Környezetkultúra szakra jelentkezettek alkalmassági és gyakorlati vizsgája

Tisztelt Leendő Hallgató!

 

Ön a 2020. évi általános felvételi eljárás keretében, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar képzésére, a környezetkultúra alapképzési szakra jelentkezett.

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel a környezetkultúra alapképzési szakon az alkalmassági és a gyakorlati vizsga egy időben, beadandó feladat formában, személyes megjelenés nélkül kerül megrendezésre. Az alkalmasság a beadott dokumentum(ok) alapján kerül megállapításra.       

 

Az alkalmassági és gyakorlati vizsga feladatai a következők:

I. Alkalmassági vizsga

  1. Portfólió

A portfólió a jelentkező eddigi munkáit (pl.: szabadkézi, látvány után készített rajz, fotó, grafika, terv, festés, kerámia, plasztika, tárgyfotó, makettfotó) tartalmazza.

Feltöltendő digitalizált formában:

  • minimum 10 db, A2 méretű rajz;
  • egyéb a felvételiző által beválogatott technikai eljárással készült mű.

A portfólióba beválogatott munkák beszerkesztésénél, kérjük figyeljen oda, hogy a reprodukciók, a műtárgyakról készült fotók, megfelelő fényviszonyok között készüljenek, ne legyenek torzulások. Pl  garfikák, festmények fotózásánál, párhuzamos képszerkesztés esetén, vágja le a nem kívánatos kereteket, valamint a plasztikákat is megfelelő fényviszonyok között fotózza.

  1. Motivációs levél

Levél az eddigi érdeklődési területeiről, eredményeiről, rövid és hosszútávú elképzeléseiről, a környezetkultúra szakra való jelentkezése kapcsán.(maximum 2000 leütés terjedelemben)

 

II. Gyakorlati vizsga

  1. TÉRRÉSZLET RAJZOLÁSA (vonalas ceruzarajz)

Otthoni körülmények között megvalósítható térkompozíciós szabadkézi rajzfeladat elkészítése, melynek dokumentálása digitálisan történik!

  • A térkompozíció összeállításánál, használjanak kubus (szék, asztal, kocka forma) és forgástesteket ( lábas, kancsó, tál, hengerforma), alakzatokat, valamint a hátteret kitakaró drapériát.
  • Az 1 db tanulmány rajz elkészítése: fekete-fehér, szabadon választott eszközzel, technikával. Használható eszköz: - ceruza, pittkréta, szén, pasztell, tus, pác, toll, radír (javasolt a ceruza)

Feltöltendő PDF és/vagy JPG formában:

  • A beállításról készítsenek fotót, abból a szempontból, és kivágással, ahonnan a rajz készül. és ezt is töltsék fel, a megadott tárhely mappájukba.
  • 1db szabadkézi rajz digitalizált formában
  • Papír mérete lehet: A/2 (kb. 50 x 70 cm).
  • 1 db fotó a beállításról

 

  1. TÉRRÉSZLET  RAJZOLÁS KUBISTA ÁTÉRTELMEZÉSE

Térrészlet rajzolás feladatban szereplő térkompozícióról, kubista átértelmezést szeretnénk kérni a felvételizőtől. A kubista átértelmezés elkészítéséhez használhat több technikát is. A festés során fontos, hogy figyeljen oda a színkompozíció  létrehozására is.

  • Használható eszköz: aquarell ceruza, ecset, vizesbázisú festék, tempera, akril festék stb, kollázs, vegyes technika.

Feltöltendő PDF és/vagy JPG formában:

  • 1db szabadkézi- alkotás digitalizált formában
  • Papír mérete lehet: A/2 (kb. 50 x 70 cm)

 

  1. PAPÍRPLASZTIKA KÉSZÍTÉS

Térrészlet rajzolás feladatban szereplő térkompozícióból, válasszon ki egy Önnek tetsző formát és arról készítsen szintén kubista szemléletben papírplasztikát. A papírplasztika maximalizált mérete: 20x20x20cm.

Miután elkészült, készítsen róla különböző fotókat, Pl.: helyezze be az eredeti TÉR RÉSZLET kompozíciójába, készítsen róla fotót, majd sematikus pl. fehér háttérben is készítsen fotót a papírplasztikáról, és próbáljon még fotókat készíteni, más közegben, más más háttérrel.

 

Feltöltendő PDF és/vagy JPG formában:

  • 2-5 reprodukció a papírplasztikáról, különböző hátterekkel, és kompozíciókkal

 

Az elkészült vizsgaműveket az 1. sz. mellékletben szereplő útmutató segítségével, digitális formában a http://feltoltes.kpvk.pte.hu/ oldalra tudja feltölteni.

A digitalizálás történhet fotózással és scenneléssel egyaránt. Mindkét esetben fontos, hogy értékelhető anyagokat töltsön fel, ezért kérjük, legyen figyelemmel a megfelelő felbontásra (minimum 200DPI), és a fénymennyiség kiválasztására. Maximálisan 50 MB töltető fel személyenként.

 

Kérjük, nyilatkozzon a 2. sz. melléklet kitöltésével arról, hogy az alkalmassági és gyakorlati vizsgára benyújtott vizsgamű(vek) az Ön saját, önállóan készített alkotásai.

 

A vizsgamunkák és a nyilatkozat feltöltési határideje: 2020. június 15. (hétfő) 16 óra.

 

Adatvédelmi szempontok miatt az alkalmassági és gyakorlati vizsga eredményéről telefonon nem áll módunkban tájékoztatást adni, az eredményről e-mailben küldünk tájékoztatást 2020. június 30. napjáig.

 

Amennyiben a beadandó dokumentumot a fenti határidőig nem küldi meg, és az alkalmasság vizsgálatánál „nem alkalmas” minősítést kap, akkor a felvételi rangsorban ezen a képzésen nem fog szerepelni, az eljárás további részéből kizárásra kerül.

 

Az eljárással kapcsolatos további kérés esetén a tanulmanyihivatal@kpvk.pte.hu e-mail címen állunk szíves rendelkezésére.

A feltöltéssel kapcsolatos technikai segítséget a feltoltes@kpvk.pte.hu e-mail címen kérhet.

 

Eredményes munkát kívánunk!

 

Szekszárd, 2020. június 4.

                                                                       Tanulmányi Hivatal

magyar