Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Valcsicsák Zoltán: Álmomban Bhutánban ébredtem... (MFT előadás)

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Utazás a Mennydörgő Sárkány és a Bruttó Nemzeti Boldogság földjén

 

Az előadásra az előzetesen meghirdetettől eltérően, 2016.12.14-én, szerdán 18 órakor kerül sor.
Helyszín: PTE KPVK A/52. terem (Szekszárd, Rákóczi u. 1.)

 

„A boldogság helyhez kötött” – állítja Bhután turisztikai szlogenje, és természetesen azt sugallja, hogy ez a hely nem más, mint Bhután. A vonzó reklám ellenére kevesen tudják a Bhutáni Királyságot elhelyezni a térképen. Az elzártság, a távolság és a turistákat érintő magas napidíj miatt még kevesebben jártak ott. Pedig csodálatos és különleges ez a szerethető kis ország, a Himalája lejtőin, beszorítva a két óriás: Kína és India közé. A szinte érintetlen természet itt éppúgy jelent hófehér gleccsereket, tiszta vizű rohanó folyókat és a világ legmagasabb meghódítatlan hegycsúcsait, mint kedvező klímájú, termékeny völgyeket, több ezer növény- és állatfajt, szubtrópusi dzsungelt. Az idetévedt szerencsés utazót emellett egy meglepő és veszélyes repülőtér, impozáns kolostorerődök, több ezer buddhista kegyhely, évszázados hagyományokat őrző apró települések, kedves és tiszteletreméltó emberek, és a magyar ízlésnek is igen csípős csilipaprikás ételek várják. És mindehhez valami furcsa elnevezésű fejlesztési politika: a Bruttó Nemzeti Boldogság.


Valcsicsák Zoltán  -t először 2011-ben a fenntartható fejlődés, a Bruttó Nemzeti Boldogság és a buddhizmus iránti érdeklődése vitte Bhutánba. Ezen az első útján – amelyet több másik követett – a Loden Alapítvány önkénteseként megismerte Bhután rejtett arcait, beleszeretett az országba, és az élete megváltozott.
Hazatérve többedmagával megalakította a Magyar-Bhutáni Baráti Társaságot, amelynek elnöke. Kezdeményezte az első bhutáni filmfesztivált, számos bhutáni előadót hívott meg hazánkba, a témában előadásokat és beszélgetéseket tart, utazó csoportokat vezet, kreatív és vállalkozó kedvű bhutániak felkarolásán dolgozik, és minden évben hosszabb időt Sárkányföldön tölt.


A helyszínen megvásárolható lesz az előadó azonos témájú, 2015-ben publikált könyve is, amely személyes napló, részletes útikönyv különleges portrékkal és színes fényképekkel. Egyúttal az érdeklődők számára a könyv dedikálására is lehetőség nyílik.

A Magyar Földrajzi Társaság Duna-völgyi Osztálya programja, a PTE KPVK együttműködésével

 

 

 

 

 

 

 

magyar
Esemény dátum: 
kedd, 2016, december 13 - 18:00 - 20:00
Rovat: 
Egyéb
You shall not pass!