Pécsi Tudományegyetem

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

 

Hírek

Értékteremtő közösségek üzenete

Kissé rendhagyó, beszélgetős könyvbemutatóra hívták a PTE KPVK óvodapedagógus és vizuális kultúra szakos hallgatói az érdeklődőket 2018. április 10-én 15.00 órakor.

 

A Szekszárd Alsóvárosi Katolikus Olvasókör elnöke, Bíró László tábori püspök idézte fel gyermekkorának „asó uccai” emlékeit Nagy Janka Teodóra (Közös hitben a családért, a szőlőért, a földért) és Szabó Géza (Szekszárd Alsóváros tér-képe) könyve alapján.

 

Galéria a képre kattintva

 

Az alsóvárosiak és a szekszárdi kar hallgatói által közel tíz év alatt összegyűjtött, majd megjelentetett fotó- és szöveges anyagból a hallgatók közreműködésével elsősorban a szekszárdi közösség viseletét, nyelvét, a családhoz, a kisgyermekkorhoz kapcsolódó szokásokat elevenítették fel.

 

A generációk találkozására is alkalmat nyújtó program az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben megható pillanatai felhívták a fiatalok figyelmét is felhívta mindennapjaikban az értékőrzés fontosságára.

 

A könyvbemutató az értékteremtő közösségek üzenetét közvetítette a résztvevők számára, miközben a generációk találkozásának megható pillanatai az értékőrzés fontosságát hangsúlyozták mindennapjainkban.

 

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, április 17 - 08:45

Gratulálunk Kriszbacher Ösztöndíjas hallgatóinknak!

Alapítása óta második alkalommal adták át a Kriszbacher Ösztöndíjat a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE az ösztöndíjat a rövid, de kiemelkedő tudományos és oktatói pályát befutott Dr. Kriszbacher Ildikó egyetemi tanár, a PTE ETK egykori tudományos dékánhelyettese, az Egészségtudományi Intézet intézetigazgatója emlékére alapította. Az ösztöníj a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programban részt vevő, legtehetségesebb hallgatókat segíti anyagi és tutori támogatással, valamint szakmai lehetőségekkel, tudományos pályafutásuk, egyetemi oktatóvá és kutatóvá válásuk kezdetén.

A Kriszbacher Ildikó Ösztöndíjban a 2015-2016-os tanévben a PTE KPVK két hallgatója részesül:

Nagy Andor I. évfolyamos informatikus könyvtáros MA szakos hallgató,

Tutora Dr. Varga Katalin (PTE KPVK KKTI Könyvtár és Információtudományi Tanszék, Pécs)

és

Bíró Dóra Eszter IV. évfolyamos szociális munka BA szakos hallgató

Tutora Varga István (PTE KPVK KKTI Szociális Tanulmányok Tanszék, Szekszárd)

 

Az ösztöndíjat elnyert, tehetséges hallgatóinknak és tutoraiknak sikeres tanévet és tudományos munkát kívánva gratulálunk!

rovat: 

Pályázat megüresedett államilag támogatott férőhelyre

Tisztelt Hallgató!

 

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar pályázatot hirdet a költségtérítéses/önköltséges finanszírozási formában tanulmányokat folytató hallgatói számára a 2018/2019-es tanév I. félévére megüresedett államilag támogatott/állami ösztöndíjas helyekre a Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 43.§-a alapján.

 

A megüresedett helyekre az a hallgató vehető át, aki megfelel a következő feltételeknek:

  • az utolsó két bejelentkezett félévében megszerezte az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség legalább 50%-át, és az összesített korrigált kreditindex alapján létrehozott hallgatói rangsor elején lévő hallgató,
  • az összesített korrigált kreditindexe magasabb, mint az államilag támogatott hallgatók összesített korrigált kreditindex-jegyzékén a rangsor alsó ötödénél elhelyezkedő hallgató összesített korrigált kreditindexe,
  • nem használta el a rendelkezésre álló összes támogatási időt,
  • az adott szakon korábban igénybe vett támogatott féléveinek száma nem haladta meg kettővel – fogyatékossággal élő hallgató esetében néggyel – az adott szak képzési idejét.

 

Önköltséges finanszírozási formában tanulmányokat folytató hallgató csak megüresedett állami ösztöndíjas helyet nyerhet el.

