Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Hírek

Gratulálunk Kriszbacher Ösztöndíjas hallgatóinknak!

Alapítása óta második alkalommal adták át a Kriszbacher Ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE az ösztöndíjat a rövid, de kiemelkedő tudományos és oktatói pályát befutott Dr. Kriszbacher Ildikó egyetemi tanár, a PTE ETK egykori tudományos dékánhelyettese, az Egészségtudományi Intézet intézetigazgatója emlékére alapította. Az ösztöníj a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programban részt vevő, legtehetségesebb hallgatókat segíti anyagi és tutori támogatással, valamint szakmai lehetőségekkel, tudományos pályafutásuk, egyetemi oktatóvá és kutatóvá válásuk kezdetén.

A Kriszbacher Ildikó Ösztöndíjban a 2015-2016-os tanévben a PTE KPVK két hallgatója részesül:

Nagy Andor I. évfolyamos informatikus könyvtáros MA szakos hallgató,

Tutora Dr. Varga Katalin (PTE KPVK KKTI Könyvtár és Információtudományi Tanszék, Pécs)

és

Bíró Dóra Eszter IV. évfolyamos szociális munka BA szakos hallgató

Tutora Varga István (PTE KPVK KKTI Szociális Tanulmányok Tanszék, Szekszárd)

 

Az ösztöndíjat elnyert, tehetséges hallgatóinknak és tutoraiknak sikeres tanévet és tudományos munkát kívánva gratulálunk!

rovat: 

Kereskedelmi forgalomban lévő Szekszárdi Bikavérek vakkóstolója

 

Boregyetem beszámoló 2017. 12. 13.

 

A szemeszter második Boregyetemének témája a Szekszárdi Bikavér volt, házigazdája pedig Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borkultúra Szabadegyetem rektora volt. A kóstoló rendhagyó keretek között zajlott, ugyanis a vendégek vakkóstoláson vettek részt, csupán az évjáratot tudták és azt, hogy vörös cuvéeket kóstolnak, nagy valószínűséggel Szekszárdi Bikavért. A kóstolás célja egyértelműen az volt, hogy a Szekszárdi Bikavér stílusát el tudják határolni a résztvevők. A borászok szeretnének egy definiált stílust megalkotni, amiről egyértelműen érezhetik a fogyasztók, hogy ez nem lehet más, csak Szekszárdi Bikavér.

Amit biztosan tudunk a Szekszárdi Bikavérről az a termékleírás szerinti összetétele: minimum 45% Kékfrankos, minimum 5% Kadarka, 90%-ig csak Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot;  és 10%-ig egyéb Szekszárdon engedélyezett vörösbort adó szőlőfajta engedélyezett, továbbá előírás a legalább 1 éves fahordós érlelés. A terroir egyéni markáns vonásaival szeretnének piacot teremteni, nem pedig piacot követni. Amit a Szekszárdi Bikavértől elvárnak, hogy ne domináljon egyik fajta sem és a fahordós érlelés se uralkodjon, mint másodlagos aromajegy, továbbá, hogy el tudjuk határolni a bordói cuvéetől. Heimann Zoltán így fogalmazott „Az a bikavér, ami úgy Kékfrankos erejű, hogy van szikársága a bornak, de a Cabernet és a Merlot úgy játszanak alá, hogy van gömbölyűsége.”

És akkor nézzük meg, hogy miket kóstoltunk:

Vesztergombi Pince – Bikavér (2015)

Sebestyén pincészet – Bikavér (2015)

Heimann Pince – Birtokbor (2015)

Heimann Zoltán szerint „ez a bor feminin, a bikavér férfiasabb, ez inkább Cabernet és Merlot hangsúlyos, igazán kedves és behízelgő. A kérdés pedig az, hogy a szeretnivalóság előrébbvaló-e, mint a bikavér kultusz.” Engem személy szerint megvett, ám valóban nem passzol bele a kemény, bikavér stílusba. Igazán vidám, gyümölcsös, illatban és ízben egyaránt, harmonikus, kellemes a savgerince, bársonyos az íze, de kisebb a teste, mint, amit egy bikavértől várnánk.

Takler Pince - Bikavér (2015)

Thummerer Pince - Bikavér (2015)

30 ember rájött a turpisságra és azt állította, hogy ez nem Szekszárdi Bikavér. A szervezők belecsempésztek a sorba egy Egri Bikavért is, ami egyértelműen érezhető volt az eltérő terroir és a vulkanikus talaj hatása. Uralkodó volt a mineralitás, de mellette fűszeres karakterű és kellemesen fás.

Schieber pincészet - Cuvee (2015)

Márkvárt Pince - Bikavér (2015)

Eszterbauer Pince - Bikavér (2015)

Mészáros Pince- Bikavér (2015)

Prantner Pince - Bikavér (2015)

Vida Családi Borbirtok - Bikavér (2014)

Heimann Pince - Bikavér (2014)

Tüske Pince - Bikavér (2013)

Bősz Adrián - Bikavér (2012)