Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Paksi Harmadik Kor Egyeteme 2016/17

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Képtalálat a következőre: „paks város címere”                                                                   Képtalálat a következőre: „pte kpvk”

 

 

 

 

PAKSI HARMADIK KOR EGYETEME

2016/2017.tanév 1-2. szemeszter

 

Paksi Harmadik Kor Egyeteme címmel a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara Paks Város Önkormányzatával együttműködve előadássorozatot indított az élethosszig tartó tanulás és a generációk közötti párbeszéd támogatása és népszerűsítése jegyében.

A felsőoktatás szervezeti keretei között megvalósuló előadássorozat kifejezetten a harmadik korú lakosság számára kínál magas minőségű, újszerű tudományos és kulturális programot. Az egyedülálló tanulási módszer új lehetőséget nyújt Paks idősebb korú lakossága számára – egyben színesíti a Pakson elérhető művelődési lehetőségek palettáját.

A célcsoportra irányuló figyelem, az aktív idősödés (active ageing) elősegítése stratégiai fontosságú célkitűzése a PTE szekszárdi karának. A Kar és az Egyetem felnőttképzés iránt elkötelezett oktatói többéves tapasztalattal rendelkeznek hasonló programok létrehozásában és sikeres működtetésében (Szenior Akadémia Pécs, Harmadik Kor Egyeteme Kecskemét, Szekszárd). E képzések modell értékű példái a széles társadalmi együttműködésnek, a szakmai és közösségfejlesztő jó gyakorlatoknak.

A Harmadik Kor Egyeteme kezdeményezés 1968-ban indult útjára Franciaországban, majd az 1970-1980-as években rendkívül kedveltté vált Belgiumban, Svájcban, Lengyelországban, Spanyolországban, Olaszországban, Finnországban és Nagy-Britanniában. Itt alakult ki a „Cambridge modell”, amely négy kort különböztetett meg: az ifjúkor, a középkor mellett a harmadik kort (amelybe a nyugdíjasokat sorolják 80 éves korukig) és a negyedik kort. A harmadik kor felfedezése során megfogalmazódott célként az idősödő és időskorú emberek szellemi, testi, mentális frissességének megőrzése az aktivitás, a tevékenykedtetés, az önkéntesség, az önmegvalósítás és a közösségi élet megélése. Ezek megvalósításának ideális formája a Harmadik Kor Egyeteme, amelyet Pakson a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara (Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar) Paks Város Önkormányzatának támogatásával valósít meg 2016 szeptemberétől.

Az előadássorozat előadói neves egyetemi oktatók, kutatók és helyi szakemberek, a témakörök a résztvevők érdeklődési köréhez igazodóak.

A Harmadik Kor Egyeteme arra is lehetőséget ad, hogy a részt vevők újra élvezhessék az egyetemi lét különleges szépségeit, a szellemi kihívást, a tanulás örömét, mentális frissességüket.

 

Az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek

Az előadások (szemeszterenként 6-6 előadás) kéthetente hétfőn 15.00 órakor kezdődnek, s 2x45 perc időtartamúak (15 perces szünettel).

Helyszín: Paksi Polgármesteri Hivatal Nagyterme

A Paksi Harmadik Kor Egyetem programjain rendszeresen jelenlévő hallgatóink a szemeszter végén emléklapot, akik pedig a PTE hallgatói, tanúsítványt kapnak.

 

Tartalmas képzést kíván a szervezők nevében a regisztrált résztvevők és egyetemi hallgatók számára

Dr. habil Nagy Janka Teodóra általános dékánhelyettes (PTE KPVK)

Péterné Iker Ivett humánpolitikai tanécsadó Paksi Polgármesteri Hivatal

 

További információk a képzésről:

 

Egyetemi kapcsolattartó: Mayer Mária  dékán-helyettesi titkárnő tel.: 06 30 543-7440, 74/528-300/1111, e-mail: mayer.maria@kpvk.pte.hu

 

Önkormányzati kapcsolattartó: Péterné Iker Ivett tel.: 75/500-537, e-mail: iker.ivett@paks.hu

 

PAKSI HARMADIK KOR EGYETEME

2016/2017. tanév

PROGRAM

Őszi szemeszter (2016. szeptember 19-december 5.)

 

A Paksi Harmadik Kor Egyeteme képzés ünnepi megnyitója

2016. szeptember 19. (hétfő) 15.00 óra

Helyszín: Paksi Polgármesteri Hivatal Nagyterme,

 

A résztvevőket, az egyetemi hallgatókat köszönti:

Dr. Berke Gyula, a PTE oktatási rektorhelyettese

Dr. Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja

Süli János, Paks Város Polgármestere

 

Közreműködnek a PTE KPVK Egyetemi Kultúráért díjas Tehetséges Hallgatók Zenekarának tagjai

 

A megnyitón kerül sor az együttműködési megállapodás aláírására Paks Város Önkormányzata és a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara között.

 

Előadások:

 

A nyugdíjról jelen és jövő időben (2016. szeptember 19. hétfő, 15.00)

Dr. habil. Berke Gyula PhD jogász, a PTE oktatási rektorhelyettese

 

A média egyik kedvelt témája az elöregedő társadalom problémaköre. Időről időre felröppennek hírek a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról, megreformálásáról, a nyugdíjkorhatár emeléséről, a korkedvezményes nyugdíj feltételeinek szigorításáról. De vajon mi az igazság? Mi van a hírek hátterében? Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ.

