Az összművészet is lehet zöld

Nem te vagy az első, akinek el kell magyaráznom, hogy a környezetkultúra nem lelkes természetvédő képzés, nem zöld aktivisták kapnak egyetemi diplomát, sokkal inkább egy olyan összművészeti képzés, ami a vizuális kultúra, a vizuális művészetek részeként fogható fel inkább – magyarázza nevetve Zsófi, miután végzünk a KPVK épülete mellett a fotózással és leülünk kávézni. Hol máshol, mint A Kávé Házában.

Akik a vizuális kultúra, a képzőművészetek valamely ága, az építészet, építőművészet, belsőépítészet, vagy akár a formatervezés irányában érdeklődnek, azoknak jó alapozó képzés lehet a környezetkultúra, hiszen innen akár a vizuális és környezetkultúra-tanár MA szakra is lehet jelentkezni, de tovább lehet lépni tervezőirodák, grafikai stúdiók irányba is akár.

Nekem megvolt az az előnyöm, hogy nem az iskolapadból érkeztem, korábban is dolgoztam lakberendezőként, nekem ehhez tett sokat hozzá ez a képzés. Sok új dolgot kipróbálhattam, más látásmódot kaptam az itt tanultaknak köszönhetően.

Zsófi úgy szerzett diplomát nappali szakon, hogy közben családanyaként is helyállt, hiszen otthon három gyermekkel is foglalkoznia kellett, az utóbbi hónapokban ez különösen izgalmassá tette a felkészülést a diplomázásra.

Azt nem mondom, hogy könnyű volt, de bármikor újracsinálnám. Egy kicsit az egyetemi hangulat miatt, a társak, a tanárok miatt, remek élmény volt.

Szakkollégistaként is kipróbálta magát, az Illyés Gyula Szakkollégium legutóbbi kari konferenciáján Évszakelmélet és színtípusok a lakberendezésben címmel tartott előadást. Bár korábban kacérkodott a belsőépítész képzéssel, egyelőre a frissen megszerzett tudást igyekszik majd kamatoztatni, további lakásbelsők megtervezésében.

 

Elter-Jantner Zsófia, végzős környezetkultúra szakos hallgató

Az eredeti interjú az Alumni Magazin legfrissebb számában jelent meg.

magyar