Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Hírek

Értékteremtő közösségek üzenete

Kissé rendhagyó, beszélgetős könyvbemutatóra hívták a PTE KPVK óvodapedagógus és vizuális kultúra szakos hallgatói az érdeklődőket 2018. április 10-én 15.00 órakor.

 

A Szekszárd Alsóvárosi Katolikus Olvasókör elnöke, Bíró László tábori püspök idézte fel gyermekkorának „asó uccai” emlékeit Nagy Janka Teodóra (Közös hitben a családért, a szőlőért, a földért) és Szabó Géza (Szekszárd Alsóváros tér-képe) könyve alapján.

 

Galéria a képre kattintva

 

Az alsóvárosiak és a szekszárdi kar hallgatói által közel tíz év alatt összegyűjtött, majd megjelentetett fotó- és szöveges anyagból a hallgatók közreműködésével elsősorban a szekszárdi közösség viseletét, nyelvét, a családhoz, a kisgyermekkorhoz kapcsolódó szokásokat elevenítették fel.

 

A generációk találkozására is alkalmat nyújtó program az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben megható pillanatai felhívták a fiatalok figyelmét is felhívta mindennapjaikban az értékőrzés fontosságára.

 

A könyvbemutató az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben a generációk találkozásának megható pillanatai az értékőrzés fontosságát hangsúlyozták mindennapjainkban.

 

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, április 17 - 08:45

Gratulálunk Kriszbacher Ösztöndíjas hallgatóinknak!

Alapítása óta második alkalommal adták át a Kriszbacher Ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE az ösztöndíjat a rövid, de kiemelkedő tudományos és oktatói pályát befutott Dr. Kriszbacher Ildikó egyetemi tanár, a PTE ETK egykori tudományos dékánhelyettese, az Egészségtudományi Intézet intézetigazgatója emlékére alapította. Az ösztöníj a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programban részt vevő, legtehetségesebb hallgatókat segíti anyagi és tutori támogatással, valamint szakmai lehetőségekkel, tudományos pályafutásuk, egyetemi oktatóvá és kutatóvá válásuk kezdetén.

A Kriszbacher Ildikó Ösztöndíjban a 2015-2016-os tanévben a PTE KPVK két hallgatója részesül:

Nagy Andor I. évfolyamos informatikus könyvtáros MA szakos hallgató,

Tutora Dr. Varga Katalin (PTE KPVK KKTI Könyvtár és Információtudományi Tanszék, Pécs)

és

Bíró Dóra Eszter IV. évfolyamos szociális munka BA szakos hallgató

Tutora Varga István (PTE KPVK KKTI Szociális Tanulmányok Tanszék, Szekszárd)

 

Az ösztöndíjat elnyert, tehetséges hallgatóinknak és tutoraiknak sikeres tanévet és tudományos munkát kívánva gratulálunk!

rovat: 

Nagy érdeklődés és családias hangulat övezte a „40 év 40 mese 4 generáció” programot

Idén 14. alkalommal hangzott meseszó a PTE KPVK aulájában a Népmese Napja alkalmából Tancz Tünde mesteroktató szervezésében.

 

 

Az idei rendezvény a szekszárdi pedagógusképzés fennállásának 40. évfordulójához és a Családok éve rendezvénysorozathoz kapcsolódott, és közös mesemondással fűzött meseláncot a generációk között. A meselánc megalkotásában a Pedagógusképző Intézet oktatói, hallgatói, valamint a gyakorló intézmény pedagógusai, tanulói és óvodásai közreműködtek.

Az ünnepélyes megnyitó a THZ (Tehetséges Hallgatók Zenekara) zenés műsorával vette kezdetét. Dr. Klein Ágnes intézetigazgató asszony és Tancz Tünde mesteroktató nyitóbeszédét követően a négy korosztály képviselői egy-egy mesével kedveskedtek a hallgatóságnak. Ezután a program három helyszínen folytatódott. Az aulában az oktatók a hallgatóknak, a gyakorlóiskolában a hallgatók az alsó tagozatos diákoknak, az óvodában pedig az iskolások a délutáni alvás előtt meséltek az óvodásoknak.

A vendégeket a hallgatók által készített „Terülj, terülj asztalkám" várta, a mesemondók pedig „hamuba sült pogácsát” kaptak köszönetként a szervezőktől.

Reméljük, hogy a jó hangulatú eseményre jövőre is sokan lesznek kíváncsiak.