Költségtérítéses finanszírozási formában tanulmányokat folytató hallgató csak megüresedett államilag finanszírozott helyet nyerhet el.

 

Pályázni a PÁLYÁZATI ŰRLAP kitöltésével lehet. A megüresedett állami ösztöndíjas helyre beadott pályázat elengedhetetlen része a két tanú aláírásával ellátott, a hallgató által aláírtösztöndíjas nyilatkozat. A nyilatkozat letölthető ITT.

 

Pályázat beadási határideje: 2018. július 13.

 

A pályázatokat postai úton vagy személyesen a Központi Tanulmányi Irodán (KTI) kell leadni.

 

A pályázat a szükséges mellékletekkel nyitvatartási időben a KTI ügyfélszolgálatán, valamint Szekszárdon a Tanulmányi Hivatalban is leadható.

 

A pályázat eredményéről előreláthatólag 2018. augusztus végén tudunk tájékoztatást adni.

 

További kérdések esetén a következő elérhetőségeken állunk szíves rendelkezésére:

 

Honlap: kti.pte.hu

E-mail cím: infokti@pte.hu

Levelezési cím: PTE OIG KTI 7622 Pécs, Vasvári P. u. 4.

Telefonszám: 72/501-681

Személyesen: Ügyfélszolgálatunkon

hétfőtől csütörtökig 8.00-12.00, 12.30-15.00 óráig

pénteken 8.00-12.00 óráig

7622 Pécs, Dohány u. 1-3. (Z épület alagsor)

 

Pécs, 2018. június 12.

 

 

Szabó Ernő János                            Csukáné Jäckl Ildikó

tanulmányi hivatalvezető                           irodavezető

 

rovat: 
Hír dátum: 
szerda, 2018, június 13 - 11:45

Újabb hallgatói sikerek az ETDK-n! - hallgatói beszámoló

Mint az Illyés Gyula Szakkollégium lelkes kutatói, hallgatói, az idei tanévben is alkalmunk volt bemutatni kutatásainkat, munkáinkat a 2018. május 24-27. között rendezett Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián. A konferenciát nagy lelkesedéssel vártuk, hiszen a ránk váró munka mellett tudtuk, hogy egy gyönyörű városba látogatunk, melyet gyönyörű tájakon keresztül közelíthetünk meg.

Az út a legnagyobb nyugalomban telt, pár pihenőt eltekintve tájak tekintetében élménydús, ám nyugodalmas utat követően érkeztünk Erdély egyik legszebb városába. A szállásunk elfoglalását követően rövid körút után regisztráltunk, majd a Szociális munka szekcióba vezetett utunk, ahol Huth Anita és Molnár Viktória mutatták be munkáikat a szakmai zsűrinek. Az előadások remekül sikerültek, a szakmai zsűri több pozitívumot is kiemelt az előadók munkájában.

Második napon a megérdemelt pihenést követően a Szociológia és antropológia szekcióba vezetett utunk, ahol Csibi János rocktörténeti-jellegű munkáját mutatta be a szakmai zsűri előtt. Az előadást a zsűri és a közönség is jól fogadta. Az előadáson jelen volt minden szekszárdi hallgatótárs, meghallgatni az előadót, és ez egymás előadásának tekintetében szintén így volt, a konferencia ezt követő előadásain is.

Az ezt követő napon 2 előadással is képviseltette magát az Illyés Gyula Szakkollégium. A Pedagógia II. szekciójában Nagy Lilla mutatta be Előítélet-kezelés a drámapedagógia módszereivel című előadását melyet a zsűri és a közönség is óriási elismeréssel fogadott. A Pedagógia I. szekcióban Csibi János Reform- és alternatív pedagógiákkal kapcsolatos munkáját, melyet a zsűri rendkívül jó véleménnyel illetett.

A vasárnapi nap az eredményvárással és rövid városnézéssel telt. Megcsodáltuk a kolozsvári templomok sokszínűségét valamint az operát, ezt követően már csak az eredményhirdetés következett a programjaink közül. Az eredményhirdetést követően – ahol megtudtuk, hogy Lilla szekciójában a második helyezést érte el, Anitát pedig különdíjjal jutalmazták – rövid ünneplés után elindultunk haza, hogy kipihenjük a tartalmas napok fáradalmait.

