A KPVK és a PIATNIK társasjátékai kapták a PTE Kooperatív Innovációs Díját 2022-ben

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidék­fejlesztési Karán (PTE KPVK) működő Dienes Zoltán Pedagógus-továbbképző és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpont és a PIATNIK Kft. együtt kapták az egyetem Kooperatív Innovációs Díját 2022-ben. A díj odaítélését két, közösen kifejlesztett társasjáték alapozta meg.

A PTE innovációs pályázatának megfogalmazása szerint az intézmény kiemelt célja, hogy a tudományos tevékenység mellett a régió meghatározó kutatás-fejlesztési és innovációs központja legyen. Ennek keretében az egyetem különös fontosságot tulajdonít azon munkatársak és hallgatók támogatására, akik innovatív megoldásokon dolgoznak. Az innovációk között azok a legértékesebbek, amelyekkel a PTE eredményesen tud megjelenni a hazai vagy akár a nemzetközi piacon.

Ennek a feltételnek a díjat odaítélő szakmai zsűri szerint a 2022. évben legsikeresebben a PTE szekszárdi kara és a PIATNIK Kft. által közösen készített társasjátékok feletek meg. A Ki jut a várba? és az Erdők játéka című játékokat Dienes Zoltán tudományos öröksége nyomán fejlesztették ki.

A díjat a kutatócsoport képviseletében Dr. Nemeskéri Zsolt intézetigazgató egyetemi tanár vette át Dr. Fedeles Tamástól, a PTE rektorhelyettesétől.

A társasjátékok 2022. őszétől kerülnek a ­boltok polcaira. Ezzel egyidőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával ötven hazai és határon túli magyar iskola lehetőséget kap arra, hogy az oktatásban is kipróbálhassák a játékos eszközöket.

Az érdeklődő pedagógusok és osztályok jelentkezését a kpvk.titkar@pte.hu címen várják.

Dienes Zoltán életét és munkásságát a világon egyedülálló virtuális múzeum dolgozza fel, amely a PTE KPVK honlapján érhető el: http://dienesmuzeum.kpvk.pte.hu/

magyar