 

Ezúton is köszönjük a közreműködők segítségét!

 

A megnyitón elhangzott mesék és mesemondók

Ahol a vadak várnak Maurice Sendak kultikus meséje Fekete Richárd tanár úr

A rátóti csikótojás (dramatizált mese) – III. évf. tanító szakos hallgatók: Kakukk Viktória, László Lilla, Lengyel Adrienn, Pálinkás Anita, Palkó Attila, Pálinkás Anita, Rigó Fanni, Sebstyén Zsanett, Sistyán Mária, Szlanyika Dóra, Szőts Dzsennifer

A három kívánság – Csontos Blanka 4. osztályos tanuló

A kiskakas gyémánt félkrajcárja (dramatikus játék)– hagyományőrző óvodai csoport (Felkészítő: Szentes Éva óvodapedagógus)

 

Oktatók meséi és mesemondói

Emlék- terápiás mese – Györkő Enikő tanárnő

Holdfény – Klein Ágnes tanárnő

A király három kérdése – Bíró Violetta tanárnő

A három dió – Kedves Ágnes tanárnő

Nathan Kravetz: A más színű ló – Boronkai Dóra tanárnő

A három selyp leány – Gabi Gabriella tanárnő

A só – Pócs Margit – Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közművelődési és civil referense, volt oktató

Mese a furulyáról Berecz András meséje –Tancz Tünde tanárnő

 

Hallgatók meséi és mesemondói

A brémai muzsikusok – Szabó Klaudia és Váli Boglárka II. évf. Csecsemő és kisgyermeknevelő szakos hallgatók

A furfangos székely menyecske – Sági Alexandra - I. évf. óvodapedagógus szakos hallgató

A macska mint szakács – Mészáros Rebeka I. évf. óvodapedagógus szakos hallgató

Ilók és Mihók – Tolnai Gábor I. évf. óvodapedagógus szakos hallgató

A kecskegida és a farkas – Halmosi Berta IV. évf. tanító szakos hallgató

A kőleves – Pataki Krisztina IV. évf. tanító szakos hallgató

A róka és a farkas a lakodalomban.– Beke Sára és Stallenberger Mónika II. évf. tanító szakos hallgatók

A kolbász és az egér – Berkes Zsófia II. évf. tanító szakos hallgató

A kacor király – Schneider Stella II. évf. tanító szakos hallgató

A kisegér nagy utazása (eszkimó mese) – Kósa Edina és Dimén Fanni II. évf. tanító szakos hallgatók

A só- Horváth Kinga II. évf. óvodapedagógus szakos hallgató

Aranytojás – Bereczki Barbara II. évf. óvodapedagógus szakos hallgató

Kacor király – Garbacz Dorina IV. évf. tanító szakos hallgató

A legerősebb állat – Schaffer Nikolett IV. évf. tanító szakos hallgató

 

Iskolások meséi és mesemondói

A rest macska – Zemánn Éva 8. osztályos tanuló

A kiskakas gyémánt félkrajcárja– Béndek Virág 2. osztályos tanuló

Három kívánság – Vajda Zara 2. osztályos tanuló

A rest macska – Braun Panna 6. osztályos tanuló

A só – Szabó Csenge 6. osztályos tanuló 

Három kívánság – Csontos Blanka 4. osztályos tanuló

 

A THZ tagjai: Barbarics Nóra, Bereczki Barbara, Farkas Fanni, Halmosi Berta, László Lilla, Palkó Attila, Péter Tamás, Schaffer Niki, Sistyán Mária, Stallenberger Mónika, Tolnai Gábor

A vendégváró „Terülj, terülj asztalkám”-ról az Illyés Gyula Pedagógusképző Intézet Csecsemő- és kisgyermek nevelő, Óvodapedagógus és Tanító szakos hallgatói és oktatói gondoskodtak:

Szabóné Kedves Ágnes tanárnő

Szabó Klaudia, Váli Boglárka, Rózsa Dóra, Király Natália, Néth Boglárka, Verebi Réka, Tóth Cintia, Weigert Klaudia, Berkes Zsófia, Dimén Fanni, Kósa Edina, Markóth Luca, Mudi Szilvia, Rábai Vivien Veronika, Schneider Stella, Stallenberger Mónika, Végh Szilvia Jakab Melinda, Szalona Dzsenifer, Bakonyi Zsófia, Hortváth Réka, Keresztesy Dalma, Koller Barbara, Horváth Hanna hallgatók.