Összességében nagyon sok szép élménnyel gazdagodtunk, és a szekcióelőadásokon – melyet más, legfőképp a kolozsvári hallgatók prezentáltak – is rendkívül hasznos ismeretekkel gazdagodtunk, melyet pályánkon, és életünkben is hasznosítani tudunk. Az erdélyi tájak szépsége gyakran elvarázsolt minket, és rácsodálkoztunk a minket körülvevő emberek, szervezők, sokszor a helyiek kedvességére is. Mindent összevetve nem bántuk meg, hogy vállalkoztunk erre a hosszú útra, és ajánljuk mindenkinek, aki szeretné bemutatni munkáját a határon túlon is.

 

A konferencián résztvevő hallgatók, kutatásuk, témavezetőik:

Nagy Lilla: Előítélet-kezelés a drámapedagógia módszereivel, témavezető: Tancz Tünde

Huth Anita: GyermekSZEMlélet a bántalmazások tükrében, témavezető: Dr. Varga István

Molnár Viktória: Roma iskolai helyzet Keszthelyen és Szekszárdon, témavezető: Dr. habil Nagy Janka Teodóra

Csibi János: Reform-és alternatív pedagógiák Magyarországon, témavezető: Dr. habil Kurucz Rózsa CSc

Csibi JánosA rockzene közösségformáló hatása egy vidéki kisvárosban, témavezető: Dr. habil Boronkai Dóra PhD

 

 

Balról jobbra: Nagy Lilla, Huth Anita, Csibi János és Molnár Viktória

A képre kattintva elérhető a galéria

 

A beszámolót Csibi János írta.

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, június 5 - 08:15

Tudományos Diákköri Konferencia 2018 - Pécs

2018. május 7-én megrendezésre került Karunk Pécsi Képzési Központjában a Tudományos Diákköri Konferencia. A program a tehetséges hallgatók tudományos megmérettetésén túl a formális OTDK előválogatójaként is szolgált.

 

Szakkollégiumunk eredményes működését igazolja, hogy az előadók, Arany Zsuzsanna, Pelczer Dóra, Bálint István Ábrahám és Somogyi Krisztina egyben tagjaink is. A változatos előadások alatt több téma került bemutatásra, többek között a gamifikáció, mint új oktatási módszer jótékony hatásai, a munkaerőpiacon jelenlévők és a leendő munkavállalók munkaértékei, a mozgáskorlátozottak és az érzékszervi fogyatékossággal élők könyvtárhasználatának támogatási lehetőségei, valamint a PTE külföldi hallgatóinak könyvtárlátogatási szokásai. A TDK műhely ösztönző légkörében a színvonalas előadásokat konstruktív visszajelzések követték, majd a háromtagú zsűri a munkákat helyezéssel minősítette.

 

 

A bizottság az országos részvételre az alábbi első két helyezéssel kitüntetett munkát javasolta:
I. helyezett: Pelczer Dóra: A Super-féle munkaérték preferenciák vizsgálata a Dél-Dunántúlon. (témavezető: Dr. Vámosi Tamás)
II. helyezett: Arany Zsuzsanna: A gamifikáció mint új oktatási módszer megjelenése a közoktatásban és a benne rejlő lehetőségek. (témavezető: Dr. Egervári Dóra)

 


 

A galéria a képre kattintva érhető el.

rovat: 
Hír dátum: 
hétfő, 2018, május 28 - 15:00

A bajai Harmadik Kor Egyeteme első oktatási éve

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) nemzetközi és hazai tradíciókat követve alakította ki sajátos karakterű programját az időskorúak oktatása-képzése területén. Felsőoktatási intézményként fontosnak tartjuk - a korszellemnek megfelelően - az élethosszig tanulás (LLL) ügyének támogatását. Karunkhoz kapcsolódóan Pécsett és Kecskeméten már nagyobb múlttal rendelkezik a „szenior akadémia”, újabban Baján, Pakson és Szekszárdon szervezzük ezt a kultúraközvetítési folyamatot. Baján 2017 őszén illetve 2018 tavaszán hat-hat előadást hallgathattak meg a HKE hallgatói, amelyet mindkét szemeszter végén emléklappal, valamint az aktívabb hallgatóknak ajándékkal ismert el a város- és a kar vezetése. A témák, az interdiszciplinaritás jegyében szerteágazóak, egyszersmind közérthetőek voltak. Több téma foglalkozott Baja múltjával, élő hagyományaival, jelenével vagy a város környezetével. Az előadók javát a KPVK illetve a PTE más karainak oktatói-kutatói adták, de mindkét félévben volt bajai intézményekhez köthető előadónk is. A bajai HKE átlagos hallgatói létszáma 70 fő volt.

