Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

VKK Hírek

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Interview with Gen. Ray Henault: On NATO

 

Touraj Riazi had the honour of interviewing General (Ret’d) Raymond R. Henault who currently serves as the Chair of the Strategic Advisory Council and Chief Strategic Advisor at ADGA Group Consultants Inc. General Henault previously served as Chief of the Defence Staff (CDS) from 2001-2005 and as Chairman of the NATO Military Committee from 2005-2008. General Henault was also a member of the Minister’s Advisory Panel for Canada’s Defence Policy Review.

 

further to the article

______________________________________

 

Védelmi Kutatások Központ az I. Pécsi Tanuló Fesztiválon

2017. szeptember 15-én 10:00-17:00-ig megrendezésre kerül az I. Pécsi Tanuló Fesztivál.

 

Az esemény keretében rengeteg hasznos előadás, és megjelenés lesz a készségfejlesztés témakörhöz kapcsolódóan.

 

http://tanulofesztival.ckh.hu/program

 

 

Ezen belül is különösen javasoljuk két aktivitásunkat:

 

 • E-SPORT ZONE, ( Szent István tér 17 - Civil Közösségek Háza )     a fesztivál látogatói itt testközelből ismerkedhetnek meg az e-sport és a videojátékok világával, több játékon keresztül bemutatva, a sátornál szakértő kollégák támogatásával.
 • Kávéházi beszélgetések keretében két előadásunk lesz, melyek után lehetőség van beszélgetni is az előadókkal és a közönséggel.
  • Példák az informatikai oktatásra, mellyel motiváltabbá tehetők a gyerekek (Chaar-Lee - mep.ninja)
  • Az e-sport szerepe a modern társadalomban (Thanatos - LOLTV)
  • Moderátor: Tischler Márk – eSport Universum

( PTE KPVK- Védelmi Kutatások Központ )

A MH KIKNYP 7.KIÉI szervezésében és a PTE-KPVK- Védelmi Kutatások Központ részvételével az alábbi programot tartjuk amelyre szeretettel várjuk Önt és minden érdeklődőt:

 

 • 10.00 Széchenyi tér - MEGNYITÓ( PTE Rektora és Pécs MJV polgármestere )

 • 11:40 Ellenőrző Áteresztő Pont-​​ bemutató.( Barbakán öböl )

 • 14:00-1 5:00 Kaposvár​​ Helyőrség​​ Zenekarának koncertje. ( Széchenyi téren ,​​ majd zeneszóval​​ áthalad​ ​ a​​ Szent István​​ térre,​​ ahol​​ ​​ koncertet​​ ad​​.)

 •  15:00-15:30 Különleges​​ Díszelgő​​ Csoport bemutatója ( Szent ​​István tér.)

 • 16:00-16:40 ​​ Ellenőrző Áteresztő Pont bemutató ( Barbakán öböl.)

 • 10:00-18:00 Toborzó​​ Pont Barbakán öböl folyamatos

 • 10:00-18:00 A MH-ben rendszeresített​​ haditechnikai eszközök​​ bemutatása ​​ Szent István​​ tér- folyamatos

 • 10:00-1 8:00 Médiabusz​​ bemutató Zrínyi​​ Média Barbakán öböl folyamatos

 • 18:00 Rendezvény​​ zárása

 

______________________________________

 

 

Dr. Kobolka István ezredesnek a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses állományban ténylegesen eltöltött évei elismeréséül, Állami Ünnepünk alkalmából a TISZTI SZOLGÁLATI JEL Bebérkoszorúval ékesített fokozatát adományozom 40 év után.

______________________________________

 

Álláslehetőség hivatásos szolgálat és nemzetbiztonsági munka iránt elhivatottságot érzők számára

Az Alkotmányvédelmi Hivatal várja különleges munkahelyet kereső leendő munkatársait hivatásos állományú, elsősorban tiszti beosztásokba, főként budapesti munkavégzéssel. 

Jelentkezés: utanpotlas@ah.gov.hu email címen önéletrajz beküldésével.

