Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Hírek

Gratulálunk Kriszbacher Ösztöndíjas hallgatóinknak!

Alapítása óta második alkalommal adták át a Kriszbacher Ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE az ösztöndíjat a rövid, de kiemelkedő tudományos és oktatói pályát befutott Dr. Kriszbacher Ildikó egyetemi tanár, a PTE ETK egykori tudományos dékánhelyettese, az Egészségtudományi Intézet intézetigazgatója emlékére alapította. Az ösztöníj a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programban részt vevő, legtehetségesebb hallgatókat segíti anyagi és tutori támogatással, valamint szakmai lehetőségekkel, tudományos pályafutásuk, egyetemi oktatóvá és kutatóvá válásuk kezdetén.

A Kriszbacher Ildikó Ösztöndíjban a 2015-2016-os tanévben a PTE KPVK két hallgatója részesül:

Nagy Andor I. évfolyamos informatikus könyvtáros MA szakos hallgató,

Tutora Dr. Varga Katalin (PTE KPVK KKTI Könyvtár és Információtudományi Tanszék, Pécs)

és

Bíró Dóra Eszter IV. évfolyamos szociális munka BA szakos hallgató

Tutora Varga István (PTE KPVK KKTI Szociális Tanulmányok Tanszék, Szekszárd)

 

Az ösztöndíjat elnyert, tehetséges hallgatóinknak és tutoraiknak sikeres tanévet és tudományos munkát kívánva gratulálunk!

rovat: 

Ötszáz éve indult útjára a reformáció – XXI. Levéltári Nap a KPVK-n

Az 500 éve útjára indult reformáció tiszteletére rendezte meg XXI. Levéltári Napját a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára a PTE KPVK együttműködésével 2017. november 3-án a szekszárdi egyetemi campuson.

A nagyszabású rendezvény ünnepi hangulatát Szekszárdi Madrigálkórus műsora alapozta meg, majd a házigazda egyetemi kar részéről Dr. habil Nagy Janka Teodóra PhD. általános és tudományos dékánhelyettes üdvözölte a konferencia résztvevőit. Köszöntőjében kiemelte, hogy 2017. nevezetes év, hiszen a reformáció fél évezredes jubileuma mellett idén ünnepeljük a szekszárdi egyetemi kar jogelődje, a szekszárdi tanítóképző főiskola megalapításának negyvenedik, a tanítóképzés Tolna megyei elindításának száztizenegyedik, sőt, a pécsi egyetemalapítás 650. évfordulóját is.

A konferenciát dr. Rácz György, az MNL főigazgató- helyettese nyitotta meg, majd Kovács Eleonóra, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa ismertette a Reformáció MNL-programot.

A konferencia előadásai – a referátumok tartásának sorrendjében: dr. F. Romhányi Beatrix, dr. Várady Zoltán, Ruzsa Éva, dr. Kunné Tornóczky Andrea, dr. Kurucz Rózsa, dr. Nagy Janka Teodóra, és Aradi Gábor – a Tolna Megyei Levéltár munkatársai és a KPVK oktatói által az emlékév keretében feltárt 18-20 századi iratokra, a megyei protestánsok hétköznapjait dokumentáló forrásokra és az ezeket kiegészítő, a reformáció hatását szélesebb kontextusban vizsgáló egyetemi kutatásokra épültek. Bemutatták a megyénk történelmét is színesítő, a társadalmat gazdagító protestantizmus hétköznapjait és életünkbe beépülő, máig ható értékeit.

A nagyszerű szakmai és kulturális élményt jelentő program egyúttal a Magyar Tudomány Ünnepe nyitó eseménye is volt a PTE szekszárdi karán.

 

Az ÚJKOR.HU beszámolója az eseményről

 

 

 

 

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2017, november 7 - 17:00

Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme 2017.10.30.

2017. október 30-án, hétfőn folytatódott „Az aktív időskorért” Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme” programsorozat.

A 2017-2018. tanév, őszi szemeszterének második előadását Gruber László, a Szegedi Tudományegyetem óraadó oktatója tartotta Japán: az origamitól a gésákig címmel.

 

Érdekes, izgalmas, és egyben nagyon jó hangulatú előadást hallhattak a Harmadik Kor Egyeteme hallgatói.

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a további programokon.

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2017, október 31 - 12:45

„Mindennapi pénzügyeink” konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara adott otthont 2017. október 9-én a „Mindennapi pénzügyeink” című rendezvénynek, mely a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Dél-dunántúli Regionális Szervezete kezdeményezésére, a Magyar Nemzeti Bank és a Diákhitel Központ Zrt. közreműködésével került megrendezésre.