dr. Brachinger Tamás házigazda

 

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, május 22 - 14:15

Alkalmassági vizsga 2018

Május 17-én és 18-án zajlottak az idei alkalmassági vizsgák a Karon. A csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus és tanító szakokra jelentkezők tették le a vizsgát a két nap során. Közel 200-an teljesítették a vizsgát és feletek meg a követelményeknek. A csecsemő- és kisgyermeknevelő szakra jelentkezők beszédalkalmassági vizsgán, míg a többiek ezen felül ének-zenei és fizikai alkalmassági vizsgán vettek részt.

Május 17-én a környezetkultúra szakra jelentkezők a portfóliójuk bemutatásával kerültek egy lépessel közelebb a sikeres felvételihez. Ők júniusban még egy megmérettetésen fognak átesni.

Szívből gratulálunk minden sikeresen vizsgázónak!

 

 

A képre kattintva elérhető a galéria.

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, május 22 - 14:00

Álláspályázat - ügyvivő szakértő

Pécsi Tudományegyetem

 

a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. • alapján

 

pályázatot hirdet

 

Pécsi Tudományegyetem
Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, Dékáni Hivatal

Ügyvivő-szakértő

munkakör betöltésére.

 

 

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:

határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

                       

Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:

Tolna megye, 7100 Szekszárd, Rákóczi utca 1.

A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:

A Kar beiskolázási tevékenységének önálló szervezése. Az intézmény és a szakok bemutatása, népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló diákok számára. Kapcsolattartás a helyi média képviselőivel, a partnerintézményekkel és aktív együttműködés a Kar szervezeti egységeivel. Rendezvények, kiállítások szervezése, lebonyolítása. Marketing kampányok tervezése, megvalósítása közösségi oldalakon. Sajtókommunikációk készítése. Meghívók, tájékoztató anyagok, szórólapok, online hírlevelek készítése, küldése partnereknek. A Kar internetes felületein aktuális naprakész információk közlése. Adatok és információk gyűjtése, rögzítése, a nyilvántartások vezetése. Általános és adott szakterülethez kapcsolódó kapcsolattartási és ügyviteli feladatok elvégzése.

Illetmény és juttatások:

Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

                       

Pályázati feltételek:

        Főiskola, vagy egyetem, BA/BSc vagy MA/MSc végzettség és szakképzettséget igazoló oklevél,

 

        Legalább egy középfokú nyelvvizsga

        Önálló munkavégzés, jó kommunikációs-, szervező-, és együttműködő készség.

        Magas szintű MS Office ismerete és alkalmazása.

        Marketing és rendezvényszervezés területén szerzett tapasztalat.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

 

        Angol nyelv ismeret (társalgási szintű ismeret)

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

        Szakmai önéletrajz, diploma, oklevél másolata. Nyelvtudást igazoló dokumentumok másolata. Külső pályázó esetén három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány

        Hozzájáruló nyilatkozat, hogy az eljárásban résztvevők a pályázati anyagot megismerhetik és abba betekinthetnek

A munkakör betölthetőségének időpontja:

A munkakör legkorábban 2018. július 4. napjától tölthető be.

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. június 2.

A pályázatok benyújtásának módja:

 

        Elektronikus úton KEINRÁTH Adrienne, HR referens részére a adri@kpvk.pte.hu E-mail címen keresztül

 

A pályázat elbírálásának módja, rendje:

A PTE szabályzatai szerint.

A pályázat elbírálásának határideje: 2018. július 2.

A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje:

        PTE honlap

 

 A KÖZIGÁLLÁS publikálási időpontja: 2018. május 18.

A pályázati kiírás közzétevője a személyügyi központ. A pályázati kiírás a munkáltató által a személyügyi központ részére megküldött adatokat tartalmazza, így annak tartalmáért a pályázatot kiíró szerv felel.

MEGTEKINTÉS A KÖZIGÁLLÁSON

rovat: 
Hír dátum: 
kedd, 2018, május 22 - 08:15

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hírek csatornájára
You shall not pass!