A GENERÁCIÓS TUDÁSÁTADÁS ÜNNEPE

Segítő szakemberek és szociálpedagógus hallgatók nemzetközi konferenciája a PTE szekszárdi karán

 

A „Képzés és Kutatás 5 – Segítő szakemberek a szociálpedagógia színterein” címmel 2025. április 25-én Szekszárdon a Pécsi Tudományegyetem KPVK KTI Szociális Tanulmányok Tanszéke és a Szociális Területi Szakmatámogatási Rendszer által szervezett nemzetközi konferencia közel 120 szociális szakember, hallgató és oktató részvételével került megrendezésre.

A GYKTV Rózsakert Gyermekotthon gyermekeinek és a PTE KPVK szociálpedagógia alapszak I. évf. hallgatóinak bensőséges műsorát követően Dr. Zádori Iván, a PTE KPVK tudományos és nemzetközi kapcsolati dékánhelyettese megnyitójában kiemelte a kitüntetett érdeklődést a Szekszárdon három évtizedes hagyományokkal rendelkező szociális képzés közelmúltban indult új szakjai: a szociálpedagógia alap- és mesterszak iránt. Kálóczi Andrea, a „Szociális Területi Szakmatámogatási Rendszer” Bács-Kiskun – Tolna Vármegyei gesztorintézményének vezetője a megjelent szociális szakembereket is köszöntve a módszertani fejlesztő munka megújuló területeiről beszélt. Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra PhD, a PTE KPVK KTI Szociális Tanulmányok Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a szociálpedagógia alap- és mesterszak szakfelelőse pedig az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő konferencia alapvető céljaként a szociális szakma és a képzés együttműködésének erősítését hangsúlyozta.

 

A konferenciasorozat visszatérő témája a szociálpedagógusképzés nemzetközi gyakorlatára kitekintés. A korábbi évek osztrák, amerikai, német és lengyel képzéstörténeti bemutatkozásait követően a konferencián Dr. habil. PaedDr. Bárczi Zsófia PhD és RNDr. Szekeres László, PhD, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara dékánjának előadása a szlovákiai szociálpedagógus szak szabályozási hátterét és a legújabb képzési kihívásokat tekintette át (Képzés és gyakorlat: a szlovákiai magyar pedagógus képzés szociálpedagógiai olvasatai). Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra előadása a magyar szociális képzések és a professzió változásait egy sajátos nézőpontból, a törvényi szabályozások tükrében vizsgálta (Lehetőségek és kényszerpályák: a szociális képzés és professzió a 30 éves szociális törvény tükrében).

A plenáris előadásokat követően a szociálpedagógia mesterképzés első éves hallgatói a szociálpedagógia elméletéhez és gyakorlatához kapcsolódó kutatásaikat ismertették a szakmai közönséggel (Czöndörné Mohai Ibolya: Roma életképek 2.0 – mobilitási esélyváltozások a Kőszegen és környékén élő romák életében (2005-2024); Pergőné Herner Barbara: Lány és fiú speciális gyermekotthonok szakmai módszertani összehasonlítása; Mohai Ágnes: "Hogyan látom magam (magunkat)?" – Kísérlet a szekszárdi szociális szakemberek ön- és szakmai közeg reflexiójára; Nagy Józsefné: Gondnokság=gondoskodás? A pszichiátriai betegek gondnokságának előnyei és hátrányai a szakellátásban; Sáriné Nagy Katalin: Továbbképzési/továbblépési lehetőségek női szemmel; Görschl Vivien Loren: "Trendi? A fiatal nők szerhasználati trendjei"). Felkészítő oktatóik segítségével saját szakmai gyakorlatukból hozott aktuális kérdéseket, dilemmákat fogalmaztak újra és tettek tudományos vizsgálat, kutatás tárgyává. (Mentorok: Dr. Bognár Szabina PhD adjunktus, Dr. Brachinger Tamás PhD adjunktus, Dr. Bíró Violetta PhD adjunktus, Farkas Éva tudományos segédmunkatárs, Kálóczi Andrea, óraadó, Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra PhD tanszékvezető egyetemi tanár, Dr. Varga István PhD adjunktus).

A szociális biztonság megteremtését és megőrzését célként megfogalmazó szociális törvény megalkotásának 30. évfordulóra a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, a Baptista Teológiai Akadémia (a Baptista Egyházi Szociális Módszertani Központ támogatásával), valamint a Semmelweis Egyetem Szociális Vezetőképző Tudásközpont által 2023. december 8-án Budapesten szervezett tudományos konferencia kötetének bemutatása a szakmai program sajátos színfoltját jelentette. A szerkesztők (Nagy Janka Teodóra-Nyitrai Imre-Serafin József) a kötet előszavában is megfogalmazott szándéka szerint a „Szociális törvény 30” konferenciakötet az előadások sokszínűségét, gyakran szubjektív, izgalmas közelítési szempontjait tükröző írásai és a törvénynek a magyar szociálpolitikába való történeti és jelenidejű beágyazottságát elemző tanulmányai, a kerekasztal beszélgetések jogalkotó és jogalkalmazó résztvevőinek visszaemlékezései, gyakorlati tapasztalatai nemcsak kordokumentumként lehetnek fontosak, de szociális szakemberek generációit összekapcsoló tájékozódási pontot is jelentenek.

A konferencia szakmai programjának meghatározó része volt a „Szociális Területi Szakmatámogatási Rendszer” Konzorcium Bács-Kiskun és Tolna Vármegyei tagintézményei képviselőinek részvételével az a kerekasztal beszélgetés, amely a segítő szakemberek által a szociálpedagógia színterein kialakított jó gyakorlatokat osztotta meg. (Moderátorok: Tolácziné Varga Zsuzsanna PhD-hallgató, intézményvezető – PTE KPVK FDI, Szekszárd és Környéke Alapellátási és Szakosított Ellátási Társulás, Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központja, Dr. Varga István PhD adjunktus – PTE KPVK KTI, Szociális Tanulmányok Tanszék. Résztvevők: Vincze Anita intézményvezető-helyettes (addiktológiai ellátás), Szent Anna Római Katolikus Gondnokság RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat; Pál Mária intézményvezető (fogyatékosságügyi ellátás) Galagonya Integrált Szociális Intézmény Tolna Vármegye; Budai Mária intézményvezető-helyettes (átmeneti intézmények) Dombóvári Egyesített Humán Szolgáltató Intézmény; Keresztesné Gubics Mária telephelyvezető (pszichiátriai ellátás) BÁRKA Integrált Szociális Intézmény Bács-Kiskun Vármegye; Temesvári Ágnes szolgálatvezető (gyermekjóléti ellátás) Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága; Dr. Rigó Orsolya regionális ügyvezető (hajléktalan ellátás) Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Kecskemét). A részt vevő szakemberek megszólalásait – ahogyan a konferencia egészét és a kísérő programokat is – meghatározta a szociális hivatás iránti elkötelezettség.

Ferge Zsuzsára, a magyarországi szociális képzések létrejöttében meghatározó szerepet vállaló, 2024. április 4-én elhunyt Széchenyi-díjas társadalomtudósra emlékezve hangzott el „a szekszárdi iskola,” mint a hazai szociális képzés „anyaintézménye” számára megfogalmazott üzenetének azon gondolata, amely szerint a szociális szakemberek munkájának alapját a szociális szakma értékeinek védelme és továbbépítése jelenti: „saját önbecsülésük és a másik ember megbecsülése.” Bízunk abban, a konferencián résztvevő hallgatók, a jövő szociálpedagógusai számára is sikerült továbbadni ezt a hitet és reményt.

 

magyar