Hollywood jelentkezik: meghirdetésre került a Forgass a Földért filmkészítő verseny

 

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) közreműködésével idén is megrendezésre kerül a Forgass a Földért! A globális filmkészítő verseny meghirdetésére az előző években díjazott filmek vetítésével együtt került sor az Oscar-díj átadását követően. A kar képviseletében Dr. Zádori Iván nemzetközi kapcsolatokért felelős dékán­helyettes vett részt Los Angeles egyik leghíresebb részén, a Sunset Boulevard-on megrendezett eseményen.

A filmkészítő verseny a PTE KPVK fenntarthatósággal és környezeti neveléssel kapcsolatos program­jainak meghatározó eleme. A kar oktatási kínálata szempontjából azért is különösen fontos, mert 2021-től új programként elindult a karon a gyártásszervező felsőoktatási szakképzés. A verseny keretében a hallgatók filmkészítéssel és a produceri munka támogatásával kapcsolatban gyakorlati ismereteket szerezhetnek. A versenynek jelentős szerepe volt abban is, hogy a KPVK 2021 évi programjai alapján elnyerte a Bolygónk és városunk környezetvédelmi díjat intézményi kategóriában.

A „Forgass a Földért” filmkészítő maraton a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával kerül megrendezésre. A versenyt a PTE KPVK és a „Forgass a Földért” Alapítvány közös produkcióban szervezi, a New York University (NYU) Tisch School of Arts közreműködésével.

A verseny szakmai vezetője Kindl Gábor producer (Forgass a Földért Alapítvány), művészeti vezetője Prof. Karl Bardosh (NYU), a lebonyolítás szakmai csapatát a PTE KPVK gyártásszervező hallgatói adják. A nevezés mindenki számára nyitott, a részletek megtalálhatóak a www.shoot4earth.org címen.

(Nyitókép: A globális filmkészítő verseny meghirdetésének résztvevői a Los Angeles Film School dísztermében (balról-jobbra) Prof. Karl Bardosh művészeti vezető, Dr. Zádori Iván dékánhelyettes, Lawrence David Foldes a Diák Oscar-díj Bizottság tagja, a Forgass a Földért nemzetközi zsűrielnöke, valamint Prof. Marlee Roberts programigazgató.)

A filmkészítő versenyre nevezett alkotások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott 2020-2.1.1-ED-2020-00107 pályázat keretében tudományos vizsgálatban is részt vesznek.

magyar