Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Hírek

Értékteremtő közösségek üzenete

Kissé rendhagyó, beszélgetős könyvbemutatóra hívták a PTE KPVK óvodapedagógus és vizuális kultúra szakos hallgatói az érdeklődőket 2018. április 10-én 15.00 órakor.

 

A Szekszárd Alsóvárosi Katolikus Olvasókör elnöke, Bíró László tábori püspök idézte fel gyermekkorának „asó uccai” emlékeit Nagy Janka Teodóra (Közös hitben a családért, a szőlőért, a földért) és Szabó Géza (Szekszárd Alsóváros tér-képe) könyve alapján.

 

Galéria a képre kattintva

 

Az alsóvárosiak és a szekszárdi kar hallgatói által közel tíz év alatt összegyűjtött, majd megjelentetett fotó- és szöveges anyagból a hallgatók közreműködésével elsősorban a szekszárdi közösség viseletét, nyelvét, a családhoz, a kisgyermekkorhoz kapcsolódó szokásokat elevenítették fel.

 

A generációk találkozására is alkalmat nyújtó program az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben megható pillanatai felhívták a fiatalok figyelmét is felhívta mindennapjaikban az értékőrzés fontosságára.

 

A könyvbemutató az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben a generációk találkozásának megható pillanatai az értékőrzés fontosságát hangsúlyozták mindennapjainkban.

 

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, április 17 - 08:45

Gratulálunk Kriszbacher Ösztöndíjas hallgatóinknak!

Alapítása óta második alkalommal adták át a Kriszbacher Ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE az ösztöndíjat a rövid, de kiemelkedő tudományos és oktatói pályát befutott Dr. Kriszbacher Ildikó egyetemi tanár, a PTE ETK egykori tudományos dékánhelyettese, az Egészségtudományi Intézet intézetigazgatója emlékére alapította. Az ösztöníj a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programban részt vevő, legtehetségesebb hallgatókat segíti anyagi és tutori támogatással, valamint szakmai lehetőségekkel, tudományos pályafutásuk, egyetemi oktatóvá és kutatóvá válásuk kezdetén.

A Kriszbacher Ildikó Ösztöndíjban a 2015-2016-os tanévben a PTE KPVK két hallgatója részesül:

Nagy Andor I. évfolyamos informatikus könyvtáros MA szakos hallgató,

Tutora Dr. Varga Katalin (PTE KPVK KKTI Könyvtár és Információtudományi Tanszék, Pécs)

és

Bíró Dóra Eszter IV. évfolyamos szociális munka BA szakos hallgató

Tutora Varga István (PTE KPVK KKTI Szociális Tanulmányok Tanszék, Szekszárd)

 

Az ösztöndíjat elnyert, tehetséges hallgatóinknak és tutoraiknak sikeres tanévet és tudományos munkát kívánva gratulálunk!

rovat: 

Kari Piknik – 40 fával gazdagodott a campus

Karunk ebben a tanévben ünnepli 40 éves jubileumát. Az elmúlt négy évtizedet egy rendezvénysorozattal ünnepelte a kar, amelynek záróeseményére 2018. április 18-án került sor. Az évek emlékére 40 facsemetét került elültetésre a Kari Pikniken a szekszárdi campus parkolója mögötti területen.

 

14 órakor Prof. Dr. Horváth Béla köszöntötte a megjelent diákokat, hallgatókat, oktatókat, munkatársakat és látogatókat. Dékán úr beszédében hangsúlyozta, hogy az eseményt az idei Föld Napjával (április 22.) kötötte egybe a kar.

Az eseményre a jövő generációját, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorolóóvoda diákjait is meghívtuk, akiknek a javát fogják szolgálni a most elültetett facsemeték. A diákok dallal és körtánccal örvendeztették meg a közönséget.

 

 

A képre kattintva elérhető a galéria 

 

Ezután került sor a facsemeték elültetésére. Az ültetésben az oktatókon és munkatársakon kívül a hallgatók és a diákok is aktívan, nagy örömmel vettek részt.

