DARGAY Lajos szobrászművész kiállítás megnyitója

Dátum: 
2021. december 03. 17:00
Helyszín: 
PTE KPVK UNIVERSITAS GALÉRIA/ Szekszárd Rákóczi út 1.

Közlemény kiállítás meghosszabbításáról

A szervezők és a házigazdák örömmel közlik, hogy a szekszárdi Universitas Galériában „Fény, mozgás, konstrukció” címmel rendezett Dargay Lajos emlékkiállítás a nagy érdeklődésre való tekintettel 2022. február 17-ig nyitva tart. Megtekinthető: hétfőtől péntekig naponta 10 és 17 óra között a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Campusán: Rákóczi út 1.

A tárlat támogatója: Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiuma. Együttműködők: Dargay Lajos Művészeti Alapítvány és a PTE-KPVK.

 

 

A Szekszárdi Universitas Galéria A Fény, Mozgás, Konstrukció címmel egy hónappal ezelőtt megnyílott Dargay Lajos emlékkiállítás látogathatóságát a szervezők 2022. január 31-ig meghosszabbítják. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával két évvel ezelőtt létrejött új kiállítótér és művészeti találkozási pont elsősorban a kiemelkedő hallgatói tehetségek és a karhoz kötődő művésztanárok alkotásait mutatja be sorozat jelleggel. Ennek részeként kapott helyet az idén 80 évvel ezelőtt a dél-dunántúli régióban született Dargay Lajos (Pélmonotor/Belij Monastir, 1942 – Kalocsa, 2018) tanár, képzőművész, gyűjtemény-szervező és igazgató életművét sűrítetten reprezentáló absztrakt geometrikus és kibernetikus művek izgalmas válogatása. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött tárlat az Universitas Galériában hétfő és péntek között 10-től 18 óráig tekinthető meg (Szekszárd, Rákóczi út 1.). Kapcsolat, információk: vargarita8@gmail.com vagy dargayfund@gmail.com

 

 

A kiállítást köszönti: Prof. Dr. SZÉCSI Gábor dékán és Dr. KRISTON- VÍZI József kuratóriumi elnök
A kiállítást megnyitja: WEHNER Tibor író, művészettörténész
Zenei performance: DARGAY Marcell Artisjus-díjas zeneszerző, zongorista

Fényfestés: HIZSNYIK Dénes képzőművész
A kiállítás kurátora: VARGA Rita képzőművész

 

DARGAY Lajos (Pélmonostor, 1942 – Kalocsa, 2018) képzőművész, tanár, múzeumigazgató, a 20. század utolsó harmadának és fordulójának kiemelkedő konstruktivista alkotója. Önmaga által vállalatan: „belső emigráns”. DARGAY igen változatos műfajú és technikájú életművet hagyva maga után a kutató, megismerő és aktivista alkotói világ létrehozásán fáradozott. Szuverén munkássága mellett, azt mintegy kiteljesítve évtizedeken keresztül oktatott. Önzetlen fejlesztője volt a magyar gyökerekből táplálkozó és hazatérő, valamint kvalitásos külföldi luminokinetikus alkotók gyűjteményeinek. Ezek közül legkiemelkedőbb a Nicolas Schöffer Múzeum létrehozása Kalocsán, valamint Kepes György anyagának Egerben való letelepítése.
A nevét viselő Alapítvánnyal együttműködve, Szekszárd székhellyel a Pécsi Tudományegyetem számos alkotó- és tudományos műhelyére támaszkodva 2020-tól Dargay Lajos Művészeti Kutatócsoport néven nemzetközi kitekintésű hálózat működik.
A mostani kiállításon DARGAY korai és emblematikussá vált kinetikus-kibernetikus alkotásai mellett térgrafikái, geometrikus reliefjei és egyedi tér-szerkesztései kaptak helyet.

 

A kiállítás megtekinthető: 2021. január 06-ig, H-P 10.00-18.00 között.

A kiállítás élő közvetítése az alábbi linken: https://www.facebook.com/events/590007018971057/