Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

VKK Hírek

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

______________________________________

 

Nemzetközi vezetőképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Magyar és külföldi hallgatók részvételével zajlik felsőfokú vezetőképző tanfolyam a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A nemzetközi kurzuson részt vevők imitált incidensek különböző megoldási lehetőségeit is gyakorolják.

 

______________________________________

 

Védelmi Kutatások Központ ülése Karunkon

017.01.18-án a PTE KPVK Védelmi Kutatások Központ (VKK) kezdeményezésére Egyetemünkre látogatott Kun Szabó István vezérőrnagy, HM miniszteri biztos. A látogatásra elkísérte Balogh Péter ezredes a NKE HHK vezérkari tanfolyam parancsnoka.
Vendégeink Dr Kobolka István ezredes egyetemi docenstől tájékoztatást kaptak a VKK eddigi tevékenységéről és a vele partner szervezetek lehetőségeiről.
Ezek után tábornok úr részletesen ismertette a napokban megalakult Honvédelmi Sportszövetség célkitűzéseit, feladatait, lehetőségeit.

 

 

 

 

 A Védelmi Kutatások Központtal együtt gondolkodó és tevékenykedő  szervezetek közül a jövőbeni lehetőségeket ismertette Dr Rendneki Szilárd tartalékos őrnagy a PTE ÁOK -Honvéd, katasztrófa és rendvédelem orvostani tanszék csoportvezetője. A szót Koltai Arnold nyá. alezredes úr vette át majd őt követte Hegedűs Norbert őrnagy úr a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda képviseletében.
A 2017 évre tervezett konferenciákról dr Polgár Miklós  tűzoltó százados, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogtanácsosa számolt be.

Zárszóként Dr Zádori Iván KPVK külügyi és kapcsolati dékánhelyettese ismertette a Kar képzési lehetőségeit. Megerősítette hogy a VKK útján továbbra is segítik a hazafias nevelés ügyét és a szükséges szakember képzést.

Kedves vendégeink ezek után találkoztak Dr Bódis József rektor és Jenei Zoltán kancellár urakkal.

 

GALÉRIA MEGTEKINTÉSE

 

Kapcsolódó oldalak:
http://www.honvedelem.hu/cikk/60545_letrejon_a_honvedelmi_sportszovetseg 
http://www.kormany.hu/download/8/57/d0000/honvedelmi_sportszovetseg.pdf
http://www.hirado.hu/2016/05/06/harc-a-tulelesert-igy-kepzik-a-katonaorvosokat/
http://www.hadkiegeszites.honvedseg.hu/cikk/3508
http://elitechallenge.hu/?q=user/jelentkezes
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/hirek/3614-peldaerteku-eletmodvaltas
https://www.youtube.com/watch?v=BwF1NwntRk8

 

 


______________________________________________________

 

Bővül a sármelléki repülőtér

 

Bővült a sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma, jövőre a moszkvai mellett londoni, frankfurti és brüsszeli menetrend szerinti járatok indítását tervezik. A repülőtéren eközben robbanóanyag-kereső kutyák képzését kezdték meg a szakemberek.

 

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) kifejtette: a 2015-ös 22 ezerrel szemben idén mintegy 23,5 ezres utasforgalommal zárja a Balaton melléki repülőtér az évet, miután a nyáron leálltak a törökországi charterek, de az elmaradt utasszámot túlhaladta a nyáron újraindult oroszországi forgalom. Jövőre - a heti moszkvai járat mellett - menetrend szerinti gépekkel hetente kétszer Londont és Frankfurtot, heti egy járattal pedig Brüsszelt tervezik összekötni Sármellékkel - közölte a polgármester.

 

Hozzátette, hogy jobb adatokra számítottak, mert ígéretesnek tűnt a tavaly indult, de a törökországi politikai helyzet miatt idén leállított antalyai charter, örvendetes ugyanakkor, hogy másfél év szünet után júliustól újraindultak a moszkvai járatok. Ez utóbbi, a UTair légitársaság gépe 19 alkalommal szinte száz százalékos foglaltsággal repült ebben az évben.

 

Az immár másfél évtizede több német nagyvárosból érkező charterek idén is hozták a várt forgalmat, Sármelléken a legtöbb repülős utas ebből a relációból érkezett, a második legnépesebb utazóközönség pedig Oroszországból jött. A Hévízen pihenő vendégek 27 százaléka ma már légi utasként érkezik a városba, beleértve a Bécs, Budapest vagy Pozsony repülőterén keresztül érkezőket is.

 

Papp Gábor beszélt arról is, hogy Moszkvából már január 2-án megérkezik a 2017-es év első járata, amelyik egy héttel később viszi vissza a pravoszláv karácsony idejét Hévízen töltő vendégeket.

 

Kifejtette: az utazási szokások felmérése és a város által kidolgozott stratégia alapján olyan célállomásokra van szükség, ahol újabb átszállási lehetőségek nyílnak az utasoknak, és nemcsak Hévízre csábíthatják a vendégeket, hanem a kiutazások is lehetővé válnának. Emellett újabb lehetőségeket keresnek, ezért jártak nemrég Szentpéterváron, január 10-én pedig Tel-Avivban tárgyalnak izraeli charterjáratok indítási lehetőségéről.

 

Hévíz polgármestere úgy látja: a fürdőváros térsége, illetve az egész Balaton számára kiemelkedő fontosságú a sármelléki repülőtér. A Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya miatt is jelentős szerephez jut, hiszen a pályát igénybe vevő üzleti kör, mérnökök és más szakemberek utaztatásához elengedhetetlenül szükségesek lesznek a menetrend szerinti járatok.

 

Forrás

 

___________________________________________________

 

Dr. Kobolka István: Migráció és biztonság - videó

Az utóbbi hónapokban jelentős mértékű népességvándorlás figyelhető meg a világban.

A migrációs fogalmakról, a migrációt befolyásoló tényezőkről és trendekről Dr. Kobolka István tart előadást a Nyitott Egyetemben. Tartsanak velünk!

Youtube

 

___________________________________________________

 

A Szigeti veszedelem mint titkosított szöveg-intermediáció. A „Zrínyi-kód”

 

  "A költő és hadvezér Zrínyi Miklós örök érvényű eposzában állít emléket dédapja, a szigetvári hős önfeláldozó hazaszeretetének. Más megvilágításba helyezi azonban a mű mondanivalóját az a titkosírás – mai kifejezéssel: „katonai kód” –, amelynek alapján a mű már több, mint nemzeti eposz: valójában egy végrendeletben a nemzetre hagyományozott tudás."

 

 "A téma kiemelt fontosságú, mivel szeptember elején volt Szulejmán szultán halálának 449. évfordulója – a következő évben pedig a 450. lesz, amely alkalomból Szigetvárra érkezik a Török Köztársaság elnöke és miniszterelnöke egyaránt. A szerzők előzetes mérési eredményeiket ezért a Polgári Szemle lapjain elsőként közlik, remélve, hogy további kutatásokat inspirálnak."

 

Forrás: Link

 

 

You shall not pass!