Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Hírek

Térségi összefogás az innováció jegyében sajtótájékoztató

Térségi összefogás az innováció jegyében címmel tartott sajtótájékoztatót karunkon Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja, majd ezt követően aláírták az új kutató- és szolgáltató központok megalapítására és működtetésére vonatkozó együttműködési megállapodás szándéknyilatkozatát.

 

Galéria a képre kattintva érhető el

 

A térség innovációs fejlődése szempontjából fontos eseménynek adott otthont a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara 2018. december 12-én. Egy olyan együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására került sor ezen a napon, amelynek elsődleges célja Tolna megye és Szekszárd Megyei Jogú Város gazdasági, társadalmi, kulturális vonzerejének növelése új kutató- és szolgáltató központok megalapításával és közös működtetésével. 

 

Az aláíró felek, Tolna Megye Önkormányzata, Szekszárd Megyei jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara három olyan kutatóközpont (IQ Ipari Együttműködési és Innovációs Kutatóközpont, Vidékfejlesztési Kutatóközpont, Dienes Zoltán Pedagógus-továbbképzési és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpont)  megalapításában és fenntartásában kívánnak együttműködni, amelyek legfőbb feladata a regionális innovációs folyamatok megalapozása, összehangolása, koordinálása; innovációs hálózatok és képzési programok szervezése, valamint szakmai szolgáltatások nyújtása az ipari együttműködések, a vidékfejlesztés és a pedagógia területén. A cél, hogy a helyi intézmények, vállalkozások, civil szervezetek kiterjedt képzési, tanácsadási  tevékenység eredményeként jussanak hozzá a működésüket segítő új tudományos eredményekkel, szakmai projektekkel, pályázati lehetőségekkel kapcsolatos információkhoz. Emellett az új kutatóközpontok feladata lesz az is, hogy vonzóvá tegyék a térséget a pályakezdő, innovatív tevékenység iránt nyitott fiatal szakemberek számára. A munkacsoportok a következő területeken alakulnak meg:

  • Dienes Zoltán Pedagógus-továbbképző és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpont: a szekszárdi kötődésű, világhírű matematikaprofesszor, Dienes Zoltán hagyatékának méltó környezetben történő bemutatása, szellemi örökségének megőrzése, gondozása, pedagógusképzésbe és -továbbképzésbe való beépítése; kreativitás- és képességfejlesztő játékainak kiadása, és a 21. századi infokommunikációs eszközökre történő adaptálása érdekében.
  • IQ Ipari Együttműködési és Innovációs Kutatóközpont: célja egy nyílt, szellemi és technológiai műhely kialakítása, amelyet a felek a város és a megye innovációs tevékenységének elősegítése érdekében hoznak létre. A központ kialakítása kapcsolódik Szekszárd Megyei Jogú Város Modern Városok Program keretében megvalósuló szakképzési és ipari park fejlesztéséhez, a Pécsi Tudományegyetem Modern Városok Program keretében megvalósuló szekszárdi helyszínű beszerzéseihez, valamint a Paksi Atomerőmű és a helyi vállalkozások fejlesztéséhez.
  • Vidékfejlesztési Kutatóközpont: a Modern Falvak Programhoz kötődő pályázati, döntéselőkészítő feladatok ellátása, a vidékfejlesztéssel összefüggő, illetve a megye ipari fejlesztéseihez kapcsolódó gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti folyamatok kutatása, nyomon követése és elemzése, tervezési és tanácsadási tevékenység, a vidékfejlesztési képzések gyakorló központi feladatainak ellátása.

 

Galéria a képre kattintva érhető el

 

 

Fotók: Kiss Albert

 

A Tolna Megyei Hírportál összefoglalója »

 

 Az Univ Tv riportja:

 

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2018, december 13 - 13:45

Értékteremtő közösségek üzenete

Kissé rendhagyó, beszélgetős könyvbemutatóra hívták a PTE KPVK óvodapedagógus és vizuális kultúra szakos hallgatói az érdeklődőket 2018. április 10-én 15.00 órakor.

 

A Szekszárd Alsóvárosi Katolikus Olvasókör elnöke, Bíró László tábori püspök idézte fel gyermekkorának „asó uccai” emlékeit Nagy Janka Teodóra (Közös hitben a családért, a szőlőért, a földért) és Szabó Géza (Szekszárd Alsóváros tér-képe) könyve alapján.