 

 

A megjelent, mintegy százhetven érdeklődőt dr. Jarjabka Ákos, a Közgazdaságtudományi Kar intézetigazgató egyetemi docense köszöntette. A rendezvény keretében elsőként Barnóczki Zsuzsa az MNB Oktatási Igazgatóságának oktatási szakértője tartott előadást a megtakarítási célokról és befektetési lehetőségekről, hangsúlyozva az öngondoskodás jelentőségét. Ezt követően Gácsi Roland az MNB Oktatási Igazgatóságának felsőoktatási szakértője a hitelfajtákról tájékoztatta a középiskolás és egyetemista diákságot, hasznos gyakorlati tanácsokkal is ellátva őket. A fórum folytatásaként Dr. Fazekas Kornél, a Diákhitel Központ Zrt. regionális képviselője a Diákhitel igénybevételi lehetőségeiről szólt. Az előadó kitért a piacképes tudás és diploma okozta versenyelőnyökre, valamint a hitelvétellel kapcsolatos felelős döntéshozatal jelentőségére. Az előadássorozat zárszavában Dr. Koltai Zoltán, a házigazda intézmény oktatási dékán-helyettese köszönte meg a résztvevők érdeklődését, kiemelve a fiatal generáció szerepét az újfajta pénzügyi kultúra megteremtésében.

 

rovat: 
Hír dátum: 
hétfő, 2017, október 30 - 07:45

Paksi gimnazisták nyerték a PénzSztár verseny Tolna megyei selejtezőjét

Az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium Insiders csapata nyerte az immár ötödik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Tolna megyei selejtezőjét. A széles körű szakmai összefogással megvalósuló verseny Tolna megyei fordulójának a PTE KPVK szekszárdi campusa adott otthont

 

 

 

A legnagyobb hazai és a Kárpát-medence magyarlakta területeire is kiterjedő középiskolás pénzügyi, gazdasági és vállalkozási verseny idei évada október 12-én indult, rekordszámú résztvevővel. A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse műveltségüket, egyúttal olyan kompetenciákat (pl. csapatmunka, szövegértés, érvelés, prezentációs készség) is fejlesszen, melyek a 21. században szintén nélkülözhetetlenek.

A szekszárdi helyszínen az alábbi csapatok mérték össze a tudásukat:

PénzSztár Farkasai (Energetikai Szakgimnázium és Kollégium)

Insiders (Energetikai Szakgimnázium és Kollégium)

RepülőKecskék (Szekszárdi Szakképzési Centrum Apáczai Csere János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma)

Bánatok (Szekszárdi Szakképzési Centrum Apáczai Csere János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma)

Non Plus Ultra (Paksi Vak Bottyán Gimnázium)

 

Közülük az Insiders, a PénzSztár Farkasai és a Non Plus Ultra is továbbjutottak a november 9-én megrendezendő Dél-Dunántúli regionális középdöntőbe.

 

Az országos döntő győztes csapatának minden tagját – az elmúlt évhez hasonlóan – a Budapest Bank idén is 100 ezer forinttal, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége pedig egy-egy okostelefonnal díjazza, de az eredményes versenyzőkre további értékes ajándékok és tudásalapú szakmai díjak – továbbképzések és tréningek – is várnak.

 

(forrás: PénzSztár Versenyközpont)

Tovább a PénzSztár Versenyközpont sajtóközleményéhez

rovat: 
Hír dátum: 
péntek, 2017, október 27 - 17:15

Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 - RE.M.I.S.E. nyitó konferencia

A Pécsi Tudományegyetem, a Kapronca-i Nyitott Egyetem és a Humán Innovációs Csoport Nonprofit Kft. határon átnyúló együttműködés keretében megkezdte a szociális és szolidáris gazdasági szektor fejlesztését célul tűző közös projektjét.

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében támogatást nyert, „RE.M.I.S.E” (Regional Managers of Social Economy) elnevezésű pályázat nyitó konferenciája Pécsett 2017. október 17-én került megrendezésre. Az esemény szervezője a Pécsi Tudományegyetem, a pályázat vezető kedvezményezettje volt.