 

 

 

A képre kattintva elérhető a képgaléria

 

A Tolnatáj TV videós beszámolója az eseményről ITT érhető el.

rovat: 
Hír dátum: 
péntek, 2018, október 5 - 10:45

Jogi kultúrtörténeti, jogi néprajzi kiskönyvtár könyvsorozat köteteinek bemutatója

A Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport, a Magyar Néprajzi Társaság Társadalomtudományi Szakosztálya és az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszéke közös szervezésében került sor a Jogi kultúrtörténeti, jogi néprajzi kiskönyvtár könyvsorozat köteteinek bemutatójára és a Kutatócsoport tagjai által 2013–2018 között OTKA-támogatással megvalósuló kutatások eredményeinek ismertetésére 2018. szeptember 26-án 13.30 órakor Budapesten az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

 

A részletes beszámoló ITT érhető el.

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, október 2 - 08:15

Belső nyelvi képzés az egyetemen

Karunk Belső Képzési Központja 2016 őszétől szervezi meg a PTE Idegen Nyelvi Központtal közös belső nyelvi képzést. A képzésen belül az egyetem munkatársai számára szervezünk nyelvi kurzusokat: angol, német, horvát és spanyol nyelven tanulhatnak az egyetem kollégái. A programról riportot készített a PécsTV (3:26-tól):

 

rovat: 
Hír dátum: 
hétfő, 2018, szeptember 24 - 09:45

Magyar e-könyv kiadók információs napja

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk és várjuk az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont szervezésében megvalósuló magyar e-könyv kiadók információs napjára. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az online olvasható magyar szakirodalomra, amelynek használata könnyebbséget nyújt az oktatók és a hallgatók számára egyaránt.

 

Az előadók rövid, 15 perces bemutatkozók keretében nyújtanak tájékoztatást szolgáltatásaikról és terveikről. Az alkalmon a következő kiadók szerepelnek: Arcanum, Akadémiai, Osiris, Kronosz, Szaktudás, L'Harmattan, Tinta, Typotex.

 

A rendezvényen a kiadók új gyakorlata kerül bemutatásra, miszerint - a korábbiaktól eltérően - nem egyéni előfizetők, hanem intézmények számára nyújtanak hozzáférést válogatott műveikből összeállított gyűjteményükhöz az EISZ-en (Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program) keresztül. Így intézményi előfizetés esetén az adott szervezet felhasználói köre is el tudja érni a szakkönyveket. A PTE-nek jelenleg az Akadémiai Kiadó két szolgáltatására (szótárak és MERSZ-könyvek), valamint a Typotex Kiadó gyűjteményére, és az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisára van előfizetése, ezek elérhetőek a következő oldalon: https://lib.pte.hu/ek/e-konyv-csomagok.

 

A rendezvény kivételes alkalmat nyújt arra, hogy megismerje, milyen magyar szakirodalmat tud online is olvasni, vagy oktatóként a hallgatóknak ajánlani, az irodalomjegyzékben feltüntetni. A hozzáférés az intézményen belül is, de a szolgáltatók többségénél akár otthonról is lehetséges.

 

Az esemény időpontja: 2018. szeptember 27. csütörtök, 10.30-13.00

 

Helyszín: PTE ÁOK Dékáni Tanácsterem (Szigeti út 12., 1. emelet)

 

A részletes program itt olvasható: https://goo.gl/c6GipJ

 

Amennyiben lehetősége van részt venni az alkalmon, vagy tudomása van olyan kollégáról, akit érdekelhet az előadás, kérem, jelezze az alábbi regisztrációs lap kitöltésével: https://goo.gl/Lne6iH; vagy a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont adatbázis referenseinek (Bedő Márta bedo.marta@lib.pte.hu és Ésik Szabolcs esik.szabolcs@lib.pte.hu; 28042-es mellék)

 

Bízunk benne, hogy részt tud venni az alkalmon, szeretettel várjuk!

 

(A rendezvényen képfelvételek készülnek.)

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, szeptember 18 - 14:00

Doktori iskola és okos tanya, mint vidékfejlesztési központ - a teol.hu interjúja dékán úrral

"A kulcsszó az együttműködés, a sokszínű kapcsolati hálózat kialakítása. Szekszárd egyetemváros jellegét tudatosítani kell az itt élőkben és ide érkezőkben, mondta a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának új dékánja, prof. dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanár."

