Dargay Lajossal Stuttgartban

 

Karunk kollégája Dr. Németh Pál a PTE MIK docense, a PTE KPVK  Dargay Lajos művészeti kutatócsoport tagja,   a Stuttgarti Liszt Ferenc  Intézet, aktuális kiállításáak volt a kurátora.

November 9-én, AZ ESTI ÓRÁKBAN  nyílt meg DARGAY LAJOS (1942-2018) kiállítása a Stuttgarti Liszt Ferenc Intézetben. A változatos életmű szerteágazó anyagából 24 alkotást választott ki a kurátor. Az 1966-as datálású „Sötét indulatok” című krétarajztól a legendás és emblematikus „Levelek Kassáknak” alkotásokon keresztül a vegyes technikával 2008-ban készült „Távolság” című szerepel a Mester halála utáni első külföldi tárlaton. A kiállítás 2022. december 16-ig lesz látogatható Baden-Württemberg tartomány fővárosában.

LISZT INTÉZET - Magyar Kulturális Központ, STUTTGART

70178, Christophstr. 7.

 

DARGAY LAJOS – KINETIKA

Megtekinthető: november 9. - december 16.

Dargay Lajos (1942-2018) Nicolas Schöffer tanítványaként a magyarországi kinetikus–kibernetikus művészet megalapozója. Műveit szakmai-műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, fényre, tiszta konstrukcióra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése. Szobrászati tevékenysége mellett grafikai munkássága is jelentős. Az 1960-as évek végétől jó és rendszeres kapcsolatot ápolt a nemzetközi művész világgal s természetesen nem csak az ún. emigrációs magyar alkotók köreivel. A szellemi útitársaknak is számító, legendás Gruppe ZERO (Düsseldorf) egykori tagjai mellett kapcsolatot ápolt a Bauhaus magyar-osztrák-német alapítóinak kortárs szellemével, tanítványaikkal. A hazai rendszerváltás körüli újjárendeződött kapcsolat-építések idején Kalocsa ambiciózus partnervárosában, Kircheim unter Teckben (Baden-Württemberg) a magyar alkotók közül neki volt először kiállítása.

A kiállítás kurátora: Németh Pál szobrászművész (docens, Pécsi Tudományegyetem).

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával közösen jött létre, közreműködésben a Dargay Lajos Művészeti Alapítvánnyal.

 

Hírkép: Dargay Lajos: Erős egyensúly, 2006

magyar