 

Galéria a képre kattintva

 

Az alsóvárosiak és a szekszárdi kar hallgatói által közel tíz év alatt összegyűjtött, majd megjelentetett fotó- és szöveges anyagból a hallgatók közreműködésével elsősorban a szekszárdi közösség viseletét, nyelvét, a családhoz, a kisgyermekkorhoz kapcsolódó szokásokat elevenítették fel.

 

A generációk találkozására is alkalmat nyújtó program az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben megható pillanatai felhívták a fiatalok figyelmét is felhívta mindennapjaikban az értékőrzés fontosságára.

 

A könyvbemutató az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben a generációk találkozásának megható pillanatai az értékőrzés fontosságát hangsúlyozták mindennapjainkban.

 

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, április 17 - 08:45

Gratulálunk Kriszbacher Ösztöndíjas hallgatóinknak!

Alapítása óta második alkalommal adták át a Kriszbacher Ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE az ösztöndíjat a rövid, de kiemelkedő tudományos és oktatói pályát befutott Dr. Kriszbacher Ildikó egyetemi tanár, a PTE ETK egykori tudományos dékánhelyettese, az Egészségtudományi Intézet intézetigazgatója emlékére alapította. Az ösztöníj a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programban részt vevő, legtehetségesebb hallgatókat segíti anyagi és tutori támogatással, valamint szakmai lehetőségekkel, tudományos pályafutásuk, egyetemi oktatóvá és kutatóvá válásuk kezdetén.

A Kriszbacher Ildikó Ösztöndíjban a 2015-2016-os tanévben a PTE KPVK két hallgatója részesül:

Nagy Andor I. évfolyamos informatikus könyvtáros MA szakos hallgató,

Tutora Dr. Varga Katalin (PTE KPVK KKTI Könyvtár és Információtudományi Tanszék, Pécs)

és

Bíró Dóra Eszter IV. évfolyamos szociális munka BA szakos hallgató

Tutora Varga István (PTE KPVK KKTI Szociális Tanulmányok Tanszék, Szekszárd)

 

Az ösztöndíjat elnyert, tehetséges hallgatóinknak és tutoraiknak sikeres tanévet és tudományos munkát kívánva gratulálunk!

rovat: 

Oktatói rangsor alapján az ország második legjobb pedagógusképző intézménye PTE KPVK

Elkészült a hazai felsőoktatási intézmények rangsorát ismertető Diploma 2019 című kiadvány. A kiadvány szerint az oktatói kiválósági mutatók alapján az ország második legjobb pedagógusképző intézménye a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudomány, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara.

A HVG gondozásában megjelent a Diploma 2019 című kiadvány, ami a hazai felsőoktatási intézményeket rangsorolja különböző szempontok alapján. Az egyik ilyen szempont az intézmények oktatói teljesítményét, minőségét megjelenítő oktatói kiválósági mutató. Ez alapján a pedagógusképzéseket indító intézmények országos rangsorában második helyet foglal el a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara.

Az oktatói kiválósági mutatók megállapításakor többek között figyelembe vették az intézményben tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányát, valamint az egy minősített oktatóra jutó hallgatók számát is. Mint a Kar dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor elmondta, a PTE KPVK a jövőben is kiemelt figyelmet szentel a magas színvonalú oktatói, kutatói munka feltételeinek megteremtésére. Ezt a célt szolgálják a Karon nemrégiben megalapított új kutatóközpontok is.

 

 

Teljes hír az Eduline-on:

http://eduline.hu/felsooktatas/20181217_HVG_rangsor_pedagoguskepzesterulet

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, december 18 - 12:30

Család Akadémia nyitóelőadásai

Tízből tíz férfi számára a homokóra-formájú hölgyek a legvonzóbbak, sőt, ez az alkat szebbé tehet egy kevésbé vonzó arcot is, tudta meg a közönség Prof. Dr. Bereczkei Tamás egyetemi tanár, dékántól a Család Akadémia nyitó előadásán.

 

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara a családok és intézmények közös nevelésének fontosságát igyekszik hangsúlyozni a tegnap indult Család Akadémiával. A jövőre is folytatódó, összesen ötalkalmas rendezvénysorozatra szülőket, pedagógusokat egyaránt várnak.

