Hallgatói program a Goethe Intézetben és a Parlamentben

 

A Pécsi Tudományegyetem Német nyelv és német nemzetiségi kultúra mesterszakos hallgatóiként lehetőséget kaptunk arra, hogy a Goethe Intézetben szervezett előadásokon, majd Parlamenti látogatáson vegyünk részt. A szak ez év szeptemberében indult, így külön öröm számunkra, hogy a szemeszter kezdetén megismerkedhettünk a hazai német nemzetiség számára jelentős intézményekkel.

Dr. Klein Judit, aki 2018 óta a budapesti Goethe Intézet munkatársa, a Könyvtár és Információs Osztály vezetője mutatta be számunkra a könyvtárak mai arculatát szerte a világban. Beszélgettünk a zöld könyvtárakról, a könyvtárak szerepéről és fontosságáról, valamint arról, hogy miben, és hogyan változott meg a könyvtárak „tevékenysége” a Covid időszakban és azt követően. Nagyon érdekesnek tartottuk, hogy mennyire sokoldalúak lehetnek a könyvtárak a mai világban és hogy minden korosztály szükségletét figyelembe véve működnek. A beszélgetést követően megnézhettük az intézetet, az intézet saját könyvtárát és a hozzá tartozó kis kertrészt.

Ezt követően Dr. Molnár Annamária szakreferens előadását hallgathattuk meg, aki bemutatta a Goethe Intézet működését, feladatait és fontosságát. Megtudhattuk Annamáriától, hogy az Intézetnek világszerte vannak intézményei Európától egészen Amerikáig. Az Intézmény kulturális programokat és német nyelvtanfolyamokat is szervez az érdeklődők számára, valamint segítséget nyújt diákok, tanárok részére. Különböző kiadványokkal is megismerkedhettünk, melyek segítségünkre lehetnek munkánkban. Nagyon hasznos előadásokat hallhattunk a délelőtt folyamán.

Délután folytattuk programunkat. Dr. Klein Ágnes egyetemi docens által szervezett Parlamenti látogatáson vettünk részt, ahol találkozhattunk Ritter Imrével, német nemzetiségi képviselővel, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnökével. Rövid sétát tartottunk a Parlamentben, megnézhettük a koronázási ékszereket, vadásztermet és az üléstermet. A sétát követően egy beszélgetés során megismerhettük képviselő úr munkáját, annak a ténynek a fontosságát, hogy a német nemzetiségnek, mint egyedüli kisebbségnek a képviseletét, érdekeit a törvényhozásban képviseli. Beszélgettünk ennek előnyeiről és hátrányairól. Ritter úr először szószólüként immár második alkalommal képviselőként vehet részt a Parlament munkájában. A napot a Parlamenthez tartozó Országgyűlési Múzeummal zártuk, ahol Magyarország politikai életének fontos állomásait tekinthettük meg.

Röviden összefoglalva nagyon tartalmas és ismeretekben gazdag napot tudhattunk magunk mögött, melynek értékét magunkkal visszük.

 

Német nyelv és német nemzetiségi kultúra szak MA 1. évfolyam hallgatói:

Amrein Ágnes

Cseri Brigitta

Csörge Georgina

Jánosné Bodnár Brigitta

Krausz Bernadett

 

2023.11.15.

 

 

magyar