A rendezvényt Dr. Horváth Béla, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja nyitotta meg kiemelve a határon túl nyúló együttműködések fontosságát. Fertői-Héra Krisztina, a PTE projektmenedzsere elmondta, hogy a RE.M.I.S.E projekt a szociális gazdasági szektor határ menti régióiban meglévő erőforrásainak, lehetőségeinek és fejlesztési igényeinek feltárását fogalmazta meg célként, majd a helyzetelemzésre és képzési szükségletfelmérésre alapozva a „Társadalmi vállalkozások menedzselése” képzés programjának és tananyagának közös kidolgozását.

Tovább a projekthonlap cikkéhez

Tovább a Pécsi Napilap online beszámolójához

 

 

rovat: 
Hír dátum: 
péntek, 2017, október 27 - 14:00

Jubileumi Testnevelés Tanítási Verseny

Vidám hangulatban zajlott le 2017. október 19-én és 20.-án a Jubileumi Testnevelés Tanítási Verseny, melyet a PTE KPVK Illyés Gyula Pedagógusképző Intézet mesteroktatói és PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola testnevelő tanárai szerveztek.

 

 

A pedagógusképzés 40 éves jubileuma alkalmából megrendezett tanítási versenyen a IV. éves testnevelés műveltségterület tanító szakos hallgatók vettek részt. A hallgatók magas szakmai felkészültségről, közvetlen kapcsolatteremtő képességről, gyakorlott szervezőképességről, komplex pedagógiai kompetenciáról tettek tanúbizonyságot. Szoros küzdelemben az első helyet Gauzer Dorina szerezte meg, Sallai Zoltán és Udvardy Enikő előtt.

 

Köszönet a szervezésben résztvevő kollégáknak, a versenyző hallgatóknak, a Hallgatói Önkormányzatnak és a gyakorló iskola diákjainak.

 

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2017, október 26 - 13:15

Jubileumi Szakkollégiumi Nap 2017

A Pécsi Tudományegyetem karainak gondozásában húsznál is több szakkollégiumot számlálhatunk. Mind közül a tavaly alakult Társadalmi Befogadás Szakkollégium a legfiatalabb. Ennek tükrében nagy megtiszteltetés volt, hogy az idén negyedik alkalommal megrendezett Szakkollégiumi Napon már képviseltette magát karunk szakkollégiuma is.

 

Az idei Szakkollégiumi Nap a Pécsi Tudományegyetem 650 éves jubileumának rendezvénysorozatához kapcsolva került megrendezésre. Ahogy Dr. Berke Gyula rektorhelyettes úr is mondta az esemény ünnepélyes megnyitásakor, egyetemünk felsőoktatási politikájának céljai közé tartozik a tehetséggondozás, ami a pályázati lehetőségek és ösztöndíjak mellett a szakkollégiumok működésében, működtetésében is tetten érhető.

 

Dr. Őri László, Pécs város alpolgármestere nyitó beszédében rávilágított az összefogás fontosságára, hogy egy olyan minőségű Jövő kialakítását tegyük ezzel lehetővé, amely méltó mind a 650 éves Pécsi Tudományegyetem eddigi, mind jövőbeli hírnevéhez.

 

A Szakkollégiumi Nap idei témája a növekvő külföldi hallgatói létszám kihívásai volt, amely kapcsolódva a Modern Városok Program külföldi hallgatói létszám növelésével kapcsolatos célkitűzéséhez, közös gondolkodásra kérte fel a PTE szakkollégiumait, remélve, hogy a hallgatók rávilágítanak azokra a problémákra, amelyek feltárásához és kezeléséhez az ő sajátos nézőpontjukra van szükség. Takács Gyula, a PTE EHÖK elnöke nyitotta meg ezekkel a gondolatokkal az idei Szakkollégiumi Napot.

 

Az ünnepélyes megnyitó, valamint Dr. M. Császár Zsuzsanna és Dr. Szentpéteri L. József plenáris előadásai után következtek a résztvevő szakkollégiumok előadásai.

 

Elsőként a PTE ETK Egészségtudományi Szakkollégiumot képviselve Háhner Dóra tartotta meg előadását, amelyben a külföldi hallgatók az Egészségtudományi Karon való jelenlétéről számolt be. Vizsgálták többek között, hogy ezek a hallgatók milyen nehézségekbe ütköznek nálunk a vallásgyakorlásuk vagy a náluk megszokott alapanyagok, ételek beszerzése során.

 

Utánuk következett a Grastyán Endre Szakkollégium előadása, amelyben ismertették a külföldi hallgatók Pécsi Tudományegyetemen való tanulásának és a Magyarországon való élet kihívásait vizsgáló kutatásuk eredményeit.

