Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

SZEKSZÁRDI HARMADIK KOR EGYETEME

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Szekszárdi Harmadik Kor Egyetemének hallgatóit a sorozat november 21-i  alkalmán olyan élmények várják, amelyeket eddig talán érdeklődéssel és nyitottan, talán kissé idegenkedve, fiatalabb családtagjaik tevékenységén keresztül, távolról figyeltek. Két különleges előadás során lehetőségük lesz személyes tapasztalatokat szerezve megismerni mindezeket.

 

Digitális kor - virtuális világ

Képregények a Web 2.0-n

Dr. Fekete Richárd PhD irodalomtörténész, adjunktus  (PTE KPVK) előadásának első részében a hallgatók megismerkednek az utóbbi évtizedek rohamléptékű digitális fejlődésének technikai, illetve nemzedéki vonatkozásaival, majd a képregény médiumának példáján keresztül kapnak ízelítőt a digitális kultúra által generált változásokról.

A digitális fejlődés jellemzése a digitális kommunikáció alapvető technikai vívmányainak bemutatásával kezdődik. A nemzedéki áttekintés során a digitális kor gyermekeiről (főleg az úgynevezett „Z” generációról), a korosztály oktatásának lehetőségeiről, illetve a nemzedék életében meghatározó szerepet betöltő virtuális világok működéséről lesz szó (főleg a közösségi médiáról, a blogokról és a számítógépes szerepjátékokról). Ezt követően a képregények kerülnek terítékre, a médium általános jellemzésétől kezdve a klasszikus olvasási kódokon, illetve hagyományokon át a tantárgyi helyzeten keresztül egészen a digitális felületen terjedő (vagy eleve arra készült) művekig, azaz a webcomic-okig.

Az előadás első része egy nagyon friss, ám annál innovatívabb projekt bemutatásával zárul.

 

 

Filmkészítés és fotózás az internet világában

Kindl Gábor producer, forgatókönyvíró. Előadásában a gyakorlatban mutatja be azokat a technológiákat, melyekkel bárki, kortól függetlenül, néhány óra alatt megtanulhatja, a fotózást és az egyszerű videók készítését mobiltelefonokkal és az internet segítségével.

A résztvevők megtudhatják, hogy milyen változásokat hozott a technikai fejlődés az elmúlt években. Megismerik a videózásra alkalmas eszközök fejlődését, a közösségi média megjelenésének hatását, a fotózásra és a filmkészítésre. Képet kaphatnak az utómunkálatokhoz alkalmazható – az interneten keresztül elérhető - intelligens technológia lehetőségeiről.

Az előadás ideje alatt a jelenlévők a Kindl Gáborral és munkatársaival közösen, a megismert technológiákkal egy videót is elkészítenek.

 

Időpont: 2016. november 21.  15.00

Helyszín: PTE KPVK A/52. előadóterem (Szekszárd, Rákóczi u. 1.) 

 

magyar
Esemény dátum: 
hétfő, 2016, november 21 - 15:00 - 17:00
You shall not pass!