán a szekszárdi egyetemisták és a német vendégdiákok egyaránt érdeklődéssel és aktívan vettek részt. Ezt követően a tauberbischofsheimiek a Gyakorlóóvoda német nemzetiségi óvodás csoportjában, hallgatói bemutató foglalkozáson hospitáltak. Itt megtapasztalhatták, hogy a játékos idegen nyelvhez szoktatás hatására az ovisok számára milyen magától értetődő, hogy a vendégek más nyelven beszélnek, a nyelvi különbségek nem okoztak gondot a gyerekekkel való kommunikációban.

Kétnapos közös programjuk során a KPVK hallgatói és a német fiatalok más kulturális és szakmai programon is részt vettek, így a Szekszárdi Német Színházban közösen megtekintett színdarab és az azt követő beszélgetés is további lehetőséget adott az ismerkedésre, interkulturális tapasztalatszerzésre.

 

rovat: 
You shall not pass!