Egy fát az campus épülete elé ültetett dékán úr, a jelenlévők közreműködésével. A kivételes helyen egy ginkgo biloba, más nevén páfrányfenyő csemete került a földbe. Mint dékán úr elmondta, a fa Kínában őshonos, amelyet az élet fájának is neveznek. Kivételes tűrőképességének köszönhetően több ezer éve túlél és ellenáll minden negatív külső hatásnak. Gyógyhatásai miatt is közkedvelt. A fa elé egy emléktábla került elhelyezésre.

 

 

A képre kattintva elérhető a galéria 

 

Az ültetés közben és után is jóízűeket falatoztak a jelenlévők a munkatársak és hallgatók által készített zsíros kenyerekből, amelyet finom teával vagy borral öblítettek le.

 

A kadarka.net beszámolója az eseményről: Negyven őshonos fát ültettek el a PTE KPVK udvarán, Szekszárdon

 

 

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2018, április 19 - 11:00

Csaknem 90 életet mentettünk meg!

Hétfőn, 2018. április 17-én újra Kari Véradó Napot tartottunk a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének közreműködésével. 9 és 12 óra között kis híján 30 hős látogatott el az 52-es előadóterembe, hogy véradásával három életet is megmenthessen. Hallgatóink és munkatársaink bátor tettét a Vöröskereszt üdítővel is megjutalmazta.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy közel 90 életet menthetünk meg!

 

 

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2018, április 19 - 09:45

Erasmus+ Kiállítás

„Erasmus+, mert a csodák a komfortzónádon túl történnek…” – mondja az Erasmus+ szlogenje. Ezt a csodát szerette volna kicsit elhozni a hallgatóknak a PTE KPVK végzős informatikus könyvtáros BA szakja. A kiállítás megnyitójára 2018. 04. 16-án került sor a PTE KPVK Pécsi Képzési Központjában, amit nagy érdeklődés kísért.

 

 

Az elmúlt félév során a nyolcfős csapat Horváth Judit tanárnő segítségével Projekttervezés, projektmunka kurzus keretein belül célul tűzte ki, hogy közelebb hozza, valamint megismertesse a hallgatókkal és az érdeklődőkkel az Erasmus+ program által nyújtott lehetőségeket. A kreatív feladat sok kihívás elé állította a csoportot, de az eredmény önmagáért beszél.

A kiállítás megnyitását a kurzusfelelős Horváth Judit kezdte beszédével, aki ismertette a kurzus feladatát és ezen felül bemutatta magát a vállalt projektet, majd Buda Réka, intézményi Erasmus asszisztens intézett néhány szót az érdeklődőkhöz. Beszédében elmondta az Erasmus+ által nyújtott fantasztikus lehetőségeket és mindenkit arra bíztatott, hogy éljen ezzel a nem mindennapi lehetőséggel.

A kiállítás maga főként a külföldön járt Erasmus+ tanulmányi ösztöndíjban részesült PTE-s, illetve más pályázható ösztöndíjakkal, például Campus Mundi-val elutazott hallgatók beszámolóiból áll, amit a programokban résztvevők hangulatos fotói tesznek még színesebbé. Ciprus, Írország és Norvégia csak néhány a sok érdekes és egzotikus helyszínből és élményből, amelyek az érdeklődőkre várnak. A tárlat május 30-ig lesz megtekinthető az intézmény földszintjének folyosóján.

 

rovat: 
Hír dátum: 
szerda, 2018, április 18 - 09:30

Fesztiválok korszaka, korszakos fesztiválok - Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme

2018. április 16.-án folytatódott Szekszárdon a Harmadik Kor Egyeteme programsorozat.

 

 

Dr. Brachinger Tamás egyetemi adjunktus előadását a Fesztiválok korszaka, korszakos fesztiválok címmel hallgathatták meg az érdeklődők. A képekkel gazdagon illusztrált, érdekes és izgalmas előadás magával ragadta a hallgatóságot.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a szemeszter következő előadására is.

