Az IGYIC Vadlazac 2 workshopja a PTE KPVK-n (2022. október 6.)

 

Az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum jóvoltából került megrendezésre 2022. október 6-án a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar szekszárdi képzési központjában a Vadlazac 2 program workshopja. Körömi Gábor Mesetarisznya – szövegfeldolgozás dramatikus elemekkel című előadását népes létszámú hallgatói közönség fogadta.

A program első felében az előadó rövid prezentációját tekinthették meg a jelenlevők, amelyben a drámapedagógiáról, s annak oktatásban elfoglalt helyéről beszélt. Az előadást követően a gyakorlati elemekre került a hangsúly. A tulipánná változott királyfi című népmeséből készült, Az aranytulipán címmel ellátott dramatikus játékot játszhatták végig a jelenlévők Körömi Gábor vezetésével. Annak ellenére, hogy eredetileg az óvodás korosztály számára készült a darab, az egyetemi hallgatóság hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a játékba. A színjátszás során Körömi profizmussal vezette végig a történeten a népes, színésszé avanzsált pedagógus hallgatók seregét. A drámajáték végén mindenki jó szájízzel távozott a szünetre, ahol finom falatokat vehettek magukhoz a jelenlevők.

A rövid szünetet követően Bányai Sándor vette át a szót. Néhány mondatot ő is szentelt az élménypedagógia elméletének, a drámapedagógiától való különbséget igyekezett kidomborítani. Élménypedagógiai kalandok – szövegfeldolgozás és szociális kompetenciafejlesztés című előadásának gyakorlati része során újra mozgásba hozta a jelenlevő hallgatóságot. Egyszerűnek tűnő, ám annál tartalmasabb feladatokkal igyekezett pedagógiai és pszichológiai vonatkozásait is megmutatni az élménypedagógiának. A kezdeti nehézkes indulás után a jelenlévők nagy része eljutott a flow-élmény megéléséig, és a foglalkozás végére sikerült a feladat közös megoldása is.

Mind Körömi Gábor, mind Bányai Sándor előadása tartalmas, a jelenlévők számára módszertanilag, szakmailag újat adó esemény volt. Bízunk benne, hogy a jövőben is kínál hasonló lehetőségeket az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum. 

 

Konyecsni Gábor

egyetemi tanársegéd

Galéria

magyar