Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Ötszáz éve indult útjára a reformáció – XXI. Levéltári Nap a KPVK-n

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az 500 éve útjára indult reformáció tiszteletére rendezte meg XXI. Levéltári Napját a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára a PTE KPVK együttműködésével 2017. november 3-án a szekszárdi egyetemi campuson.

A nagyszabású rendezvény ünnepi hangulatát Szekszárdi Madrigálkórus műsora alapozta meg, majd a házigazda egyetemi kar részéről Dr. habil Nagy Janka Teodóra PhD. általános és tudományos dékánhelyettes üdvözölte a konferencia résztvevőit. Köszöntőjében kiemelte, hogy 2017. nevezetes év, hiszen a reformáció fél évezredes jubileuma mellett idén ünnepeljük a szekszárdi egyetemi kar jogelődje, a szekszárdi tanítóképző főiskola megalapításának negyvenedik, a tanítóképzés Tolna megyei elindításának száztizenegyedik, sőt, a pécsi egyetemalapítás 650. évfordulóját is.

A konferenciát dr. Rácz György, az MNL főigazgató- helyettese nyitotta meg, majd Kovács Eleonóra, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa ismertette a Reformáció MNL-programot.

A konferencia előadásai – a referátumok tartásának sorrendjében: dr. F. Romhányi Beatrix, dr. Várady Zoltán, Ruzsa Éva, dr. Kunné Tornóczky Andrea, dr. Kurucz Rózsa, dr. Nagy Janka Teodóra, és Aradi Gábor – a Tolna Megyei Levéltár munkatársai és a KPVK oktatói által az emlékév keretében feltárt 18-20 századi iratokra, a megyei protestánsok hétköznapjait dokumentáló forrásokra és az ezeket kiegészítő, a reformáció hatását szélesebb kontextusban vizsgáló egyetemi kutatásokra épültek. Bemutatták a megyénk történelmét is színesítő, a társadalmat gazdagító protestantizmus hétköznapjait és életünkbe beépülő, máig ható értékeit.

A nagyszerű szakmai és kulturális élményt jelentő program egyúttal a Magyar Tudomány Ünnepe nyitó eseménye is volt a PTE szekszárdi karán.

 

Az ÚJKOR.HU beszámolója az eseményről

 

 

 

 

rovat: 
You shall not pass!