 

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, április 17 - 12:30

Élmény volt a kari versünnep

Nyolcadik alkalommal rendezett versünnepet a Magyar Költészet Napja alkalmából a PTE KPVK. A szekszárdi költészet napi rendezvények nyitányaként, április 10-én hangulatos versfelolvasó délutánon osztották meg egymással kedvenc verseiket mindazok, akik jelentkeztek az egyetemi kar ilyenkor hagyományos felhívására.

 

A képre kattintva elérhető a galéria

 

A programot idén rendhagyó módon irodalmi fotókiállítás nyitotta: Móser Zoltán fotóművész, az MMA tagja ARC-HARC című tárlatának képein négy Tolna megyei író, költő – Illyés Gyula, Mészöly Miklós, Lázár Ervin és Baka István – portréi láthatók. A versünnepre érkezőket e képek előtt köszöntötte Dr. Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja, majd az alkotó, Móser Zoltán beszélt irodalmi nagyjainkhoz fűződő személyes barátságáról és a képek keletkezéséről. A kiállításmegnyitón Illyés Gyula Szerelem és Jó érezni című verseinek előadásával közreműködött Csizmazia Ferencé Mónika, a Csizmazia Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

Ezt követően, a szekszárdi egyetemi campus Illyés Gyula Aulájában került sor a legkedvesebb versek felolvasására, amelynek kezdetén Dr. Horváth Béla dékán osztotta meg gondolatait és egy kedves versét a magyar költészet jeles napja kapcsán.

A további versmondók sorát Bíró László püspök úr nyitotta meg. A kellemes, kávéházi hangulatban eltöltött délutánon a közönség újra találkozhatott az elmúlt évek versünnepeiről ismerős arcokkal és több új, a médiában közzétett felhívására érkezett résztvevővel is. A KPVK oktatói, hallgatói, valamint szekszárdi és környékbeli versrajongók mellett megosztotta szeretett versét a Tolna Megyei Kormányhivatal képviseletében Dr. Ugodi Andrea szekszárdi járási hivatalvezető, Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala képviseletében Csillagné Szánthó Polixéna, a Humán Bizottság elnöke, de mondott verset Móser Zoltán fotóművész, Kis Pál István „versműves” és Murzsa András költő is.

Különleges élményt jelentett a délután programjában két apa-fiú páros, Dicső Zsolt költő A PAD Egyesület elnöke és Sili Károly előadóművész, valamint az új előadói generációt erősítő, tehetséges fiaik, Dicső Botond és Sili Gergő nagyszerű tolmácsolásában hallani nagyszerű verseket.

 

Az elgondolkodtató, magával ragadó, vagy éppen mókás költemények, a meghitt hangulatban együtt töltött délután nagyszerű élménnyel ajándékozott meg minden résztvevőt.

 

Kedvenc verseik bemutatásáért köszönetet mondunk az alábbiaknak:

Bíró László tábori püspök

Dr. Ugodi Andrea járási hivatalvezető (TMKH)

Csillagné Szánthó Polixéna elnök (Szekszárd M.J.V. Önkormányzat, Humán Bizottság)

Móser Zoltán fotóművész

Dr. habil Nagy Janka Teodóra PhD dékánhelyettes (PTE KPVK)

Dr. Fekete Richárd oktató (PTE KPVK)

Rubányi Anita múzeumpedagógus (WMMM Irodalom Háza)

Kis Pál István költő, „versműves”

Dicső Zsolt költő, a Tolna Megyei  Illyés Gyula Könyvtár munkatársa, A PAD Egyesület elnöke

Dicső Botond általános iskolás tanuló

Sili Károly előadóművész

Sili Gergő középiskolás tanuló

Pócs Margit civil referens (Polgármesteri Hivatal, Szekszárd)

Murzsa András költő

Kimiti Józsefné nyugdíjas

Vigh Ferencné nyugdíjas

Karácsony Edit munkatárs (PTE Kancellária, Műszaki Főosztály)

Kovácsné Izsák Ibolya nyugdíjas 

Stallenberger Mónika tanító szakos hallgató (PTE KPVK)

Károlyné Dán Zsuzsanna nyugdíjas

Molnár Viktória szociális munka szakos hallgató (PTE KPVK)