 

 

 

Tovább  TEOL.hu teljes cikkére »

 

Forrás: TEOL

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2018, december 13 - 13:15

Ilyen volt a Kari advent

 

 

Mi más idézhetné elő leginkább az ünnepek hangulatát, mint a felhőtlen gyerekzsivaj? Karácsonyhoz közeledvén szekszárdi campusunk Kari Advent programja alkalmából az Illyés Gyula Aula megtelt óvodás és kisiskolás gyermekekkel, akik nem csak karácsonyváró ünnepi műsorral készültek, de nevelőik és karunk hallgatóinak segítségével vidám karácsonyfadíszeket is készítettek. A közös éneklés és fadíszítés, a forró tea szürcsölése és a lelkes gyerekek nevetése, a Hallgatói Önkormányzat jótékonysági sütivására és a Csiga-Biga Alapítvány kutyás játszóháza igazi adventi hangulatot varázsoltak intézményünkbe. Reméljük, sikerül hagyományt teremteni a programból, és minden évben ilyen meghitt Kari Adventtel készülhetünk az ünnepekre!

 

Galéria a képre kattintva érhető el

 

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2018, december 13 - 13:00

Tanszéki est a Szociális Tanulmányok Tanszéken

Karunk Szociális Tanulmányok tanszéke kötöttségektől mentes estet szervezett, aminek az volt a célja, hogy a Közösségszervezés és a Szociális munka szak első évfolyamos hallgatói személyes hangvételű beszélgetést folytathassanak tanáraikkal. Az oktatók röviden ismertettették eddigi életútjukat, majd a hallgatók is bemutatkoztak, elmondták eddigi benyomásaikat és beszéltek terveikről is. Ezt követően szó volt arról, hogy a hallgatók milyen módon tudnák segíteni a kar beiskolázási kampányát. Számos javaslattal éltek a gerillamarketingtől a formalizált együttműködésig.

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, december 11 - 09:30

Gedenktage im Schatten des Populizmus - nemzetközi konferecnia

November 29. és december 1. között került sor a heidelbergi Pedagógiai Főiskolán egy nemzetközi konferenciára, amelyen karunk  egyetemi docense, Dr. Klein Ágnes is részt vett. A konferencia munkacíme: Gedenktage im Schatten des Populizmus (Emléknapok a populizmus árnyékában) Dr. Klein Ágnes előadása a magyarországi ünnepnapok iskolai jelenlétéről szólt.

A heidelbergi főiskola mellett a következő egyetemek, szervezetek voltak az angol-német nyelvű konferencia szervezői: Universität Opole (Csehország), Pädagogische Universität Krakau, Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), Evangelische Akademie der Pfalz.

 

A teljes program ITT érhető el.

 

 

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2018, december 6 - 10:45

„Szavakból mese" – Anyanyelvi nevelés az óvodában – A továbbképzések zárókonferenciája

"2018. november 24-én Szovátán került sor a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program  Erdélyben megvalósult szakmai pillérének zárókonferenciájára. A találó téma szimbolikus jelentése „Szavakból mese” – már a köszöntőbeszédek előadóit is magával ragadta. Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a köszöntés mellett a programsorozat hatékonyságáról is beszélt. Dr. Kovács Irén Erzsébet államtitkár asszony, az Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkárságának nevében elismerését fejezte ki a program valamennyi támogatója és kivitelzője felé.  A támogató Magyar Kormány képviseletében felszólaló Balázs Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője a program folytatásának lehetőségéről tájékoztatta a jelenlévőket, valamint megköszönte az RMPSZ áldozatos és hatékony munkáját a program kapcsán. Köszöntötte a jelenlévőket Soós Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is."

 

A konferenciáról szóló teljes beszámoló itt olvasható el: "Szavakból mese"

 

 

A konferencián Karunk oktatói közül Dr. Klein Ágnes intézetigazgató, egyetemi docens és Tancz Tünde mesteroktató vettek részt. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének facebook-oldalán elérhetőek az előadásaik. Ezen felül két képgaléria is elérhető: 1 és 2.

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2018, december 6 - 09:15

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hírek csatornájára
You shall not pass!