Dobogós helyen végzett a KPVK mindhárom szaka

 

A Figyelő évek óta elkészíti az Oktatási Hivatal adatai alapján a Felsőoktatási rangsort. A 2020-as listán a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi központú Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara az ország legjobb alsófokú pedagógusképző intézménye lett.

A Pécsi Tudományegyetem szekszárdi központú Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának mind a három szaka, a tanító-, az óvodapedagógus- és gyógypedagógus-képzés is dobogós helyezett lett a Figyelő rangsorában. Az értékelés során figyelembe veszik a felvett hallgatók számát, a hallgatók, s az oktatók kiválósági mutatóit, s még seregnyi szempontot – mondta dr. Szécsi Gábor, a kar dékánja. Ennek alapján alakult ki az eredmény, miszerint a PTE KPVK az elmúlt évben az országban a legjobb alsófokú pedagógusképző lett.

A tanítóképző szak az első helyezést kapta, második lett a rangsorban az óvodapedagógus-képzés, és a képzeletbeli dobogó harmadik fokán kapott helyet a gyógypedagógus-képzés. Ez utóbbi azért is különösen örvendetes – folytatta a professzor –, mert a karon csak az utóbbi évben indult a gyógypedagógus-képzés.

A kedvező helyezés bizonyára előnyt jelent majd a beiskolázás során is. Hiszen a ranglista eljut minden továbbtanulóhoz, a leendő egyetemisták szüleihez is, és ösztönző lehet arra, hogy az ország távolabbi részeiről is ide jelentkezzenek. Emellett előnyt jelenthet a dicséretes eredmény a pályázatoknál, vagy ha a kar új képzéseket akar indítani.

A legfontosabb pedig, hogy erősíti az oktatói gárda önbecsülését, önbizalmát, amely nagyon fontos, mert egy olyan terület az alsófokú pedagógusképzés, ahol nap mint nap meg kell vívni a csatákat, hogy a pedagógushivatásnak a társadalmi, gazdasági elismerése erősödjön.

Ehhez fontos, hogy rangos felsőoktatási intézményekben folyjon a képzés, mert a diploma értékét erősíti, ha azt egy elismert egyetemi karon kapta a hallgató.

Szécsi Gábor dékán beszélt arról is, hogy a rangos helyezés is bizonyította, hogy a képzési kínálat bővítése helyes volt.
Szándékuk folytatni ezt, így tervezik, hogy Pakson is indítanak új képzési helyet, s folytatják a kar tudományos, kutatási tevékenységének bővítését is.

Új kutatóközpontok, kutatócsoportok létrehozása a tudománynak, a gazdaságnak teremtenek új eredményeket, s ezt az oktatásban is kamatoztatni lehet.

 

Forrás: teol.hu - Dobogós helyen végzett a KPVK mindhárom szaka

magyar