Gyógypedagógus és szociális munkás hallgatók a Kék Madár Alapítványnál

 

A PTE KPVK gyógypedagógia és szociális munka alapszakos hallgatói a képzés során tanult jogi ismeretek gyakorlati alkalmazásáról is tapasztalatot szerezhettek a Szekszárdon, a Kék Madár Alapítványnál tett intézménylátogatás során. Az alapítvány tanácsadója, Simon Judit gyógypedagógus szakember a mindennapokban – elsősorban a támogatott foglalkoztatás jogszabályi keretei között – végzett feladatairól és felelősségéről beszélt.

A gyógypedagógus hallgatók számára különösen fontos volt, hogy tájékoztatást kaptak a hagyományos intézményi keretek között gyermekkel végzett gyógypedagógiai munka egy későbbi életszakaszban történő hasznosulási lehetőségeiről. A leendő szociális munkások számára pedig a támogatott foglalkoztatás területének megismerése a képzés során a szociális munka gyakorlatába betekintést nyújtó programok sorába illeszkedett.

Simon Judit külön is kiemelte a két szakterület folyamatos és hosszútávú együttműködésének fontosságát, a team-munka szerepét a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő fiatalok anyagi biztonsága, továbbá a támogatott foglalkoztatással a közösségi, a társadalmi beillesztés és beilleszkedés szempontjából.

magyar