University of Pécs

University of Pécs

 

 • Cultural Sensitivity Program
 • International Studentguide 2017
 • You have become a PTE-student! Welcome!
 • Welcome!

Hírek

Pages

 • Az aradi vértanúkra emlékezünk október 6-án

  Őszi napnak mosolygása,
  Őszi rózsa hervadása,
  Őszi szélnek bús keserve
  Egy-egy könny a szentelt helyre,
  Hol megváltott - hősi áron -
  Becsületet, dicsőséget
  Az aradi tizenhárom.
  (...)


  /Ady Endre/

   

  rovat: Hírek
 • Nagy érdeklődés és családias hangulat övezte a „40 év 40 mese 4 generáció” programot

  Idén 14. alkalommal hangzott meseszó a PTE KPVK aulájában a Népmese Napja alkalmából Tancz Tünde mesteroktató szervezésében.

   

   

  Az idei rendezvény a szekszárdi pedagógusképzés fennállásának 40. évfordulójához és a Családok éve rendezvénysorozathoz kapcsolódott, és közös mesemondással fűzött meseláncot a generációk között. A meselánc megalkotásában a Pedagógusképző Intézet oktatói, hallgatói, valamint a gyakorló intézmény pedagógusai, tanulói és óvodásai közreműködtek.

  rovat: Hírek
 • Jogi kultúrtörténeti, jogi néprajzi kiskönyvtár könyvsorozat köteteinek bemutatója

  A Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport, a Magyar Néprajzi Társaság Társadalomtudományi Szakosztálya és az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszéke közös szervezésében került sor a Jogi kultúrtörténeti, jogi néprajzi kiskönyvtár könyvsorozat köteteinek bemutatójára és a Kutatócsoport tagjai által 2013–2018 között OTKA-támogatással megvalósuló kutatások eredményeinek ismertetésére 2018.

  rovat: Hírek
 • Belső nyelvi képzés az egyetemen

  Karunk Belső Képzési Központja 2016 őszétől szervezi meg a PTE Idegen Nyelvi Központtal közös belső nyelvi képzést. A képzésen belül az egyetem munkatársai számára szervezünk nyelvi kurzusokat: angol, német, horvát és spanyol nyelven tanulhatnak az egyetem kollégái. A programról riportot készített a PécsTV (3:26-tól):

   

  rovat: Hírek
 • Magyar e-könyv kiadók információs napja

  Tisztelettel és szeretettel meghívjuk és várjuk az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont szervezésében megvalósuló magyar e-könyv kiadók információs napjára. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az online olvasható magyar szakirodalomra, amelynek használata könnyebbséget nyújt az oktatók és a hallgatók számára egyaránt.

   

  rovat: Hírek
 • Doktori iskola és okos tanya, mint vidékfejlesztési központ - a teol.hu interjúja dékán úrral

  "A kulcsszó az együttműködés, a sokszínű kapcsolati hálózat kialakítása. Szekszárd egyetemváros jellegét tudatosítani kell az itt élőkben és ide érkezőkben, mondta a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának új dékánja, prof. dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanár."

  Dékán úr a teol.hu-nak adott interjút. Az alábbi címre kattintva elolvasható a teljes beszélgetés:

  rovat: Hírek
 • Karunk tanévnyitó ünnepsége

  2018. szeptember 3-án megkezdtük a 2018/2019-es tanévünket.

  a 9 órakor kezdődő sajtótájékoztatót követően, ahol a kar, az egyetem és Szekszárd városának együttműködéséről és a képzési, kutatási, oktatási tervekről beszélt Prof. Dr. Szécsi Gábor dékán úr, Dr. Haag Éva alpolgármester asszony és Prof. Dr. Gábriel Róbert rektorhelyettes, ünnepséggel köszöntöttük az új tanévet és gólyáinkat.

  rovat: Hírek
 • Friss Eramus pályázati kiírások

  Felkerültek a honlapunkra a legújabb Erasmus+ mobilitási programok pályázatai. A hallgatóknak, oktatóknak és adminisztratív személyzetnek is lehetőségük nyílik a pályázásra. Bővebb információk: http://kpvk.pte.hu/content/erasmus vagy keressék a kari Erasmus koordinátort, Dr. Bajner Máriát

  rovat: Hírek
 • A KPVK új egyetemi tanára: Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra

  rovat: Hírek
 • Tudományos Diákkör – 2017-2018.

  rovat: Hírek
 • Karunk új dékánja Prof. Dr. Szécsi Gábor

  2018. július 1-től Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanár tölti be a dékáni tisztséget a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

   

  rovat: Hírek
 • Egyedülálló és különleges kínálatuk a környezetkultúra szak

  Prof. Dr. Szécsi Gábor Dékán Úr a Kar életében bekövetkezett változásokról, a felvételi számokról és a Környezetkultúra alapszakról beszélt a teol.hu-nak. A cikk ITT olvasható.

  rovat: Hírek
 • Különleges képzés és PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán

  Az idén is lehet jelentkezni a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara környezetkultúra alapszakára, ami a maga nemében különleges képzésnek számít a magyar felsőoktatásban. Olyan, a környezetkultúra fejlesztésében közreműködő szakembereket képeznek a szakon, akik egyetemi tanulmányaik során korszerű ismeretekhez jutnak a művészetközvetítés, a művészeti projektek menedzselése terén is.

