A Braille-írógéptől az IPhone-Távszem mobilapplikációig

 

A látássérültek nemzetközi napjára is emlékezve tartott érzékenyítő órát a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán október 13-án Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetője meghívására Bálványosi Zoltán, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének önkéntese.

A Fehér Bot Nemzetközi Világnapjának (október 15.) célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók gondjaira. Mindazok, akik a mindennapokban akár a legegyszerűbb módon (pl. a közlekedésben) segítséget nyújtanak számukra, Guilly d’ Herbemont grófnő nyomdokain járnak. Ő volt az, aki az 1920-as évek Párizsában az akkor divatos, a népszerű irodalmi művek Braille rendszerű átírása mellett gyakorlati, kézzel fogható segítséget akart adni a vakok és gyengénlátók mindennapi életének, közlekedésének megkönnyítésére – a ’fehér bot’ használatával.

A szociális munka és gyógypedagógia szakos hallgatók a vakokat és gyengénlátókat segítő legmodernebb eszközök és mobilapplikációk mellett a Braille-írás alapjaival is megismerkedhettek Bálványosi Zoltán segítségével a közvetlen hangulatú, a személyes megtapasztalásre is lehetőséget nyújtó, rendhagyó, interaktív érzékenyítő órán – amelynek szívesen látott vendége volt az előadó vakvezető kutyája, Rocky is.

magyar