Osztott Képek - kiállításmegnyitó

Dátum: 
2022. szeptember 16. 18:00
Helyszín: 
Universitas Galéria

 

Az Universitas Galéria aktuális kiállítása Bóbics Diána festőművész legfrissebb alkotásaival találkozhat a közönség. Dia Zalaegerszegen született majd Tanulmányait Pécset a Művészeti karon végzett, mestere Tolvaly Ernő volt. Majd a  Müncheni Művészeti Akadémián folytatta tanulmányait,  Sean Scully festőművész volt a mestere, akivel magyar közönség is találkozhatott, hisz 2020-őszén egy nagy volumenű retrospektív kiállítás nyílt  Budapesten a Nemzeti Galériában,  Átutazók címmel, Fehér Dávid művészettörténész kurátor közreműködésével.

A tanulmányai után a Janus Pannonius Múzeum  munkatársa volt, részt vett Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megvalósításában, 2009 és 2012. között, egyebek mellett a Nyolcak és a Bauhaus kiállítás szervezésében és lebonyolításában.  Majd 2016-tól a PTE Művészeti Karának oktatója.

A jelen kiállított munkái egyrész egy új típusú 3 dimenziós kísérletek egy egy fragmentumai,  amelyek a kalocsai Schöffer gyűjtemény kiállítóterében debütáltak idén tavasszal.

Bóbics Diána legújabb képei rendeződnek, átstuktuálódnak. Jelen vannak a korábban használt gesztusai, amelyek egyfajta emberi szövet tanulmányokból, DNS manipulációkból, és szerves sejt burjánzásokból indultak ki vagy használták fel ezen szövetek vizuális esztétikáját. Most még jobban felnagyítódnak és ki akarnak törni. Elindult egy 3D irányba vitt kísérlet is, a festészeti kísérletek mellett. Korábbi munkái és festészeti kísérletei fókuszában a betegség a test, az orvosi kutatás, segítségnyújtás eseteit tanulmányozta. Valahol sejtburjánzás szerű fragmentumok jelentek meg a kép felületen, máskor pedig petri csészés kisérletek vizuális felnagyításai voltak tetten érhetők grafikáin, térbeli objektjei és festményeimotívumain. Néha ezek az objektumok egy rács hálózaton lettek elhelyezve, mint egy rideg világban a valóság a lét , egzisztenciális viszonyok metaforájaként.

Művészeti programjában a kísérletezésre nagy hangsúlyt fektet.

A kiállítás 2022. október 16-ig látható a PTE KPVK Universitas Galériában, Szekszárdon.