  A vizuális környezetünket is erőteljesen befolyásoló kulturális változások miatt egyre nagyobb az igény olyan kreatív szakemberekre, akik megfelelő tudás birtokában, kellő igényességgel képesek  környezetkultúránkat formálni. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara által ebben az évben meghirdetett környezetkultúra szak ilyen szakemberek képzésére nyújt lehetőséget.

  rovat: Hírek
 • 1000 oklevél már önmagáért beszél

  Karunk 2016 őszétől nyelvi képzéseket biztosít az egyetem minden munkatársa részére. Az oktatók, adminisztratív munkatársak, ápolók, orvosok, portások, bárki, aki az egyetemen dolgozik a Belső Képzési Központ jóvoltából vehet részt angol és német nyelvi képzéseken. A kezdőtől a haladóig összesen öt nyelvi szinten indítottunk az Idegen Nyelvi Központ együttműködésével csoportokat. Akik nyelvtudása meghaladja a B2-es nyelvi szintet, úgynevezett szaknyelvi képzésen vehetnek részt, ahol a kompetencia fejlesztésre koncentrálnak.

  rovat: Hírek
 • Jázmin szőlőből készült Magyarország legjobb pálinkája

  Jázmin szőlőből készült az idei év legjobb pálinkája, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. A pálinkaház egyik tulajdonosa Krizl Edit, karunk oktatója. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit csütörtökön hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak. A legjobb 10 ezer palack feletti pálinka idén a Bolyhos Ágyas szilvapálinka, a legeredményesebb pálinkafőzde kategória első helyezettje pedig az 1 Csepp Pálinka lett.

  Kihirdették az ország egyik legnívósabb pálinkaversenyének eredményeit: az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny díjait július 28-án adták át hagyományosan az Országház Felsőházi termében.  A versenyre idén 48 pálinkaház 309 tétellel nevezett, amelyből 25 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobbat.

   

  rovat: Hírek
 • Közel kétszázan vették át diplomájukat Szekszárdon

  Levlező tagozaton végzett hallgatóink 2018. június 29-én vehették át a diplomájukat. Az ünnepségen közel 80 hallgató vett részt, akik családtagjaikkal együtt töltötték meg karunk Illyés Gyula Auláját péntek délután. Másnap délelőtt, június 30-án a nappali tagozaton végzettek kapták kézhez a diplomájukat. A végzetteket Prof. Dr. Horváth Béla köszöntötte mindkét nap.

  Az átadóink nem csak a diplomákról szólnak, hanem ekkor ismerjük el hallgatóink munkáját is. Hallgatói elismerésben részesült Nagy Lilla Adrienn. Ez év áprilisában Nagy Lilla Adrienn végzős tanító alapszakos hallgató első helyezést ért el a XXIII. (huszonharmadik) Országos Anyanyelvi Tanítási versenyen. A 2017 novemberében tartott XVI. (tizenhatodik) Vajdasági Magyar Felsőoktatási Tudományos Diákköri Konferencia Humán I. szekciójában I.

  rovat: Hírek
 • Pályázat megüresedett államilag támogatott férőhelyre

  Tisztelt Hallgató!

   

  rovat: Hírek
 • Újabb hallgatói sikerek az ETDK-n! - hallgatói beszámoló

  Mint az Illyés Gyula Szakkollégium lelkes kutatói, hallgatói, az idei tanévben is alkalmunk volt bemutatni kutatásainkat, munkáinkat a 2018. május 24-27. között rendezett Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián. A konferenciát nagy lelkesedéssel vártuk, hiszen a ránk váró munka mellett tudtuk, hogy egy gyönyörű városba látogatunk, melyet gyönyörű tájakon keresztül közelíthetünk meg.

  rovat: Hírek
 • Tudományos Diákköri Konferencia 2018 - Pécs

  2018. május 7-én megrendezésre került Karunk Pécsi Képzési Központjában a Tudományos Diákköri Konferencia. A program a tehetséges hallgatók tudományos megmérettetésén túl a formális OTDK előválogatójaként is szolgált.

   

  rovat: Hírek
 • Nagy Lilla az év legjobb anyanyelvi tanítója - az Univ TV interjúja

  rovat: Hírek

Pages

You shall not pass!