Konferencia és filmpályázat a környezeti nevelésről

 

A Pécsi Tudományegyetem centenáriumi ünnepségsorozatának második rendezvényét tartották meg hétfőn Szekszárdon a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. A környezeti nevelés pedagógiai és etikai kérdéseiről szóló tanácskozást színesítette az a díjkiosztó ünnepség, amelynek keretében a szekszárdi egyetemi kar a New York-i egyetemmel, valamint a Los Angeles-i filmakadémiával közös pályázatának nyertes filmjei kerültek bemutatásra.

Prof. Dr. Szécsi Gábor nyitóelőadásában kiemelte, ahogy a pedagógiának, úgy a környezeti nevelésnek is meg kell újulnia az információ korában. A digitális nemzedékek a kutatások szerint éppen a médiahasználati szokások változásai miatt sokkal érzékenyebbek a globális problémákra, történetekre. A globális és lokális csoportokhoz való kötődés hatására a fiatal nemzedékek könnyebben mobilizálhatóak a helyi és a világméretű problémák kezelésére, nyilatkozta Prof. Dr. Szécsi Gábor dékán.  

Ma már a világról szerzett információ közel 96 százalékban képekben érkezik hozzánk – fogalmazott Kindl Gábor, filmes szakember. Ezért van hatalmas jelentősége és egyben kínál óriási lehetőségeket a filmkészítés.  A jövő generáció együtt nő fel a technikai fejlesztésekkel, számukra a mobil telefonnal történő pillanatok megörökítése a természet velejárója. De meg kell tanítani őket a film nyelvére, arra, hogy ezt hogyan tudják tudatosan használni és hasznosítani, hangsúlyozta Kindl Gábor.

A PTE KPVK karán a gyártásszervező felsőoktatási szakképzés keretében a fiataloknak lehetőségük van elsajátítani a filmkészítéssel kapcsolatos produceri ismereteket. A képzésre a rendes felvételi eljárás keretében 2022. február 15-ig lehet jelentkezni.

magyar