Huth Anita szociális munka szakos hallgató (PTE KPVK)

Gödör István nyugdíjas

Konyecsni Gábor végzett tanító, moderátor szakos hallgató, HÖK-elnök (PTE KPVK)

Egléné Fekete Zsuzsanna munkatárs (PTE KPVK)

 

rovat: 
Hír dátum: 
szerda, 2018, április 11 - 15:30

A PTE Nemzetközi Tavasz az Európa Napokkal folytatódik tovább

Megérkezetek a PTE Nemzetközi Tavasz elnevezésű rendezvényének új programjai. Az Európa Napok részletes leírását a következő linken keresztül érik el: http://kpvk.pte.hu/content/iden-nemzetkozi-lesz-tavasz

 

 

 

International Spring Facebook-oldal

rovat: 
Hír dátum: 
szerda, 2018, április 11 - 11:30

Prof. Dr. Szécsi Gábort az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választották

Kecskemét- Salzburg, 2018. március 19.– Karunk professzorát, Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt 2018. március 2-án a salzburgi központú Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választották.

 

A salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia Szenátusának 2018. március 2-i ülésén az Akadémia tagjává választotta karunk professzorát, Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt.

Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia legfőbb célkitűzése, hogy együttműködést építsen ki az európai felsőoktatási és tudományos műhelyek, a különböző tudományterületeken tevékenykedő tudósok, szakemberek között.

Az Akadémia tagjai, közöttük 31 Nobel Díjas kutató, különböző tudományterületi szekciókban végeznek kutatómunkát, tartanak különböző rendezvényeket, szakmai konferenciákat.

rovat: 
Hír dátum: 
hétfő, 2018, március 19 - 09:00

Hatalmas fejlesztések küszöbén áll Szekszárd

Az elmúlt 15 évben összesen nem voltak akkora értékű fejlesztések a tolnai megyeszékhelyen, mint amilyenek megvalósítására a Modern Városok Programban most lehetősége nyílik Szekszárd városának - hangzott el a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme 2018. március 12-ei előadásán, melyet Horváth István megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár tartott a 2022-ig megvalósuló programról a PTE KPVK-n.

 

fotó: kadarka.net

 

 

A Modern Városok Programnak az a célja, hogy a megyei jogú városok a helyi gazdaságfejlesztés motorjai legyenek és olyan központokká váljanak, ahol minőségi életet lehet élni és tartalmasan lehet a szabadidőt eltölteni – mondta el hallgatóságának az államtitkár, akinek Szekszárdhoz egykori polgármesterként a mai napig sok kötődése, élő kapcsolata van.

Előadásában beszélt a programot elindító 2016-os megállapodásról, a már lezárult fejlesztésekről és a jövőben megvalósítani tervezett, a megyeszékhely lakóinak komfortérzetét óriási mértékben növelő beruházásokról is.

Az államtitkár úr előadását követően Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja is tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy a Modern Városok Programban a Pécsi Tudományegyetem révén az előadásban elhangzottakon kívül további szekszárdi fejlesztésekre is sor kerül, mintegy 700 millió forint értékben.  Ebből többek között megújul az egyetemi kar kollégiuma és a már elindított szőlész-borász szak mellett további képzések is indulhatnak majd.

 

Az előadásról a médiában megjelent:

Szekszárdon a 60 milliárdot is elérheti a fejlesztések értéke a Modern Városok Programban (kadarka.net)

Ötvenmilliárd forint jut Szekszárdnak fejlesztésre (teol.hu, Tolnai Népújság)

 

 

A sorozat következő előadása:

2018. április 16. (hétfő) 15:00

Fesztiválok korszaka, korszakos fesztiválok Előadó: Dr. Brachinger Tamás adjunktus (PTE KPVK)

 

A szemeszter teljes programja és az előző előadások videófelvételei itt megtekinthetők

 

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme további programjaira!

 

 

 

 

rovat: 
Hír dátum: 
szerda, 2018, március 14 - 17:45

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hírek csatornájára
You shall not pass!