Zöld filozófia – fenntarthatóság – jó cselekvés - sajtótájékoztató projekt zárásáról

Dátum: 
2022. december 31. 11:00

 

 

Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskola

PTE KPVK Környezetfilozófia, Bioetika és Zöld Filozófia Kutatócsoport

 

 

 

Zöld filozófia – fenntarthatóság – jó cselekvés

A Pécsi Tudományegyetem Környezetfilozófia, Bioetika és Zöld Filozófia Kutatócsoport létrehozásának célja az volt, hogy az egyetem kutatói Roger Scruton konzervatív zöld filozófiai munkásságára támaszkodva vizsgálják a fenntarthatóság elméleti és gyakorlati kérdéseit.

A tudományos, műszaki, gazdasági fejlesztés szerves része az a szemlélet és annak kutatása, hogy a Föld bolygó, a környezet, mit bír el a lehetséges fejlődési irányok közül. A koronavírus krízis rámutatott az új, a határokat tiszteletben tartó olyan gondolkodásmód szükségességére, amely ugyanakkor a lehető legtöbb embernek biztosítja az emberhez méltó jólétet és jól létet.

Kapcsolódva a Pécsi Tudományegyetemen működő Filozófia Doktori Iskola fenntarthatósági programjához, a Környezetfilozófia, Bioetika és Zöld Filozófia Kutatócsoport a jó cselekvés filozófiai törvényszerűségeit vizsgálja a jelen kor körülményei közt.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott, most záruló 2020-2.1.1-ED-2020-00107. sz. pályázat során a kutatócsoport két év alatt több mint tíz rendezvényt szervezett és ötvennél is több publikációt jelentetett meg.

A kutatócsoport működésének eredményeként megkezdődött egy új mesterszak kidolgozása környezeti nevelés és fenntarthatóság témakörben. Részben a projekthez köthető eredmény, hogy kifejlesztésre kerültek olyan alapfokú és középfokú oktatásban felhasználható játékkészletek, amelyek a komplex természettudományos oktatást segítik. A játékok 2022. év során az üzletekbe kerültek és ingyenesen eljutottak ötven hazai és Kárpát-medencei oktatási intézménybe.

 

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020-2.1.1-ED-2020-00107 sz. támogatási program segítségével került megvalósításra.

20221231_ed_zaro_sajtoanyag.pdf