Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

"Platform-művészet: részvételi művészeti program" évközi szakszbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat

SZERETETTEL MEGHÍVJUK

 

A "PLATFORM-MŰVÉSZET: RÉSZVÉTELI MŰVÉSZETI PROGRAM" ÉVKÖZI SZAKASZBEMUTATÓ ESEMÉNYÉRE

 

 

Interaktív kiállítás és rövid előadások keretében prezentáljuk a három művészeti műhely (közösségi festés, fotó, film) eddigi munkáját. A kiállítás megtekintése után kisebb csoportos beszélgetésre nyitunk lehetőséget a projekt műhelyvezetőivel és résztvevőivel.

 

IDŐPONT: 2017.február 21. kedd 14.00 – 16.00

 

HELYSZÍN: PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE-FEEK), 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b.

 

Az eseményen való részvételhez regisztráció szükséges.

Regisztrálni ITT lehet

 

 

 

 

Sajatszinhaz.org program

 

JÖVŐKÉPEK

 

Projektbemutató és kiállítás a siklósbodonyi és szavai közösségi festés és fotós műhely anyagaiból

 

 

 

A program keretében a Sajátszínház.org projekt Baranya megyei programjainak módszertanát és eredményeit fogjuk bemutatni. Elsősorban olyan ifjúságsegítő, szociális munkás, pszichológia és kommunikáció szakos, valamint művészeti karos hallgatókat várunk az eseményre, akiknek szakmaterületükből adódóan van kapcsolódási pontjuk a hátrányos helyzetű térségekben megvalósított közösségi művészeti módszereket alkalmazó közösségfejlesztő folyamatokkal, esetleg tervezik is, hogy ilyen jellegű munkákban részt vegyenek.

 

2016  augusztus  és  2017  április  között  a Siklósbodonyi  és  a  Szavai  Önkormányzat  a Pécsi  Szín-Tér Egyesülettel és a Stereoakt Színházi Műhellyel, a Parforum Részvételi Kutatóműhely koordinálásában dolgozik a települések 4-55 éves lakóival.

 

A SAJATSZINHAZ.ORG PROGRAM

 

A Platform-művészet: Részvételi Művészeti Program több civil csoport – a Káva Kulturális Műhely, a StereoAkt, a Parforum (egykori anBlokk) Részvételi Műhely, a Murál Morál, a SzoMaRo, a FreeDoc – és további független alkotók, valamint roma civil aktivisták kezdeményezése. 2016 tavaszán hosszú művészetpedagógiai foglalkozássorozatot indítottunk el hat településen, az EGT Finanszírozási Mechanizmus támogatásával (azonosítószám: HU07-0253-B2-2016).

 

Úgy tervezzük, hogy a 2017 tavaszáig tartó folyamat eredményeként új, dokumentumokon alapuló részvételi művészeti alkotásokat hozunk létre a falvak lakóival: az Ormánságban a munka világa és a jövőkép tematikát feldolgozva, Borsodban pedig az egészségügyi rendszerben szerezett tapasztalatok és a személyes élettörténet összefüggéseiről.

 

A tíz hónapos pedagógiai és művészeti program egyúttal akciókutatási folyamat, amelyben a résztvevőkkel közösen próbáljuk feltárni, feldolgozni, végül pedig új dokumentum-színházi előadások formájában nyilvánosan is bemutatni, hogy miként működnek – és hogyan változtathatók meg – az „egyén” és a „rendszer” közötti kapcsolatok egy kistelepülésen. A dokumentum-színházi előadások résztvevő-alkotói elsősorban roma fiatal felnőttek és a középkorosztályhoz tartozó nők. A programot Oblath Márton mutatja be.

