Egy 3 milliót érő vakvezető kutya, amelytől a gazdája 30 millióért sem válna meg

 

A Pécsi Tudományegyetem KPVK 2. évfolyamos szociális munkás hallgatói 2022. április 26-án az Esélyegyenlőség és joggyakorlat kurzus keretében érzékenyítő órát szerveztek a Kar Gyakorló Iskolájának ötödikes diákjai számára. Bálványosi Zoltán, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének tagja maga is érintettként beszélt a tanulás, a munka, vagy akár az élet egyszerű dolgainak megszervezése során gyermekkorától megtapasztalt nehézségekről.

Az előadó a gyerekeknek arról is beszélt, milyen nagy segítséget jelent számára – pénzben kifejezve is komoly értéket jelentő – vakvezető kutyája Rocky, akit az előadás végén a részt vevők meg is simogathattak.

A kérdésekkel és a nem látóként közlekedés nehézségeinek megtapasztalásával záródó programot Dr. Nagy Janka Teodóra professzor asszony hallgatói (Balogh Danila, Balogh Zoltán, Pákolicz Kiara, Rigó Orsolya, Sohonyai Katrin) a legfiatalabbak érzékenyítésének szándékával szervezték.

A szervezők megköszönték az előadó és az ötödikesek részvételét lehetővé tevő pedagógusok segítségét. A sajtó és az érdeklődők szélesebb körének tájékoztatása során pedig elmondták, arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy már kisgyermekkorban fontos megismerni a fogyatékos személyek életének nehézségeit éppen úgy, mint emberi értékeiket.

magyar