Egri Petra kiállítása New Yorkban

 

Karunk oktatójának, Egri Petrának, az Alkalmazott Művészetek Tanszék tanársegédjének nyílt kiállítása New Yorkban. A New York-i Liszt Intézet a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve SOCIAL_EAST: Searching For Identity, Finding Nylon And Blue Jeans címmel  szervezett kiállítást, amely Magyarország New York-i Főkonzulátusán (223 East 52nd St.) október 13-a csütörtöktől volt látogatható. 

A kiállításon a kurátorok a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve Magyarország szocialista múltjának divat- és öltözködési kultúráját ötvözték a kortárs közösségi médiával. Elképzelték, hogy milyen képeket osztottak volna meg a felhasználók, milyen képaláírásokat és hashtageket használtak volna, ha létezett volna közösségi média a hetvenes és nyolcvanas években.  A PTE Telehor Médialaborjából származó archív képanyagokat felhasználva a kiállítás fekete-fehér fotókat és projektorral kivetített színes diákat mutatott be. A képek mögötti elgondolás így összekapcsolta ezt a nem is olyan távoli múltat a jelennel. A fotók és diák a közösségi média jól ismert kontextusába ágyazva azt kérdezik a nézőktől: Ha létezett volna az Instagram vagy a Facebook,  vajon milyen szerepet játszott volna egy olyan politikai rendszerben, amelyben a termelés és a kereskedelem nagyrészt állami-politikai irányítású, és döntően nem piaci alapú.

Az egyes képeket kísérő szövegek (feliratok és hashtagek) a képekkel a kortárs közösségi média posztok nyelvezetét tükrözik, és fontos szerepet játszanak a többnyire névtelenségbe burkolózó képeken szereplő alakok által viselt ruhadarabok mögött rejlő jelentés kontextualizálásában. A rövid, néhol humoros, szarkasztikus, sőt provokatív feliratok fiktív betekintést nyújtanak a ruhadarabot viselők életébe. A hashtagek kiegészítik, teljessé teszik a képaláírásokat, bizonyos szavakra és kifejezésekre irányítják a figyelmet, olyanokra, amelyek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a tárlatot holisztikusan értelmezhessük.
A kiállítás célja, hogy bővítse a jelenleg rendelkezésre álló ismereteket, és a múltat a jelennel párbeszédbe hozó új perspektívát nyújtson. A kiállítás New Yorkba érkezése előtt sikeres, több állomásból álló magyarországi turnét futott be. Látható volt az Ördögkatlan Fesztiválon (2022. aug. 2-6.), a Kozármisleny Kulturális Központban (2022. márc. 11-ápr. 8.) és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karának Aulájában (2021. okt. 11-nov. 30.). A Glamour Hungary főszerkesztője, Maróy Krisztina a tárlatról írt kritikájában úgy fogalmazott:  „a kiállítás fotói és diái mint egyszerű tárgyak a digitális transzformáción keresztül újramaterializálódtak, és egy kortárs keretezésben, az Instagram keretében jelennek meg.”

A programsorozat keretében Egri Petra moderálásával sor került egy kerekasztal-beszélgetésre is, Fashion, City and Culture címmel, melynek meghívott vendége volt Domoszlai-Lantner Doris (társkurátor) és Horváth Júlia (a los angeles-i székhelyű GHASP Media alapítója és kreatívja). A kerekasztal-beszélgetés résztvevőit Vetlényi Alma magyar divattervező öltöztette.

Egri Petrának szeretettel gratulálunk újabb szakmai sikereihez.  

A kiállítást a PTE Nemzetközi Igazgatósága, az International Seasons támogatta. Külön köszönet illeti Dr. Tarrósy István igazgató urat és Szabó Attila koordinátort. Köszönet Dr. Doboviczki Attilának, aki az archívum diáit a rendelkezésünkre bocsátotta.

 

Galéria

magyar