 

JÖVŐKÉPEK / KÖZÖSSÉGI FESTÉS

 

A közösségi falfestés hosszú pedagógiai és közösségerősítő folyamat, amely azt segíti, hogy az elsősorban képekben gondolkodó helyszínspecifikus színház számára közös ízlést alakítsunk ki a négy kistelepülés lakóival. A februárig tartó hat hónap során a résztvevők fokozatosan tapasztalták meg a szabad alkotás örömét és vették birtokba a vizuális gondolkodás új formáit, miközben nem csak saját egyéni képzeteiket tették láthatóvá, hanem kidolgozzák települések jövőjére vonatkozó közös vízióikat is. A folyamatot egy falfestmény megfestésével zárjuk majd le a tavasz folyamán. A program módszertanáról Katona Kriszta, a Pécsi Színtér Egyesület vezetője tart rövid előadást.

 

JÖVŐKÉPEK /FOTÓMŰHELY

 

Az elmúlt két évtizedben a fotóhang az egyik leginkább letisztult művészetalapú részvételi kutatási eljárássá vált, amelyben a résztvevők nem csupán fotózni tanulnak, hanem a fotótémák közös kitalálása, a képek feldolgozása, megbeszélése, kiválogatása, elrendezése és kiállítása során végiggondolják az életüket meghatározó társadalmi viszonyokat, és azt is, hogy a képekben megjelenített társadalmi problémákat miféle közös cselekvésekkel oldhatják meg. A hat hónapon keresztül folyamatosan készülő fotóesszék kínálják fel a “tartalmat” a helyszínspecifikus színház számára. A fotó műhelyben azonban nem csak a fotóhang eljárását alkalmaztuk; hanem a tudatos képkészítés elsajátítását is kiemelten kezeltünk. A programról Csoszó Gabriella tart előadást.

 

JÖVŐKÉPEK/ DOKUSZÍNHÁZ

 

A falvak lakóinak közreműködésével félórás doku-fikciós filmet készít a STEREO Akt, amelynek a helyi résztvevők írójává, rendezőjévé és szereplőjévé válnak majd. Munkánk során a fiatalok jövőjével kapcsolatos pozitív víziókat “viszünk színre”, amelyekben saját maguk alakítják a sikersztorik hőseit. A filmnyelvi eszközök kiválasztásához kapnak szakmai segítséget, de a végső művészeti döntéseket ők hozzák meg. A munka során megszülető történeteket egy-egy rövid, mozgóképi mesévé, klippé alakítjuk. A filmünk azt a folyamatot mutatja be, ahogy az ötlet megszületésétől, a készülésen át, a forgatáson keresztül, egy fiktív térben sikerrel valósítanak meg egy álmot.

 

A KÖZREMŰKÖDŐK

 

Katona Krisztina és László Eszter (Pécsi Szín-tér Egyesület)a közösségi festés műhelyek vezetői

Csoszó Gabriella (Freedoc), a fotóműhely vezetője

Lakatos Gina (Siklósbodony Önkormányzat) helyi koordinátor, közösségszervező

Boross Martin (Stereoakt), az induló színházi műhely vezetője

Oblath Márton (Parforum), programvezető

 

Valamint az alkotók: Ágoston Dominika, Czenner Anita, Hasziló Lila, Keresztes Kitti, Pados Richárd, Soproni Afrodité, Soproni Anasztázia, Tihanyi Evelin, Tóth Dominika, Vass Gergő, Vlasits Lili

 

Előzetes kérdésekkel a következő elérhetőségeken lehet érdeklődni:

 

Oláh Katus, projekt-koordinátor, közönségszervező

Telefonszám: 20/992-84-49

E-mail cím: olahrk@gmail.com

 

Katona Krisztina, festés műhely vezető

Telefonszám: 06 20 523 55 99

E-mail cím: soldierkrisz@yahoo.com

 

Oblath Márton, programvezető

Telefonszám: 20/216-61-67

E-mail cím: oblath@gmail.com

 

Info: www.sajatszinhaz.org

 

 

A  program  az  EGT  finanszírozási  mechanizmus  által  támogatott  Platform-művészet:  Részvételi Művészeti Program (HU07-0253-B2-2016) keretében valósul meg.

magyar
Esemény dátum: 
kedd, 2017, február 21 - 14:00 - 16:00
Rovat: 
Konferencia
You shall not pass!