Határon túli rászoruló társaikon segítettek a szekszárdi gyakorlóiskola diákjai

Nemes cél érdekében fogtak össze a szekszárdi Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola dolgozói, pedagógusai, diákjai és szüleik. Gyermekotthonban lakó kis rászorulóknak gyűjtöttek adományokat. A szekszárdi tanulók a még szép állapotban lévő, de már nem használt játékaikat, kinőtt ruháikat tették dobozokba, hogy azon társaikhoz kerüljenek, akiknek nagyobb szükségük van rájuk. Az adományba a felnőttek jóvoltából kerültek még tartós élelmiszerek, tisztítószerek, egyéb használati tárgyak, valamint az iskola könyvtárából könyvek is. Végül a dobozok teljesen megtöltötték annak a kisbusznak a csomagterét, mellyel Prof. Dr. Szécsi Gábor, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja tette lehetővé a csomagok elszállítását a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthonba.

„Régóta dédelgetett vágyam volt, hogy egyszer betekintést nyerjek egy, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthon életébe. Jómagam közel 16 évet dolgoztam az itthoni gyermekvédelmi szakellátásban, számos tapasztalatot nyerve. Böjte Csaba hitvallását, a gyermekekkel folytatott áldozatos munkáját példaértékűnek tartom. Érdekelt, mennyiben másképp működik egy erdélyi, mint egy magyarországi gyermekotthon. Az ötlet megvalósulásában sokat köszönhetek a Gyakorló Általános Iskola igazgatónőjének, Bucsányiné Gréczy Gabriellának, aki maximális támogatását biztosította, valamint Dr. Varga Istvánnak, a KPVK egyetemi adjunktusának, aki az egész folyamat egyik facilitátora volt. Dr. Madarassy Ágnes, az alapítvány kuratóriumi tagja tett javaslatot a szárhegyi otthon támogatására.  Távolabbi céljaink közt szerepel, hogy Csaba testvér ellátogasson intézményünkbe, melyre ígéretet is kaptunk.” – mondta el Milánkovits Erika, a gyakorlóiskola pszichológusa, az adománygyűjtés ötletgazdája.

A csomagot egy négyfős delegáció, két gyakorlóiskolai – Milánkovits Erika iskolapszichológus és Kövérné Leimszider Mónika pedagógiai asszisztens – és két kari képviselő – Dr. Zádori Iván dékán helyettes és Karácsonyi Dóra marketing és pr referens – vitte el Romániába a szárhegyi magyar gyerekeknek. Ez a bentlakásos otthon egy részben önellátó intézmény a falu legszélén, ahol napi 24 órában foglalkoznak a nevelők jelenleg 23 fiatallal. Az egészen kicsi óvodásoktól a középiskolásokig több korosztály, fiúk-lányok élnek együtt a házban, akik négyágyas szobákban alszanak, osztoznak a fürdőszobákon, együtt étkeznek, játszanak, tanulnak és segítenek mindenféle házimunkában, épp úgy, mint egy „normális” családban. Sok mindent igyekeznek maguk előteremteni, állatokat tartanak, növényeket termesztenek, szalámit, lekvárt készítenek, fűszereket szárítanak teafűnek, vagy éppen virágokat szednek a kertből asztaldísznek. Mindent ugyanakkor nem tudnak maguknak előállítani – a rossz időjárási körülmények idén például nem tették lehetővé a veteményesezést sem – így mindennemű támogatásra nagy szükségük van.

A gyermekotthon vezetőjétől, Csergő Hajnalkától megtudtuk: „A gyermekotthonban dolgozó felnőttek egyik legnagyobb nehézsége a nagyfokú leterheltség. Ők tulajdonképpen ott élnek a gyerekekkel együtt, hogy ki mikor megy el néhány napos szabadságra, azt egymást között oldják meg. Minden gyermeket befogadunk, akinek élethelyzetéből fakadóan nincs lehetősége, hogy családban éljen. Állami támogatást keveset kapunk, adományokból, önfenntartásból próbáljuk megoldani a hétköznapokat. Minden gyermek iskolába, óvodába jár, alapvető kötelezettségeiknek eleget tesznek.  Önállóságra, rendszeres munkavégzésre igyekszünk nevelni őket. Napi egy óra úgynevezett „közmunkát” kell végezniük, ami magában foglalja a lakókörnyezetük tisztán tartását, valamint az évszakhoz igazodó ház körüli teendőket.”

Bár az otthon lakóinak rendszeresen sok látogatójuk, vendégük van, a törődésnek és az ajándékoknak mindig nagyon örülnek. A szekszárdi diákok már megismerkedhettek különböző hátrányos helyzetű gyermekekkel, mivel többször látogattak már meg mind erdélyi, mind itthoni gyermekotthont. Ennek az adománygyűjtési akciónak többek között az is célja volt, hogy egy cserelátogatás alkalmával a szárhegyi gyerekek ellátogathassanak a szekszárdi Gyakorló Iskolába, kiépítve és ápolva ezzel a kapcsolatot.

 

Galéria

magyar