A jelentkezési feltételekről, a felvételi eljárás menetéről, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal feladatköréről részletesebb információk találhatók a www.ah.gov.hu honlapon.

További információk »

 

 

Pályázat kiíró: 
Alkotmányvédelmi Hivatal
 

______________________________________

 

Pályázati felhívás honvédségi ösztöndíjra

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be a polgári felsőoktatási intézményekben nappali hallgatói jogviszonyban álló vagy szakképző iskolákban tanulmányokat folytató tanulók. 

 

A pályázat részletes leírása és a jelentkezési adatlap letölthető! 

 

Pályázat kiíró: 
Magyarország honvédelmi minisztere
Kapcsolattartó: 
Varga Zoltánné alezredes, Szoták Róbert százados és Csibrik Ferencné törzszászlós
Kapcsolattartó telefon: 
06/14741348/28-845, 21-246, 22038
Kapcsolattartó e-mail: 
Beadási határidő: 
2017 júl 15

 

______________________________________

 

 

 

______________________________________

 

Nemzetközi vezetőképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Magyar és külföldi hallgatók részvételével zajlik felsőfokú vezetőképző tanfolyam a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A nemzetközi kurzuson részt vevők imitált incidensek különböző megoldási lehetőségeit is gyakorolják.

 

______________________________________

 

Védelmi Kutatások Központ ülése Karunkon

017.01.18-án a PTE KPVK Védelmi Kutatások Központ (VKK) kezdeményezésére Egyetemünkre látogatott Kun Szabó István vezérőrnagy, HM miniszteri biztos. A látogatásra elkísérte Balogh Péter ezredes a NKE HHK vezérkari tanfolyam parancsnoka.
Vendégeink Dr Kobolka István ezredes egyetemi docenstől tájékoztatást kaptak a VKK eddigi tevékenységéről és a vele partner szervezetek lehetőségeiről.
Ezek után tábornok úr részletesen ismertette a napokban megalakult Honvédelmi Sportszövetség célkitűzéseit, feladatait, lehetőségeit.

 

 

 

 

 A Védelmi Kutatások Központtal együtt gondolkodó és tevékenykedő  szervezetek közül a jövőbeni lehetőségeket ismertette Dr Rendneki Szilárd tartalékos őrnagy a PTE ÁOK -Honvéd, katasztrófa és rendvédelem orvostani tanszék csoportvezetője. A szót Koltai Arnold nyá. alezredes úr vette át majd őt követte Hegedűs Norbert őrnagy úr a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda képviseletében.
A 2017 évre tervezett konferenciákról dr Polgár Miklós  tűzoltó százados, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogtanácsosa számolt be.

Zárszóként Dr Zádori Iván KPVK külügyi és kapcsolati dékánhelyettese ismertette a Kar képzési lehetőségeit. Megerősítette hogy a VKK útján továbbra is segítik a hazafias nevelés ügyét és a szükséges szakember képzést.

Kedves vendégeink ezek után találkoztak Dr Bódis József rektor és Jenei Zoltán kancellár urakkal.

 

GALÉRIA MEGTEKINTÉSE

 

Kapcsolódó oldalak:
http://www.honvedelem.hu/cikk/60545_letrejon_a_honvedelmi_sportszovetseg 
http://www.kormany.hu/download/8/57/d0000/honvedelmi_sportszovetseg.pdf
http://www.hirado.hu/2016/05/06/harc-a-tulelesert-igy-kepzik-a-katonaorvosokat/
http://www.hadkiegeszites.honvedseg.hu/cikk/3508
http://elitechallenge.hu/?q=user/jelentkezes
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/hirek/3614-peldaerteku-eletmodvaltas
https://www.youtube.com/watch?v=BwF1NwntRk8

 

 


______________________________________________________

 

Bővül a sármelléki repülőtér

 

Bővült a sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma, jövőre a moszkvai mellett londoni, frankfurti és brüsszeli menetrend szerinti járatok indítását tervezik. A repülőtéren eközben robbanóanyag-kereső kutyák képzését kezdték meg a szakemberek.

