150 éves az állami magyar nyelvű tanítóképzés

150 éves az állami magyar nyelvű tanítóképzés. Ezt ünnepelték Szent Gergely napján a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán, ahol több mint 40 éve folyik alsófokú pedagógusképzés. A Tanítók Napja arról szólt, milyen a ma pedagógusa, milyen játékos módszerek, innovatív oktatási eszközök segíthetik megragadni a Z-, Alpha- és a következő generációk figyelmét.

 

Az új nemzedékek tanítása, formálása, értékrendjének kialakítása óriási felelősség. Nem volt ez másképp 150 éve sem, és ugyanúgy vitathatatlan ma is. A generációk azonban egyre gyorsabban változnak, amihez a módszereknek és technikáknak, és bizony a pedagógusoknak is folyamatosan alkalmazkodni kell. A ma tanítójáról, a leginnovatívabb metodikákról szólt a Tanítók Napja a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon.

 

„Hihetetlen kihívások érik ma a pedagógiát. És főképpen az alsófokú pedagógiát, a tanítóképzést. Olyan kihívások ezek, amelyekre csak az új tudományos eredmények ismeretében, új pedagógiai gyakorlatok elsajátításával lehet megfelelően reagálni. A program, amit karunk a gyakorlóiskolával egyetemben hirdetett, pont ehhez kínál segítséget.” - nyilatkozott Prof. Dr. Szécsi Gábor, karunk dékánja.

 

Olyan ötleteket, javaslatokat és saját kifejlesztésű módszereket hallgathattak meg a műhelyekben az érdeklődők, főként jelenlegi és jövőbeli pedagógusok, melyek erősítik a reformpedagógiák beágyazódását a gyakorlatba, és irányt mutatnak, hogyan érdemes ma tanítani. Például a játékosítás eszközével. A játékpedagógián alapuló foglalkozásokon könnyebben, élvezetesebben tanulhatnak a gyerekek.

 

A szakmai rendezvény konklúziója az volt, hogy a ma tanítója legyen nyitott ezekre az új megoldásokra, tudja ezeket alkalmazni, tudjon ráhangolódni az új kihívásokra és az informális, tehát iskolán kívüli tanulási technikákra.

 

Galéria

magyar