Együttműködési megállapodást írt alá Karunk és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, valamint a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A szerződést prof. dr. Szécsi Gábor dékán és dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, igazgató írta alá 2019. március 26-án a KPVK Kari Tanács termében.

Prof. Dr. Szécsi Gábor az oktatást és a képzést helyezte a megállapodás gyújtópontjába. A dékán elmondta, hogy az egyetem és a katasztrófavédelem egyaránt fontosnak tartja a megyében élők biztonságérzetének növelését, ami a két szervezet által végzett közös, egybehangolt tájékoztatás révén valósulhat meg a leghatékonyabban. Ennek a közös célnak a megvalósulását támogatja a most aláírt együttműködési megállapodás. A két szervezet számos ponton kapcsolódhat egymáshoz, akár a tantárgyi kínálat bővítése, vagy a nyitott egyetemi programokon való részvétel által.  

„Együttműködik két nagyon-nagyon fontos intézmény a tekintetben, hogy a helyiek biztonságérzete erősödjön. Ennek az együttműködési megállapodásnak a gyújtópontjában egy közös oktatási, képzési, tájékoztatási program van, amelynek keretében próbáljuk a területtel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, ismereteket eljuttatni mind a hallgatóink felé, mind más érdeklődő polgárok felé.” - nyilatkozott Prof. Dr. Szécsi Gábor.

Dr. Balázs Gábor köszöntőjéből kiderült, hogy az igazgatóság fontosnak tartja, hogy a megye egyetlen felsőoktatási intézményével ápolt kiváló kapcsolata ezzel a megállapodással legyen megpecsételve, és ami ennél is lényegesebb, hogy a papír tartalommal is bírjon. Az igazgató elmondta, kiemelkedő szempont, hogy az intézményt olyan szakemberek hagyják el, akik kellő érzékenységgel rendelkeznek a katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése iránt és ezt a tudást tovább is tudják adni a fiatalabb generációk számára, hogy aztán rajtuk keresztül a családokhoz is eljussanak a megelőzéssel kapcsolatos információk, elejét véve ezzel számos, egyébként megelőzhető tragédiának.

A megállapodás aláírását egy statikus és dinamikus elemekkel tarkított katasztrófavédelmi bemutató követte a sportpályán, melynek során az érdeklődők megismerkedhettek a katasztrófavédelem és a tűzoltóságok eszközeivel, valamint tűzoltási bemutatókat láthattak, melyben a bátrabbak akár aktívan is részt vehettek.

„A rendelkezésre álló technikai eszközeink mellett készültünk egy úgynevezett füstsátorral, ahol a fiatalok és akik kipróbálják, azok megismerkedhetnek azzal, hogy a kollégáim milyen körülmények között végzik a munkájukat tűzoltás során. Ezen kívül egy tálcatűzoltási bemutatót hoztunk, illetve egy konyhatűz-szimulációt hoztunk még.” mondta el Kiefaber Gábor kirendeltség-vezető.

 

A képek elérhetőek a galériában.

A TolnaTáj TV videóriportja.

magyar