Képzések és játékok a matematikaoktatás megújításáért

2022. augusztus 17. Szekszárd, a Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal együttműködésének sikerességét sajtótájékoztatón ismertette Prof. Dr. Szécsi Gábor a PTE KPVK dékánja, Dr. Klein Sándor, a kar emeritus professzora és Prof. Dr. Nemeskéri Zsolt a kar intézetigazgatója. A program részeként, térítésmentesen ötven iskolába összesen ezer darab, az oktatást kiegészítő társasjátékot juttattnak el, nyilatkozta a sajtótájékoztatón a kezdeményezés részleteit Prof. Dr. Szécsi Gábor a PTE KPVK dékánja.

Prof. Dr. Szécsi Gábor dékán arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Kar által készített társasjátékok tervezésekor elsődlegesen az volt a céljuk, hogy egy olyan társasjátékot tervezzenek, amely élményszerűen és játékos formában tudja fejleszteni a gyermekek matematikai és logikai készségeit.  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával induló program részeként ötven iskolába összesen ezer darab, az oktatásban is felhasználható társasjátékot helyeznek ki 2022 szeptemberétől. A Kar dékánja kiemelte, hogy a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán ötven pedagógus térítésmentesen vehet részt továbbképzésben és iskolánként húsz társasjátékot ingyenesen kaphatnak az oktatásban való felhasználásra. A „Logikus gondolkodás fejlesztése Dienes Zoltán játékaival” elnevezésű képzésre és a PTE KPVK valamennyi tovább­képzésére augusztus 29-ig lehet jelentkezni a kari honlapról letölthető jelentkezési lap, illetve a diploma másolatának beküldésével.

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) évek óta foglalkozik a szekszárdi származású Dienes Zoltánnak, a játékos matematikatanítás világhírű tudósának szakmai örökségével. A projekt vezetője, Dr. Klein Sándor, a kar emeritus professzora a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, Dienes módszerét felhasználva olyan társasjátékokat készítenek a karon, amelyekkel játék közben sajátíthatják el a gyerekek a matematika, logika alapjait. Prof. Dr. Nemeskéri Zsolt kiemelte, hogy az első két elkészült társasjáték 2022-ben elnyerte a Pécsi Tudományegyetem innovációs díját is, valamint a projekt tapasztalatait felhasználva a módszert szeretnék kiterjeszteni a környezeti nevelés gyakorlatára is.

 

 

 

magyar