Children and languages today - konferencia hallgatói élménybeszámoló

A Konferencia 2023. október 12-én és 13-án került megrendezésre Osijekben, a Josip Juraj Strossmayer Egyetem Neveléstudományi Karának Horvát Tanulmányok és Angol Tanulmányok Tanszékei által szervezve.

Rauf Rita élménybeszámolója: 

Kutatás beszámoló – „From text to multimedia”

 

,,Rauf Rita vagyok, harmadéves nappali tagozatos tanító hallgató, Szekszárdon. Oktatónkkal, Dr. Bajner Máriával és csoporttársaimmal, Csötönyi Pállal, Mecseki Pandával, Mecseki Pálmával, Nyemczoczki Rékával és Zsobrák Panna Nórával kutatásunkkal október 13.-án részt vettünk a konferencián.

A konferencia címe: Children and languages today. A konferencia a nyelvi sokféleséget, az oktatási módszertanokat és a kulturális aspektusokat vizsgálta a tankönyvekben, valamint a tankönyvek szerepét a gyerekek nyelvi fejlesztésében.

A 2022/23-as tanév tavaszi félévében kezdtük el a felkészülést. Elsősorban kérdőív „prototípusokat” dolgoztunk ki, amikből végül összeállt a kutatásunkhoz felhasznált teljes kérdőív. Az idei tanév első pár hetét válaszok gyűjtésével töltöttük. A kérdőívet online formátumba dolgoztuk át, amit így az internet segítségével az ország minden pontjára eljuttattunk.

Sokat dolgoztunk, a folyamat nem volt mindig zökkenésmentes, de végül elérkezett az indulás napja. Október 12.-én reggel 7:00 órakor az egyetem parkolójában álltunk és vártuk a kisbuszt, ami Szekszárdról elvitt minket az Eszéki Egyetem épületéhez. Ezen a napon regisztráltunk, előadásokat hallgattunk meg, illetve Dr. habil Zádori Iván dékánhelyettes úrral is találkoztunk. Mindezek után megtapasztalva a város helyi tömegközlekedését, ami szintén nem volt akadálymentes, eljutottunk a szállásunkra. A szállásfoglalással korábban már meggyűlt Dr. Bajner Mária tanárnő baja, de itt szembesültünk vele, hogy ez azért volt, mert aznap a város új építésű stadionját avatták fel, és ennek alkalmából a horvát válogatott játszott a török válogatott ellen, így a világ minden pontjáról érkeztek emberek, a hostelek és hotelek tele voltak. 12.-én a nyakunkba vettük a várost, bejártuk a szállásunk környékét. Az éjszakai életbe is belecsöppentünk valamennyire.

13.-án délelőtt elhagytuk a szállást, majd visszautaztunk az Egyetemre, ahol még utoljára átfutottunk a prezentációnk részletein, gyakoroltuk az előadásunkat. Délután 15 óra 40 perckor, izgalmak közepette következett kis csapatunk, az előadásunkat sikeresen lebonyolítottuk, még diszkussziót is sikerült belőle indítanunk.

A haza indulás előtt új barátokra is sikerült szert tennünk, 2 horvát lány személyében, akik a konferencia lebonyolításában segédkeztek. A kisbusz 17 órakor érkezett meg értünk az egyetemhez, hogy visszavigyen minket Szekszárdra.

Nem mondanám, hogy a feladat akármelyikünknek könnyű lett volna, de nem bánjuk. Sokat tanultunk, készültünk, dolgoztunk érte, hogy sikeres előadást tartsunk, de úgy gondolom, hogy mindenképp megérte. Hallgató társaimnak ajánlanám, hogy amennyiben van rá lehetőségetek, ha oktatóitok felajánlják a közös munkát, ne utasítsátok el ezt az esélyt. Sok új élménnyel gazdagodhattok."

 

magyar