 

Krausz Bettina a PTE ÁJK Óriás Nándor Szakkollégium képviseletében mutatta be, hogy a külföldről Magyarországra érkező hallgatóknak milyen jogi nehézségekkel kell szembenézniük, illetve milyen procedúrákon kell átesniük ahhoz, hogy hazánkban tanulhassanak. Összeállításában elénk tárta azokat a jogszabályokat és törvényeket, amelyeknek a külföldi hallgatóknak meg kell felelniük. Előadásával, valamint a szakkollégium kutatómunkájával a harmadik díjat nyerte el.

 

A Wislocki Henrik Szakkollégium is foglalkozott a témával. A szakkollégium céljául tűzte ki többek között a hátrányos helyzetű hallgatók mentorálását. Foglalkoznak közösségépítéssel,  közösségfejlesztéssel is és közösségi terek kialakításával. Komoly középiskolai kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, ahol is korrepetálásokat szervezve segítik a diákok előrehaladását.

 

A Szentágothai János Szakkollégiumot képviselve Alpek B. Levente tartott szenzációs előadást, amelyben ismertette kutatását a Pécsi Tudományegyetemen tanuló nemzetközi hallgatók költési szerkezete vizsgálatáról szóló kutatásának eredményeit. Előadását a legjobb prezentációnak járó díjjal jutalmazták.

 

A Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium fiatal kutatói a külföldi hallgatói létszám növekedésének gazdasági vonatkozásait vizsgálták, amelyek hatással lehetnek mind az albérlet- és lakáspiacra, mind az élelmiszerpiacra. Előadásukkal és kutatásukkal a második díjat nyerték el a szakkollégium számára.

 

A PTE Cholnoky László Szakkollégium hallgatói előadásukban a Gyógyszerésztudományi Kar oktatói és hallgatói előtt álló kihívásokra koncentrálva mutatták be, mik az esetleges következményei a növekvő hallgatói létszámnak, és az ezekből származó problémákat hogyan lehetne megoldani. Előadásukkal és kutatásukkal a szakkollégium számára az első díjat nyerték el.

 

Végül, de nem utolsó sorban a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Pécsi Képzési Központjának Társadalmi Befogadás Szakkollégiumából Arany Zsuzsanna mutatta be kutatását, aki a növekvő külföldi hallgatói létszám PTE Egyetemi Könyvtárára gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálta. Előadásával elnyerte a Közönségdíjat.

 

 

A hosszú és tartalmas nap kerekasztal beszélgetéssel, majd a Palatinus Hotelben megrendezett gálavacsorával zárult, ahol kihirdették az eredményeket és átadták a díjakat, valamint izgalmas szakmai beszélgetésekre is sor került.

 

Minden díjazottnak és résztvevőnek gratulálunk és további eredményes kutatást kívánunk!

rovat: 
Hír dátum: 
csütörtök, 2017, október 19 - 08:45

Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme 2017.10.16.

A második évaddal folytatódott 2017. október 16-án a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának  „Az aktív időskorért” Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme című előadássorozata.

 

A szemeszternyitón Dr. habil Nagy Janka Teodóra PhD főiskolai tanár, általános és tudományos dékánhelyettes és Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

A 2017-2018. tanév őszi szemeszterének első előadását Dr. Horváth Béla egyetemi tanár, a PTE KPVK dékánja tartotta Virtuális világ és a szappanoperák világa címmel.

Érdekes és izgalmas, ugyanakkor jó hangulatú, interaktív előadást hallhattak a Harmadik Kor Egyeteme hallgatói.

 

A Harmadik Kor Egyeteme kezdeményezés 1968-ban indult útjára Franciaországban, majd az 1970-1980-as években rendkívül kedveltté vált Belgiumban, Svájcban, Lengyelországban, Spanyolországban, Olaszországban, Finnországban és Nagy-Britanniában.

Célja az idősödő és időskorú emberek szellemi, testi, mentális frissességének megőrzése, az aktivitás, a tevékenykedtetés, az önkéntesség, az önmegvalósítás és a közösségi élet élményének megosztása.

 

Szekszárdon a PTE KPVK a megyei jogú város Önkormányzatával együttműködve, 2016. márciusában indította el  a sorozatot, az élethosszig tartó tanulás és a generációk közötti párbeszéd támogatása és népszerűsítése céljából.

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a további programokra

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2017, október 17 - 16:45

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hírek csatornájára
You shall not pass!