 

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) kifejtette: a 2015-ös 22 ezerrel szemben idén mintegy 23,5 ezres utasforgalommal zárja a Balaton melléki repülőtér az évet, miután a nyáron leálltak a törökországi charterek, de az elmaradt utasszámot túlhaladta a nyáron újraindult oroszországi forgalom. Jövőre - a heti moszkvai járat mellett - menetrend szerinti gépekkel hetente kétszer Londont és Frankfurtot, heti egy járattal pedig Brüsszelt tervezik összekötni Sármellékkel - közölte a polgármester.

 

Hozzátette, hogy jobb adatokra számítottak, mert ígéretesnek tűnt a tavaly indult, de a törökországi politikai helyzet miatt idén leállított antalyai charter, örvendetes ugyanakkor, hogy másfél év szünet után júliustól újraindultak a moszkvai járatok. Ez utóbbi, a UTair légitársaság gépe 19 alkalommal szinte száz százalékos foglaltsággal repült ebben az évben.

 

Az immár másfél évtizede több német nagyvárosból érkező charterek idén is hozták a várt forgalmat, Sármelléken a legtöbb repülős utas ebből a relációból érkezett, a második legnépesebb utazóközönség pedig Oroszországból jött. A Hévízen pihenő vendégek 27 százaléka ma már légi utasként érkezik a városba, beleértve a Bécs, Budapest vagy Pozsony repülőterén keresztül érkezőket is.

 

Papp Gábor beszélt arról is, hogy Moszkvából már január 2-án megérkezik a 2017-es év első járata, amelyik egy héttel később viszi vissza a pravoszláv karácsony idejét Hévízen töltő vendégeket.

 

Kifejtette: az utazási szokások felmérése és a város által kidolgozott stratégia alapján olyan célállomásokra van szükség, ahol újabb átszállási lehetőségek nyílnak az utasoknak, és nemcsak Hévízre csábíthatják a vendégeket, hanem a kiutazások is lehetővé válnának. Emellett újabb lehetőségeket keresnek, ezért jártak nemrég Szentpéterváron, január 10-én pedig Tel-Avivban tárgyalnak izraeli charterjáratok indítási lehetőségéről.

 

Hévíz polgármestere úgy látja: a fürdőváros térsége, illetve az egész Balaton számára kiemelkedő fontosságú a sármelléki repülőtér. A Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya miatt is jelentős szerephez jut, hiszen a pályát igénybe vevő üzleti kör, mérnökök és más szakemberek utaztatásához elengedhetetlenül szükségesek lesznek a menetrend szerinti járatok.

 

Forrás

 

___________________________________________________

 

Dr. Kobolka István: Migráció és biztonság - videó

Az utóbbi hónapokban jelentős mértékű népességvándorlás figyelhető meg a világban.

A migrációs fogalmakról, a migrációt befolyásoló tényezőkről és trendekről Dr. Kobolka István tart előadást a Nyitott Egyetemben. Tartsanak velünk!

Youtube

 

___________________________________________________

 

A Szigeti veszedelem mint titkosított szöveg-intermediáció. A „Zrínyi-kód”

 

  "A költő és hadvezér Zrínyi Miklós örök érvényű eposzában állít emléket dédapja, a szigetvári hős önfeláldozó hazaszeretetének. Más megvilágításba helyezi azonban a mű mondanivalóját az a titkosírás – mai kifejezéssel: „katonai kód” –, amelynek alapján a mű már több, mint nemzeti eposz: valójában egy végrendeletben a nemzetre hagyományozott tudás."

 

 "A téma kiemelt fontosságú, mivel szeptember elején volt Szulejmán szultán halálának 449. évfordulója – a következő évben pedig a 450. lesz, amely alkalomból Szigetvárra érkezik a Török Köztársaság elnöke és miniszterelnöke egyaránt. A szerzők előzetes mérési eredményeiket ezért a Polgári Szemle lapjain elsőként közlik, remélve, hogy további kutatásokat inspirálnak."

 

Forrás: Link

 

 

You shall not pass!