Archaikus és modern jogszokásokról tartottak előadást Kovásznán

Erdélyben a szülőfalu, Csomakőrös mellett fekvő Kovásznán immár 30. alkalommal rendezték meg a Kőrösi Csoma Sándor emlékét ápoló, az életút, a magyarság rétegeire vonatkozó kutatás eredményeit mind szélesebb körben megismertetni kívánó tudományos konferenciát 2019. április 4-6 között.

 

 

A konferencia előadói között volt a PTE KPVK-n működő Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport elnöke, Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra és tudományos titkára, Dr. Bognár Szabina adjunktus. Dr. Bognár Szabina kutatási területéhez, Tagányi Károly jogszokásgyűjtő tudományos programjához kapcsolódva vizsgálta a földközösségekre vonatkozó korai kutatási eredményeket, Prof. Nagy Janka Teodóra pedig Észak-Oszétiában folytatott terepmunkája tapasztalataira is alapozva a jogszokások egy különleges, archaikus formájáról, a „vének tanácsának” közösségi szerepéről beszélt.

 

Karunk oktatói másnap izgalmas előadást tartottak a Kovásznai Líceum 9. osztályos diákjai számára azzal a nem titkolt céllal, hogy megismertessék őket a ma is velünk élő jogszokások rendkívül gazdag és színes világával.

 

 

magyar