Játékos nevelés

Az Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola udvarán találkozunk, az iskola már épp fogadja azokat a diákokat, akikre szüleik nem tudnak otthon vigyázni, de az oktatás még online megy. Közeleg az évzárás. Elég rendhagyó év ez még egy viszonylag frissen végzett dinamikus tanítónak is.

- Igazán hirtelen jött, talán, akik eddig is alkalmaztak digitális eszközöket, hamarabb tudtak alkalmazkodni, de összességében nálunk is sikerült talán mindenkinek, oktatónak és diáknak is alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Talán még olyan dolgok, fejlesztések, módszerek is eszünkbe jutottak, amiket érdemes lesz akkorra is megőrizni, ha már visszatér a hagyományos tanítás.

Az udvaron épp elesik valaki, Gábor már fel is pattan és megy segíteni. Az apróságok sokat elárulnak róla. Azt persze nem, hogy valójában színész szeretett volna lenni.

- A színművészetire persze nem könnyű bekerülni, nekem sem sikerült, de aztán megtaláltam magam más területeken.

A decsi származású fiatalember előbb tanító szakon, majd kommunikáció és médiatudomány szakon szerzett oklevelet. Az egyetemi évek alatt aktív volt közéleti fronton is, a hallgatói önkormányzat irányításában is aktív szerepet vállalt. A diploma után az első munkahelye az első iskolája is volt.

- A sors úgy alakította, hogy ott kaptam munkát, ahol elkezdtem az iskolai tanulmányaimat, sőt napközis tanítóként az egykori elsős tanító nénim mellé kerültem.

A magyar nyelv és irodalom szak a felsős oktatói munkához szükséges, Gábor úgy érzi, azzal a korosztállyal tud a legjobban dolgozni. De a színház sem tűnt el nyomtalanul, dráma oktatás keretében most inkább a szervezői oldalt, a rendezést műveli.

- Akár a dráma, akár a nyelv vagy irodalom olyan terület, ahol sok lehetőség van a kreativitásra, sokat foglalkoztam a digitális történetmeséléssel, a játékalapú értékeléssel, ezekben látom azt, hogy sokkal érdekeltebbé lehet tenni a diákokat, mint a hagyományos módszerekkel.

 

Konyecsnyi Gábor, végzett tanító szakos hallgató

Az eredeti interjú az Alumni Magazin legfrissebb számában jelent meg.

magyar