Csomagolásmentes hét a PTE-n

 

Mottó: Műanyag nélkül boldogan!

Készülj rá Te is! Kis lépés Nektek, nagy segítség a Földnek!

TUDTAD, hogy a

  • műanyag szatyor 200-1000 év,
  • pet palack 450 év alatt bomlik le?
  • évente egy átlagos ember több száz db nejlonszatyrot használ el? Egy kis odafigyeléssel ez a szám radikálisan csökkenthető lenne. Első lépésként a Csomagolásmentes Világnapon, szeptember 30-án ne használj nejlonszatyrot!

Regisztrálj a csatlakozáshoz az alábbi linken: https://zoldegyetem.pte.hu/hu/csomagolasmentesen_fotopalyazat_2019! Készíts fényképeket arról, hogy mit teszel a csomagolásmentesség érdekében! Piknikezéskor használj kulacsot, uzsonnás dobozt! Vond be ismerőseidet is, és ez a hét teljen a környezettudatosság jegyében, éljetek bárhol a világban! 2019.10.06-ig töltsd fel az erről készült fotót, az alábbi linken! Az első 40 regisztráló "PTE Zöld Egyetem" ajándékot kap: 1-20: PTE Zöld Egyetem póló; 21-40: PTE Zöld Egyetem kulacs! 

Tudod, hogy a hétköznapokban használt anyagok, termékek mennyi idő alatt bomlanak le a környezetünkben, miután kidobásra kerültek?

Napjainkban egyre többet hallunk a médiában a környezettudatosságról, hogy minél több "szemetet" hasznosítsunk újra, szelektáljuk a hulladékot. Az üvegnek 1-2 millió év, a műanyag szatyornak 200-1000 év, az eldobható pelenkának pedig 550 év a lebomlási ideje. Látva az adatokat, nem árt komolyan elgondolkodni az egyes anyagok újrahasznosítási lehetőségén, hiszen annyi mindent megteszünk a Földünkért, ugyanakkor sokat ártunk is, ezért fontos lenne ezen a téren tudatosabban odafigyelni. Reméljük, hogy az alábbi lista sokaknak segít megérteni az újrahasznosítás és a környezettudatos élet elfogadásának és alkalmazásának fontosságát.

http://www.erdekesvilag.hu/mennyi-ido-alatt-bomlanak-le-az-altalunk-hasznalt-anyagok-a-kornyezetben/

Közismert tény, hogy Magyarországon a hulladékok kb. fele csomagolóanyag. Túl sok csomagolt terméket vásárolunk, és túl sok rétegű csomagolást használunk. Vannak olyan termékek is, amelyeket nem is szükséges becsomagolni. Pl. a zöldséget, gyümölcsöt jobb, ha darabonként vesszük és nem kilós csomagban. Árban persze legtöbbször jobban megéri a kilós csomag, de ottmarad a csomagolóanyag. (Még jó, ha csak hálóban van az alma, répa, hagyma, és nem nejlonban…)  Persze a fagyasztott árut pl. be kell csomagolni, de azt is elég egy rétegben.

Általában a műanyag csomagolás a legrosszabb, mert azt lehet a legkevésbé újra használni, az bomlik le leglassabban a környezetben, és annak a gyártása kerül a legtöbb energiába és szennyezésbe, mégis egyre inkább terjed, mert egyszerű használni, mindenféle áru formájára igazítható, olcsó és megvédi a terméket a külvilágtól. Mégis kerüljük, ha lehet, mert a műanyagokkal a természet nem tud mit kezdeni, sokat ártunk a környezetnek, ha plasztik tárgyakat vagy abba csomagolt termékeket veszünk.

A csomagolásnál tehát fontos szempont, hogy minél kevesebb réteg legyen, minél többször használjuk újra, és lehetőleg ne műanyag legyen. Így ártunk legkevesebbet a környezetnek. És erre hívja fel a figyelmet minden évben a csomagolásmentes világnap.

A témában további érdekességeket olvashat a https://zoldegyetem.pte.hu/hu oldalon.

magyar