 

Tanulás  egy életen át (2016. október 3. hétfő, 15.00)

Dr. habil. Bajusz Klára  PhD andragógus, a PTE KPVK tanszékvezető egyetemi docense

 

Az előadás a felnőttkori, ezen belül kiemelten az időskori tanulás sajátosságait vizsgálja.

Tud-e tanulni a felnőtt? Miért tanul másképp, mint egy gyerek? Miért tanulnak az idősek? 

 

FÉL-elem az öregedéstől? EGÉSZ-séges élet és természetes anti-ageing (2016. október 17. hétfő, 15.00)

Prof. Héjj Andreas pszichológus, a PTE KPVK egyetemi tanára

 

Az előadás során a következő témákról lesz szó: Bal sors a’kit régen tép: betegség, gyász, egyedüllét. (AGG-asztó) Mennyire boldogtalan a magyar?(AGG-kori AGG-odalmak) Előítéletek: a sztereotípiák és a tanult tehetetlenség. (Anti-AGG-ing, mint az el-AGG-ás ellenszere) A testi-lelki egészség megőrzése.

 Képgaléria

 

A mi Dunánk (Paks szerepe és lehetőségei a Duna közép-európai integráló szerepének megvalósulásában) (november 7. hétfő, 15.00)

Dr. habil. Huszár Zoltán PhD, művelődéstörténész, egyetemi docens, intézetigazgató, PTE KPVK

 

Az előadás középpontjában a Duna, Európa második leghosszabb folyója áll, amely eltérő földrajzi, gazdasági, politikai régiókat, különböző etnikai, vallási, történelmi múlttal rendelkező területeket kapcsol össze. Ma 10 ország és több mint 100 város vallja magáénak a Dunát, ahogyan a 32 magyar város közül a Duna hajózási útvonalának „közepén” található Paks is. Vajon mi ennek a titka? Milyen lehetőségei vannak a folyó menti településnek a Duna közép-európai integráló szerepének megvalósulásában?

 Cikk és képgaléria

 

 

Paksinak születni… paksivá válni… (2016. november 21. hétfő, 15.00)

Kernné Magda Irén tanár, helytörténész

 

Paksinak születni adottság, egyféle  élethelyzet.  Paksivá válni lehetőség: a megismerés  és az  elfogadás szándéka és megvalósítása. Az előadás megkísérli segíteni ezt a szándékot. Felvázolni azokat a történelmi eseményeket, folyamatokat, amelyek eredményeképpen Paks, az egykor aprócska  Duna menti falu "atomvárossá"  vált, az ország egyik legélhetőbb, dinamikusan fejlődő települése lett. Melyek azok a paksi  hagyományok, kik azok a kiemelkedő paksi egyéniségek, amelyeket és akiket  napjaink városlakóinak  érdemes és érdekes  lehet megismerni?

 Cikk és képgaléria

 

A család minden időben… (2016. december 5. hétfő, 15.00)

Dr. habil. Nagy Janka Teodóra PhD jogász, etnográfus, főiskolai tanár, a PTE KPVK általános és tudományos dékánhelyettese

 

 

Válságban van a család, vagy csak átalakul? Globalizált világunkban elenyészik vagy csak változik? Az előadás abból a sokszínűségből ad ízelítőt, amely a családot évezredekkel, évszázadokkal ezelőtt jellemezte és jellemzi a legkülönbözőbb közösségekben az egymástól távol fekvő földrajzi tájakon.

 

 

Szemeszterzárás ünnepi hangulatban. (A képzésen rendszeresen résztvevők, egyetemi hallgatók emléklapot vehetnek át a szemeszter teljesítéséről.)

 Cikk és képgaléria

 

Tavaszi szemeszter (2017. február-június)

Programajánló

 

 

1. Életminőség és életkor (2017. február 20.. hétfő, 15.00)
Prof. Dr. Bódis József orvos, egyetemi tanár, a PTE rektora

  Cikk és képgaléria

 

2. Fogunk-e mesélni az unokáinknak? A generációk közötti szolidaritás, avagy az idősekről gondoskodás formái a tradicionális és a modern társadalmakban (2017. március 6. hétfő, 15.00)

Dr. habil. Nagy Janka Teodóra PhD jogász, etnográfus, főiskolai tanár, a PTE KPVK általános és tudományos dékánhelyettese

 

 

 

3. A cselekvés öröme (2017. március 27. hétfő, 15.00)

Prof. Klein Sándor, a PTE KPVK professor emeritusa

 

4. Nagy költők nagyszerelmei (2017. április 10. hétfő, 15.00)
Prof. Dr. Horváth Béla irodalomtörténész, egyetemi tanár, a PTE KPVK dékánja

 Cikk és képgaléria

 

5. Két nyelvvel felnõni? Elõny vagy hátrány? (2017. május 8. hétfő, 15.00)
Dr. habil. Klein Ágnes egyetemi docens, a PTE KPVK Illyés Gyula Pedagógusképzõ Intézet intézetigazgatója

Cikk és képgaléria

 

 

6. Paks2 szerepe a térségfejlesztésben (2017. május 22.)

Süli János, Paks Város Polgármestere

 

 

 

A képzés zárása. A képzésen rendszeresen résztvevők, egyetemi hallgatók emléklapot vehetnek át a szemeszter teljesítéséről, illetve az egyetemi kurzus elvégzéséről.

 

Az előadássorozatra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

 

 

 

 

You shall not pass!