Érzékenyítés és szociális munkás képzés

 

A három évtizede Magyarországon először Szekszárdon indult főiskolai szociális munkás képzés immár esztendőről esztendőre hagyományosan megszervezett programjára került sor 2020. március 3-án a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

A Vakok és Gyengénlátók Tolnamegyei Egyesületének vezetője, Kovács Lászlóné, továbbá két egyesületi tag: Bálványossy Zoltán – akit vakvezető kutyája, Rocky is elkísért – és Szabópál Rozália Csilla a szekszárdi szociális munkás képzés 2. évfolyamos hallgatóinak a megyében közel 1400 fő vak és gyengénlátó ember érdekvédelmét és érdekképviseletét ellátó szervezet tevékenységéről, a látássérültek gondjairól, a mindennapok megszervezésében segítséget jelentő kommunikációs eszközökről és segédeszközökről beszélt.

A leendő szociális munkások bepillantást nyerhettek a braille-írás és olvasás elsajátításának szakaszaiba, megtapasztalhatták a látássérültek minden megélt nehézség ellenére optimista szemléletét éppúgy, mint a fogyatékos személyekkel végzett szociális munka szakmai identitást erősítő kihívásait.

magyar