Dékán úr a teol.hu-nak adott interjút. Az alábbi címre kattintva elolvasható a teljes beszélgetés:

Doktori iskola és okos tanya, mint vidékfejlesztési központ

rovat: 
Hír dátum: 
péntek, 2018, szeptember 7 - 12:00

Karunk tanévnyitó ünnepsége

2018. szeptember 3-án megkezdtük a 2018/2019-es tanévünket.

a 9 órakor kezdődő sajtótájékoztatót követően, ahol a kar, az egyetem és Szekszárd városának együttműködéséről és a képzési, kutatási, oktatási tervekről beszélt Prof. Dr. Szécsi Gábor dékán úr, Dr. Haag Éva alpolgármester asszony és Prof. Dr. Gábriel Róbert rektorhelyettes, ünnepséggel köszöntöttük az új tanévet és gólyáinkat.

Az elsőéveseket először Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, majd Dr. Haag Éva Szekszárd Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Őket követően a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese, Prof. Dr. Gábriel Róbert szólt a hallgatókhoz. Végül Prof. Dr. Szécsi Gábor, karunk dékánja tartott beszédet.

Az ünnepségen felsőéves hallgatók köszöntötték új társaikat egy rövid műsorral: Elsőként Horváth Kinga másodéves óvodapedagógus szavalta el Kányádi Sándor Ének a forrásról című versét. Ezt követően Zsók Bianka, harmad éves német nemzetiségi óvodapedagógus játszotta el zongorán Ludovico Einaudi Nuvole Bianche című darabját.

Az ünnepségen került sor a hallgatói elismerések bejelentésére. Nagy Lilla Adrienn végzett tanító szakos hallgatónknak a Pécsi Tudományegyetem rektora Rektori Elismerő Oklevelet adományozott, a Kar kulturális életében játszott aktív szerepvállalásáért, áldozatkész munkájáért és kiemelkedő művészeti, kulturális tevékenysége elismeréseként. Huth Anita, harmad éves szociális munkás alapszakos (felkészítő tanára Dr. Varga István) és Balázs Dóra végzett környezetkultúra alapszakos hallgatók Nemzeti Felsőoktatási Díjban részesültek.

2018. szeptember 1-től egyetemi tanári kinevezést kapott Dr. Nagy Janka Teodóra, tudományos és innovációs dékánhelyettes, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetője, akinek dékán úr az ünnepség keretén belül is gratulált.

Az új tanév kezdete mindig alkalmat ad a visszatekintésre és a köszönetnyilvánításra is. Leghűségesebb munkatársainknak, akik színvonalas, odaadó munkájukkal öregbítve az intézmény hírnevét, már több mint 20 éve járulnak hozzá az oktatás sikeréhez, hűségükért hagyományosan a tanévnyitón adományoz jubileumi emléklapot a Kar vezetése.

Harmincötödik tanévüket megkezdő kollégák:

 • Christián Anikó
 • Miskei Vendelné
 • Tancz Csilla

Harmincadik tanévüket megkezdő kollégák:

 • Ferenc Árpádné
 • Kövérné Leimszider Mónika
 • Müller János
 • Szabó Ernő János

Huszonötödik tanévüket megkezdő kollégák:

 • Aczél Ildikó
 • Kovács Erzsébet
 • Mutzhausz Ildikó

 

Huszadik tanévét megkezdő kolléga:

 • Németh Katalin

 

Közülük heten vették át elismerő oklevelüket.

Az ünnepség végén letették fogadalmukat az elsőéves hallgatók, akiknek képviselőjét kézrázással egyetemi polgárrá fogadta őket Prof. Dr. Szécsi Gábor, szekszárdi polgárrá Dr. Haag Éva és hallgatóvá Tóth Viktor, a Hallgatói Önkormányzat elnöke.

 

A képre kattintva elérhető a képgaléria (facebook)

 

Minden új és korábbi hallgatónknak kitartást és sok sikert kívánunk az új tanévre!

A sajtó beszámolói:

kadarka.net: Megteremtik a boldogság feltételeit - tanévnyitót tartottak a PTE KPVK-n

kadarka.net: Szekszárd és a régió meghatározó részévé kíván válni a PTE KPVK

teol.hu: A megszerzett tudás a jövőjük alapja

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, szeptember 4 - 14:45

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hírek csatornájára
You shall not pass!