Európa-bajnok küzdősportban a leendő pedagógus

 

Varga Ráhel, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar III. évfolyamos tanító szakos hallgatója eredményesen szerepelt a Combat Wrestling Európa Bajnokságon, melyet 2019. május 25-26-án Tamásiban rendeztek meg.

A földharc (más néven grappling) egyfajta hibrid küzdősport, amely nem alkalmaz ütéseket. A stílust a hagyományos birkózás, a dzsúdzsucu, a szambó és más, alávetéses fogásokat alkalmazó küzdősportokból alakították ki.

2006 óta a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség hivatalosan is rendez földharc-világbajnokságokat férfi és női kategóriában. Magyarországon 2010-ben rendeztek először országos földharc-bajnokságot, melyet a Magyar Grappling Szövetség (országos sportági szakszövetség) szervez.

A combat wrestling a hazánkban mindössze 3 éve ismert grappling-szabályrendszer, amely inkább a szabadfogású birkózóknak kedvez.

A mérkőzéseket birkózó szőnyegen tartják birkózó cipőben, nincs zárt guard-pozíció, és kiemelten pontozzák a nagy ívű dobásokat, illetve mérik a leszorítási időket, de a cél természetesen itt is a submission, vagyis az ellenfél mielőbbi megadásra kényszerítése.

Varga Ráhel két kategóriában indult a versenyen. Saját súlycsoportjában, női 62 kg kategóriában arany érmet szerezett, és ezzel elnyerte az Európa-bajnoki címet. Megméretette magát női 80 kg abszolút kategóriában is, ahol nem számít a súlykülönbség, itt pontozással ezüstérmet szerzett.

Felkészítő mestere Szőts Gábor.

Gratulálunk a kitűnő eredményhez!

 

 

 

 

magyar